Eskişehir’de birçok okul adeta dökülüyor. Özellikle talep yoğunluğu olmayan okullar... 
Talep gören okullar yüksek miktardaki bağış zorunluluğu ile bir bütçe yaratarak sorunlarını bir şekilde çözüyor. Bazı okullar, halı saha işletmeciliği ile, yaz dönemi otopark kirası alarak, spor salonlarını kiraya vererek gelir elde edebiliyorlardı. Bu gelir getirici faaliyetlerin büyük bir bölümüne bakanlık tarafından yasak getirildi.  
Bağış konusunda da kesin yasak var. Bazı okul müdürleri gözünü karartıp bağış alabiliyor. Diğerleri ise kaderleri ile baş başa kalıyor. Bakanlıktan gelen doğru düzgün bir bütçe de yok. Hal böyle olunca okullar dökülüyor.
Okulların gelir getirecek faaliyetlerine izin verilmesinin yanı sıra bakanlığın okulların ihtiyaçları için yeterli ödeneği göndermesi gerekiyor.
Aslında okulların bahçeleri mahalleliler için nefes alma alanları, yaşam alanları olabiliyor. Tabi ki bakımı yapılabilen okullardan söz ediyorum.
Bakanlığın bu konuya eğilmesi gerekiyor. Çocukların ve aileleri okul bahçelerini kullanmaları aslında çok değerli. Beton yığınların arasında nefes alma alanları, olarak kullanılıyor, buralar. Çocuklar bu alanlarda oynayarak hem kötü alışkanlıklardan kurtuluyor hem de yetenekli olanlar kendilerini spor branşlarında geliştirme imkanı buluyor.
Spor salonlarının spor kulüplerine kiralanmaları yasaklandı, bazı okullar, bahçelerine yap -işlet -devret ile halı saha yaptırarak gelir elde ediyorlardı. Bu da yasaklandı. Bazı okul bahçeleri ise otopark için kiralanıyordu, bu konuda da yasak gelmişti, eski sözleşmesi olanlar şimdilik devam edebiliyor.
Bu kadar anlamsız ve saçma kararı anlamak ise mümkün değil. Geleceğin sporcuları yetişsin isteniyorsa futbol, basket, voleybol sahalarının sayısı artırılmalı. Hem para göndermeyeceksin hem de okulları ve spor salonlarını atıl hale getireceksin. Bırakın işleyen demir ışıldasın.
Not: Özkan Halaç Özel Eğitim Meslek Okulu’ndaki oyun alanları kırık dökük, betondan yapılan mini futbol sahası köstebek yuvasına dönmüş. Mini bir halı saha çocuklar için çok faydalı olacaktır.