Melatonin, beynin orta bölgesinde yer alan pineal bez ya da diğer bilinen adıyla epifiz bezi tarafından salgılanan, uyku döngüsünü ve sirkadiyen ritim olarak tanımlanan vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur.

Melatoninin vücuttaki esas görevi, vücuttaki sirkadyen ritmi ayarlamasıdır. Ancak bununla birlikte uyku ritminin ve vücut ısısının düzenlenmesi üzerinde de önemli bir role sahiptir. Vücutta bulunan tüm yapılara ulaşabilmesini sağlayan lipofilik özelliği sayesinde bilinen en güçlü antioksidan olan melatonin hormonu, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hücre yenilenmesi gibi pek çok önemli görevin de yerine getirilmesine yardımcı olmaktadır.

Melatonin diğer işlevlerinden bazılarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

●      Melatonin, uyku süresinden bağımsız olarak uyku kalitesini de artırır. Verimli bir uyku için sirkadiyen ritim oldukça önemlidir. Bu nedenle vücuttaki melatonin seviyesinin normal sınırlarda olması uyku düzeni ve kalitesi için oldukça önemlidir.

●      Melatonin gösterdiği antioksidan etki sayesinde hücrelerin hasar görmesini engeller.

●      Enfeksiyon ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlar.

●      Stres faktörünün bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

Melatonin hormonu ve melatonin takviyeleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://www.naturalnest.com.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM