Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkentliği’nin resmen başlayacağı 21 Mart yani Nevruz gününe az bir zaman kaldı.

Burada daha önceki bir yazımda Vali Kadir Koçdemir’in bu konuda yalnız kaldığını, Eskişehir’in diğer kurum ve kuruluşlarının da bu duruma destek vermesi gerektiğini belirtmiştim.

Vali Koçdemir daha önce sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yapmış ve konuyu gündeme getirmişti.

Dün de mahalli yöneticiler ile bir araya geldi.

Toplantıya Koçdemir’in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Kaymakamı Mustafa Esen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ilçe kaymakamları ile ilçe belediye başkanları katıldı.

Konuyla ilgilenenlerin bu toplantıya Büyükerşen’in de katılmasını sürpriz olarak gördükleri konuşuluyor.

Çünkü, Kültür Başkentliği durumunun daha çok hükümet kanadından gelen bir durum olduğu düşünülüyor.

Kültür ve sanata düşkünlüğüyle bilinen ve bu yolda büyük yatırımlar da yapan Büyükerşen’in, aşık olduğu Eskişehir’de bu tür etkinlikler yapılırken uzak kalması elbette düşünülemezdi.

Kültür Başkenti seçilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükerşen, bir önemli konunun da  herkesin yıl içersinde yapacağı etkinlikleri bu kapsam içersine sokmalarını da istedi.

Büyükşehir’in yapacağı etkinlikler içersinde, örneğin tiyatro afişlerinde 2013 logosunu görebileceğiz

Ayrıca Mayıs ayının başında her yıl tekrarlanan, Avrupa’dan da çok ekibin katıldığı Çocuk Tiyatroları Festivali ki, sokaklarla oynanıyor bu, o da buna dâhil edilecek bir faaliyet.

Büyükerşen ayrıca, henüz donanımı tamamlanamayan ama bu faaliyetler için son derece önemli olan bin 200 kişilik salonun yetiştirilebildiği taktirde etkinliklere dahil edilebileceğini söylüyor.

Bu salon ve sanat galerisi gerçi Kültür Başkentliği için yapılmadı, inşaatı çok önceden başlamıştı ama gerçekten yetiştirilirse etkinlikleri büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Toplantıda Eskişehir’in Kültür Başkenti olarak seçilmesinde Eskişehir halkının kültür ve sanata olan yakın ilgisinin de etkili olduğu vurgulandı elbet.

Evet yapılan bu toplantıyla çalışma alanı ve sorumluluklar biraz daha genişledi.

Şimdi belediyelerden, kaymakamlıklardan yeni projeler bekleniyor.

 

BÜGÜN KADINLAR GÜNÜ

 

Bugün Dünya Emekçi Kadınlar günü, her şeyden önce tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum. Ancak, kadına şiddetin bin katın üzerinde arttığı, hemen her gün bir kadın cinayetinin işlendiği bir ülkede kadınlar günü ne kadar kutlanır bilemiyorum.

Bugün yine açıklamalar yapılacak, nutuklar atılacak, törenler düzenlenecek.

Ama yarın eski tas eski hamam.