Eskişehir, Türk Sineması’nın önemli merkezlerinden biridir ve Eskişehir’de en bilinçli gelişen sanat alanlarından biridir.
Eskişehir’de sinema 1920’li yıllarda Hamamyolu’nda iki ağaç arasına gerilen çafşafta gösterilen filmlerle başlamış. 1940’lı yıllarda film senaryosu yarışması düzenlenmiş. Gazete köşelerinde sinema tanıtım ve eleştirileri yazılmaya başlamış. O yıllarda çıkan Hıfzı Tan’ın yazdığı üç senaryosu Türk Sineması’nda yer almak üzere çekilmiş. 1974 yılına gelindiğinde Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde “Sinema Eğitimi ve Geliştirme Merkezi” kurulmuş. Bu merkez “Türk Sineması’nın Sorunları”nı masaya yatırmış. Bunun yanında her hafta, bugün adı “Sinema Anadolu” olan salonda sinematek gibi etkinlikler yapan “Akademi Çevre Eğitimi Merkezi (AKÇE)ne bağlı “Sinema Kulübü” olarak film gösterimleri yapmış. 1976-1977 öğretim yılında İs.tanbul, İzmir ile aynı zamanda Eskişehir’de bugün adı Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi olan “Sinema ve Televizyon Yüksek Okulu” kurularak Eskişehir ülkemizin sinema eğitimi yapılan ilk kentlerimizden biri olmuştur. 1990 yılında Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre kişi başına sinema seyircisi sayısında Eskişehir birinci sırada yer almıştır. Böylesi bir kentte ülkemizin sinemasının buluşması gerektiği hedeflenerek 1998 yılında önce adı “Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri” olan ve 2007 yılında “Uluslararası Eskişehir Film Festivali”ne dönüşen festival 2018 yılında 20. Yılını yaptıktan sonra ara verilmiş, buna pandemi de eklenmiş ve 2021 yılında bir kez daha yapılmış ve noktalanmıştı. 3 yıl aradan sonra Anadolu Üniversitesi’nin başına Rektör olarak İletişim Bilimleri Fakültesinde yetişmiş Prof.Dr. Yusuf Adıgüzel’in gelmesiyle 23-31Mayıs 2025 tarihlerinde festival 22.sini yaparak yola devam dedi. Gerçekten de bu kadar yıl sürdürürmüş, bu kadar emek verilmiş ve sürdürülen güzel, Eskişehir’in övünebileceği bir festivali sürdürülmeli idi. Rektör Prof.Dr. Yunus Adıgüzel bu bilinçi göstermiş. Festivalin Yönetmeni Doç.Dr. Serhat Serter’de gerçekten dolu dolu film gösterimleri ve etkinliklerle gerçekleştirmiş oldu.
Esasında; Sinema festivalleri, sinema kültürünü kazandıran, geliştiren, dünya ve ülkenin sinemasını tanımak için daha bilinçli sinema seyircisi olmak için yaratılan ortamlardır. Ülkemizin sinema sanatı gelişirken, dünya festivallerinde adını duyururken insanımız, son yıllarda televizyonlarda yaratılan şiddet içerikli peş peşe sunulan uzun dizilerin baskısı altında, sinema kültüründen uzaklaştırarak sadece kendi ülkesinin dizi filmleriyle oyalanıp hem kendi sinemamızdan hem de dünya sinemasından uzaklaştırılıyor. Onun için sinema festivallerini önemli görüyoruz.
22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali,17 ülkeden 47 uzun metrajlı, 19 kısa film gösterimini gerçekleştirdi. Festivalin Onur Ödüllerini İranlı Yönetmen Majid Majidi, ülkemizden Film Yönetmeni, Senarist Şerif Gönen ve Sinema Oyuncusu Suna Selen’e verildi. Sinemaya Emek Ödülleri Yeşilçam’ın emektarı, Görüntü Yönetmeni Erdoğan Engin ve Yönetmen Yardımcısı ve Yapımcısı Leyla Özalp’e verildi. Ayrıca film festivalde daha önceki yıllarda verilen ve sonradan vaz geçilen, hatta fakültede önemli kitaplığı oluşturulan Sinema Kitabı ve Makale Ödülleri. Festivalin 22.sinde geçen yıl vefat eden sinema yazarı, fakültenin Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesi Hakan Savaş adını yaşatmak üzere “Sinema Kültürüne Katkı Yarışması” olarak yapıldı ve bu yarışmanın ödül töreni ile sonuçlandı.