İYİ Parti, kurulduğu günden beri parti içi çekişmelerin çok yaşandığı, kendini söylemlerine uygun şekilde konumlandırmayan, yönetimlerini konumlandığını iddia ettiği merkez sağ çizgisinde oluşturamayan bir parti.

MHP’den kopan farklı bir çizgi ‘Muhafazakar-merkez’ parti söylemleri ile ülkenin siyasi yaşamına katılan İYİ Parti, ilk etapta  AKP ve MHP yönetiminden memnun olmayan, muhafazakar ve milliyetçi kesiminin ilgi odağı oldu. Öyle ki; CHP iç çekişmelerinde nedeniyle İYİ Parti’ye yönelenler oldu, partiye üye olup, yönetim kurullarına bile girdiler.

Ancak ; 2 yıl önce yapılan il kongrelerini başarıyla tamamlamış, üyelerin teveccühünü kazanmış bir çok il ve ilçe başkanı ve yönetimlerinin kısa süre içinde görevden alınıp yerlerine kongrelerde karşılık görememiş kişilerin ve grupların atanmış olması, İYİ Partideki çekişmelerin açık göstergesi oldu. Bu çekişme ilk yıllardaki İYİ Parti’nin ivmesini düşürmesine de neden oldu.

Bir çok ilde ise sıkıntıların büyüyerek devam ettiği, bir çok il başkanının görevden alınmasını için grupların Ankara yollarını aşındırdıkları konuşuluyor. Bunun en önemli nedeni olarak, geçmiş dönemde MHP içinde siyaset yapmış, bu süreçlerde gruplaşmış, İYİ Parti kuruluşunda görev almış ancak kongrelerde teveccüh görmeyerek il yönetimlerine giremeyenlerin, İYİ Parti Genel Merkezindeki bazı yöneticilerle geçmişte MHP dönemlerinde kurdukları ilişkileri kullanarak etkin olmaları ile milletvekillerinin il başkanlarıyla çekişmeleri gösteriliyor.

Eskişehir’de 26 yönetim Kurulu üyesinin istifasının ardından İl Başkanı Eren Ekmen’in istifası (görevden alınması) sonrasında, yeni il yönetimini kurmak üzere il başkanı atanan Emine Edizgil, yeni yönetim kurulunu ancak yaklaşık 2 ay sonra açıklayabildi.

Tabi bu süreç içinde ve liste açıklandıktan sonra kamuoyunda ve parti içinde iddialar yoğunlaştı:

“Yönetim kurulunun önce  65 kişi olarak gönderildiği ancak onaylanmadığı için 48’e düşürüldüğü,  İYİ Parti’nin Eskişehir’de ‘DARALMIŞ’ göründüğü,  yeni yönetim kurulunun ve il divanının omurgasını, Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu tarafından desteklenen, 2 yıl önce yapılan ilçe kongrelerinde kaybeden ve bu nedenle il başkanlığı yarışından çekilen gruplar oluşturduğu; bunların ortak özelliğinin, geçmiş dönemde MHP içinde siyaset yapmış, orada da gruplaşmış kişilerden oluşması, yani eski yüzler, eski anlayışlar,….

Yapılan eleştiri yorumlarda; daha önce İYİ Partiyle hiç ilgisi olmamış, parti çevresince tanınmayan, parti üyesi olmayan kişilerin birkaç gün önce partiye üye yapılıp ardından hem yönetime hem de divana alınması, dar kadrocu, kayırmacı, ekipçi bir yaklaşım olarak işaret ediliyor.

Aslında bir çok eleştiri ve iddialar da var ama onları da başka bir yazıda dile getirmeye çalışırız.

KADIN ELİ

İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Emine Edizgil’in ilk basın açıklamasındaki  “Eskişehir’e kadın eli değecek” tümcesi manşetlere taşınmışı.

“Kadın eli” sözcüğü ‘cinsiyetci’ söylemi gibi…

Sayın Edizgil’in “Kadın Eli” söylemine rağmen açıkladığı yönetim kurulu listesine kadın eli değmediği anlaşılıyor. Çünkü İYİ Parti’nin tüzüğüne göre kadın kotası yüzde 25. Açıklanan 48 kişilik yönetim kurulunda kadın üye sayısı 10. Kotaya uymamış, yani yönetimde 12 kadın üye olması gerekiyor.

“Kadın eli değecek” denilince nedense birden eski başbakan Tansu Çiller geldi. Hatırlarsanız Çiller’in eli ülkeye değince ekonomik ve siyasi anlamda neler olmuştu….

(Son anda bazı parti yöneticileri açıklanan yönetim kurulunun 48 değil 65 olduğunu söylüyorlarmış. Basına yaptığını açıklamada ve gönderdiğiniz metinlerde sayı ve isimler 48 kişi….)