KADER’in seçim öncesi afişlerini bilboardlarda görmüşsünüzdür.

Meclis’te bulunan 3 siyasi partinin liderinin alınlarına post-it yapıştırılmış afişlerlerle mesaj vermeye çalışıyorlar.

Yani diyorlar ki; “ Kadın adayları unutma”

Doğal olarak, erkek-kadın fark etmiyor, parti liderlerinin seçtiği için ‘liderlere’ sesleniyorlar.

Yani lider ister yapar ister yapmaz.

Yani alınlarına yapıştırsak ne olur yapıştırmasak ne olur değil mi?

Afişlerde AKP, CHP ve MHP liderleri var.

Kadın adayları Unutma notlarının yapıştırıldığı kampanyada, BDP ve HDP’ye kadın adaylara yönelik kota uygulamasına uyduğu için yer verilmemiş.

‘Nüfusun yarısının yok sayıldığı bir ülkede adalet, eşitlik ve demokrasiden söz edilemez” diyen KADER kota uygulamasının parti tüzüklerinde yer verilerek resmileşmesini  isterken bunun da yetmediğini kota uygulamasının ‘fermuar sistemi’ ile desteklenmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Kadın ve ahlak deyince namus kavramını ‘apşarısı’ olarak algılayan ve yorumlayan erkek egemenliğinin etkili olduğu toplumlarda  ‘fermuar’ kelimesi yanlış anlaşılabilir.

KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, Fermuar sistemini şöyle anlatıyor.

"Fermuar sistemi listelerin bir kadın - bir erkek olarak dizilmesidir. Böylece listelerde adaletli bir dağılım olur, listeler yarı yarıya kadın ve erkekten oluşur. Kota bu tür bir sıralamaya dikkat etmezseniz hiçbir şeydir. Çünkü listede seçilebilir yerlere erkekleri koyarsınız, kadınlar seçilemeyecek yerlerde kalır, dolayısıyla bir önemi yoktur. O yüzden kotanın fermuar sistemi ile birlikte kullanılması gerekiyor."

Sistemi anladınız mı?

Hani bir de erkek egemenliğinin etki olduğu toplumdan söz etmiştim.

KADER Genel Başkanı Aydın bir tümcesini size aktarıyorum. Söz ettiğim etki ile Aydın’ın tümceleri örtüşüyor mu?

"Erkekler duvar gibi direniyor, direnç gösteriyorlar. Kadınları güçlendirmeye çalışıyoruz." Toplumsal kodlar ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle erkeklerin kadınlarla iktidarı ve yönetimi paylaşmaya hazır olmadıkları tespitinde bulunan Aydın, "Toplumsal cinsiyet dediğimiz kadına atfedilmiş roller var. Kadının her zaman evde daha iyi olacağına, daha iyi yemek yapacağını, çocuklara bakacağını düşünüyorlar. Halbuki bu sistem baştan aşağıya yanlış. Sadece kadın olduğunuz için çok iyi 'dolma' yapacağınızı düşünüyorlar. Erkeklerin bu zihniyeti değiştirmesi gerekiyor" dedi.

    ***             ****                        ****

NASREDDİN HOCA

Nasrettin Hoca pazarda dalgın yürüyormuş. Etrafındaki esnafları seyrediyorken, tam bu sırada ensesine bir tokat gelmiş. Hoca tökezlemiş birkaç adım sendelemiş sonra toparlanıp sinirli bir şekilde arkasına dönmüş. Bir bakmış ki kendisinin 2 katı insan azmanı gibi bir adam. Hoca durmuş bir yutkunmuş önce, sonra sinirli sinirli:

“Bana sen mi vurdun” demiş adama?

Adam:

“Ben vurdum ne olacak” demiş?

Hoca:

“Şakadan mı vurdun ciddi mi” diye sormuş? Adam terslenmeye devam ederek:

“Ciddi vurdum, ne yapacaksın?” deyince bakmış işler sarpa saracak:

“Aman aman, öyle olsun zaten canım..” demiş, “çünkü şakadan hiç hoşlanmam.”