Mısır tarihinin ilk seçilmiş siyasetçisi Muhammed Mursi, göreve gelişinin birinci yıldönümünde askeri bir darbe ile karşı karşıya kaldı. Darbeciler seçilmiş cumhurbaşkanını indirmekle kalmadılar iradesinin arkasında durarak meydanları dolduran Mısırlılara karşı vahşi bir katliama giriştiler.

Tahrir meydanının baltacılarını sözlerine, yazılarına, ekranlarına malzeme yaparak Mısır cumhurbaşkanı  Mursi’ye kabahat bulma yarışına girenler şimdilik suskun, çünkü demokrasi talebi ile dolduğunu iddia ettikleri meydanlar  darbeyi havai fişeklerle çılgınca kutladı. Umarım suskunluklarının ardından yeni mazeretlerle hak ve gerçeği gölgelemeye çalışmaya kalkmazlar. Ama işin açıkçası pek umutlu değilim.Seçimle geldim diyen Mursi üç günde gitti Demokrasinin sandıktan ibaret olmadığını anlayabildi mi ? sorusunu sorabilenleri gördükten sonra böyle bir olumlu adımı beklememekte  haklı olduğumu düşünüyorum.

Bedenlerini kurşunların önüne koyarak ortaya koyduğu iradeye sahip çıkma kararlılığı gösteren Mısırlı kardeşlerime Eskişehir’den dua ve selam gönderiyorum. Bu direniş coğrafyamızda yüzyıllardır sürdürülen oyunların ortadan kaldırılarak rejisörünün de aktörünün de kendisinin olduğu  bir süreci başlatmamızın işaretidir.

MEMUR SEN’İN BAŞARILI SINAVI

Esgazete de birlikte yazarlık yaptığım Bülent Öztürk  Tabutta Rövaşata isimli köşesinde Eskişehirspor’un futbolcu ve teknik kadrosunun sezon başı durum ve performanslarını ortaya koyup yeni sezon için tahminlerini yazdıktan yazısının son  bölümünü  memurlarla hükümet arasında yapılan toplu sözleşmeye ayırıp cevaplamam isteği ile bazı sorular yöneltmiş

Ben kendisini tebrik  ediyorum.Futbolun cezbedici ve hayattan koparıcı özelliklerinden sıyrılarak milyonlarca memuru ilgilendiren bir konuyu gündemine alabildiği için.Tabi aynı zamanda kendisi bize bazı gerçekleri açıklama fırsatı da vermiş oluyor.Bu açıdan da teşekkür etmem gerekiyor.Her ne kadar köşesinin ismi tabutta rövaşata olsa da benim gibi rövaşatayı hayatta atmayı öncelediğini görüyorum.Ancak insanlar hayatta  yanlış kalelere rövaşata atabiliyor. Bu anlamda benim unutamadığım bir rövaşata golü var. Beşiktaşlı Takoz Recep’in  Malmö maçında kendi kalesine attığı golü hala unutamam. O gol başarılı bir mücadelenin kaybedilmesine yol açmıştı ve o zamandan beri kendi kalesine gol hep korkutur beni…Bu korkuyla Bülent Öztürk’e sesleniyorum.Bülent kardeş burası senin kalen

Öncelikle şunu bilmek gerekiyor. Toplu görüşmelerde Memur Sen 11 iş kolunda yetkili iken Kamu Sen’in hiçbir iş kolunda yetkisi bulunmuyordu.KESK ise sadece 1 iş kolunda yetkili idi.Dolayısı ile Diğer konfederasyonların bu toplu sözleşme masasındaki varlıkları sembolikti.Böylesi  bir göstermelik varlık içersinde yaptıkları teklifleri Memur Sen’in teklifleri ile kıyaslamamak lazımdır.Nasıl medya iktidara gelme ihtimali hiç bulunmayan “yüzbindelik” dilimlerde oy alan partilerin herkese iş ve maaş vadeden söylemlerine ilgi toplamak için ortaya atılmış sözler diyerek  itibar etmiyorsa ,toplamda Memur Sen kadar üye sayısı bulunmayan  bu konfederasyonların kamuoyuna duyurdukları taleplerin durumu da budur.

Yapılan her sözleşme daha iyisi ve mükemmeli yapılmak için vardır.Bu manada çalışanları faiz lobisine yedirmemek için verilecek mücadele devam etmelidir.Bu mücadelede basamaklardan biri çıkılmıştır,ancak çıkılacak daha çok basamak vardır. Çıkılacak basamaklar için basamağı çıkacak olanları hem arkadan çekmek hem de hadi çık demek ne kadar doğrudur.

Bu sözleşme  neler getiriyor sorusuna ilk olarak şunları söylemem gerekiyor ama ayrıntılar için sizlere www.egitimbirsen.org.tr  adresini tavsiye ediyorum

1-      Her şeyden önce taban aylığa yapılan 175 liralık zam en düşük emekli aylığında %12 artış demektir.

2-       Taban aylığa yapılan zam emekli olunduğunda alınacak ikramiyenin 5 BİN 250 lira artmasını sağlamıştır.

3-      175 lira ile son on yıl içerinde taban aylığa yapılan en büyük zam gerçekleşmiştir.Aynı zamanda yüzdelik zam yerine taban aylığa zam talebimiz gerçekleştirilerek  üst gelir grubu memurlar ile olan aranın açılması önlenmiştir.

4-      İlkokul mezunu olup 2 çocuk sahibi  4/C  kadrosunda çalışanlara yaklaşık 500 lira zam sağlandı.

5-      Eğitim çalışanları 2014 yılının ilk altı ayında 75 lira,ikinci altı ayında 150 lira eğitim öğretim tazminatı alcaklar.Böylelikle ek ödeme sorunu çözülmüş oldu.(Bu zam gelecek yıllarda da verilmeye devam edecek )

6-      Eğitim öğretime hazırlık ödeneği 2014 yılı için 850 lira,2015 yılı için 950 lira yapıldı.

7-      Bu sözleşme ile yapılan iyileştirmelerden rahatsız olanların yüzdelik zam olsa idi daha fazla zam alınmış olacaktı söylemi kimlerin penceresinden baktıkları ile ilgilidir 7 bin ile  4 bin 5 yüz lira arasında maaş alan personel elbette yüzdelik zam ister çünkü her defasında daha fazla kazanacaktır.%3 ‘lük bir artışın 2 yüz liranın üzerinde getirisi olacaktır.yüzdelik zamla sadece genel müdüre gelecek 2 Yüz lirayı taban aylığa zam ile herkese gelen   175 liradan  fazla gösterenler kimler adına sendikacılık yapmış olduklarını da ilan etmiş oluyorlar.