Karın germe ameliyatından sonra korse kullanımı pek çoğumuz için zorlu bir süreç, pekiyi korse kullanımı ne kadar sürüyor? Bu işlem zorunlu mu? Korse kullanımı ve operasyon hakkında merak edilenleri; Op. Dr. Candan Mezili açıklıyor.

Karın germe ameliyatı sonrası korse kullanımı

Karın ameliyatı sonrası korse kullanımı ameliyatın en önemli noktalarından biridir. Karın ameliyatı bilindiği üzere zorlu ve uzun süren bir ameliyattır. Ameliyat yaklaşık 3 saat civarında sürmesiyle birlikte hasta ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya sızı hissetmemektedir. Bunlar ameliyat sonrası ortaya çıkmasından dolayı korse ameliyattan sonra hemen takılır ki hasta ağrıları ve geçirdiği ameliyatı minimum seviye de atlatabilsin. Karın ameliyatı sonrası en önemli noktalardan biri ani hareketlerden kaçınmaktır. Korse sizin vücudun ekstra enerji harcamasını önlemekle birlikte farklı işlevlerde görür. Birbirinden farklı sağlık problemlerin de önüne geçebilmektedir.

Karın ameliyatı sonrası korse kullanımı sorusu en net şekilde şöyle cevaplanabilir;

Verilen ameliyat sonrası korse doktor kontrolünde tedbir amaçlı kullanımı söz konusudur. Karın ameliyatından sonra korse yaklaşık olarak 2-3 hafta boyunca ( hastanın iyi hissetme süresine göre değişmekte. )  gece ve gündüz olmak üzere korse kullanılması önerilmektedir. Ameliyatı zor geçmiş veya istenilen şekilde olumlu geçmeyen kişiler için korse kullanım süresi uzamaktadır.

Yukarıda anlatılanlara haricinde korse kullanımı konusunda korsenin doğru kullanımı çok önemlidir. Hastaya takılan korse ameliyat esnasında alının yağ bezleri ve dokulardan sonra karnın düzlüğünü sağlaması açısından çok önemli yer tutmaktadır.

Korse kullanımının faydaları

Korse özellikle ameliyatlardan sonra çok etkili bir yöntem olabilmektedir. Karın ameliyatından sonra korse kullanımı sorusunun önemli cevaplarından biri de;

Karın bölgesini hem iç hem dış etkilerden koruduğu ve düzlüğü sağladığı için korse kullanımı çok faydalı olmaktadır. Korse genel itibariyle içerisinde bulunduğu tüm ameliyatlardan sonra kullanım işlevi görebilmektedir. Çünkü ameliyatlardan sonra hemen takılan korse karnın düzleşmesinin etkileyecek ve ağır derecede bir koruma sağlayacağı için gergin bir tabaka oluşmasını sağlayacaktır. Bu etken ameliyatların temel amacını oluşturabilmektedir. Korse ameliyat dışında da etkisini fazlaca göstermektedir. Kilo vermek isteyenler, aşırı terleyenler ve vücut bozukluğu olanlar için şiddetle tavsiye edilmektedir.

Karın germe ameliyatından sonra korse ne kadar süre takılmalı

Bu soru kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte hastaların iyileşme süreleri, ameliyat şekli ve konumu önemli yer tutmaktadır. Karın ameliyatı sonra genel itibariyle korse her gün yaklaşık olarak 4 saat boyunca takılmalıdır ki etkisini gösterebilsin. Günde 4 saatten fazlası mideyi sıkabilir ve zarar verebilir. 3-4 hafta sonra ise doktor tavsiyesi ve kontrolü ile çıkarılması öngörülebilir. Korse ürünün farklı ürünleri bulunabilmektedir. Etkileri de buna göre değişmektedir bu yüzden korse tercih ederken bel seviyesine göre korse tercih edilmeli, kaliteli ürün seçilmeli ve kullanılmalıdır.

Bazı istisnai durumlarda hastanın 3-4 haftadan sonra da karın bölgesinde şişlik inmeyebilir. Bunun için korsenin kullanımı doktor kontrolünde süresi uzayabilmektedir.

Karın ameliyatından sonra neler yapılmalı

Karın ameliyatı sonrasında korse kullanımı ile bilindik birçok yanlışı düzeltmek istiyorum. Korse tüm gün boyunca takılması vücuda zarar vermektedir. Çünkü karın bölgesinin sıklaştırdığı için dolaşımı etkileyebilmektedir. Aynı süreçte korse ile yatağa girmek ve yatmak tehlikelidir. Karın gerdirme ameliyatı geçirmiş biri yatakta dümdüz yatması doktorlar tarafından önerilmemektedir. Evde herhangi bir ağırlık kaldırarak mide bölgesine zarar verebiliriz. Ağır eşyalardan kaçınmalı ve ani hareketler etmemeliyiz. Korse kullan kişiler duş aldıkları zaman mide bölgesini olduğunca sudan uzak tutması önemlidir. Korse su ile temas ettiğinde etkisini kaybedebilmektedir. Ameliyat sürecinden sonra mide bölgesinde dikişler bulunacaktır. Yaklaşık iki hafta içerisinde dikişler erimeye başlayacaktır. Ama üzerinde belirli bir iz kalması ihtimaldir. Ameliyatın seyrine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Editör: Mustafa YILDIRIM