Alt çenem önde ne yapabilirim sorusu bu sıkıntıyı yaşayanlar ve tedavisini arayanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Alt çenenin ileride olduğu durumlarda alt dişler üst dişlere geçmektedir. Böyle bir durumda konuşma bozuklukları, çiğneme güçlükleri ve yanlış hizalanmaya bağlı olarak çene ve yüz ağrıları oluşabilmektedir. Ciddi bir problem teşkil etmeyen bu durum kişinin hayatını zorlaştıran estetik bir problemdir ve alt çenem önde ne yapabilirim sorusunun sorulmasına neden olmaktadır. Tedavi edildiği takdirde bu sorundan kurtulmak mümkündür.
Alt Çenenin Önde Olması Nedenleri
Alt çenem önde ne yapabilirim sorusuna cevap aramaya başlamadan önce bunun nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Alt çenenin önde olması sorunu kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlikler oluşum faktörlerinden etkilenmektedir. Ortognatik cerrahi tedaviye geçmeden önce oluşum sebepleri hakkında fikir yürütmek isteyebilir. O halde alt çenenin önde olması nedenleri durumun tespiti açısından önem arz etmektedir.
Alt Çenenin Önde Olması Nedenleri |
|
Genetik Faktörler |
Genetik faktörler çene ve diş yapısını etkileyen önemli nedenler arasındadır. Dişleri hizasız olan insanlar genellikle bunu genlerden almaktadır. |
Uzun Süren Çocukluk Davranışları |
Çocukluk döneminde dişler henüz oluşma evresindeyken yapılan parmak emme, emzik kullanma veya biberonla beslenme gibi durumlar çene yapısını bozabilmektedir. |
Tümör |
Ağızda veya çene etrafında meydana gelen tümörler yapı bozukluklarına ısırma güçlükleri yaşanmasına neden olabilmektedir. |
Yaralanmalar veya Kazalar |
Yaşanılan ciddi yaralanmalar ya da kazalar bölgenin ağır darbe alması gibi etkenler alt çenenizin önde olmasına neden olabilmektedir. |
Alt Çenem Önde Ne Yapabilirim?
Alt çenem önde ne yapabilirim sorusuna cevap arıyorsanız ilk olarak yapmanız gereken alanında uzman doktorlar ile görüşerek hafif veya ağır vaka olup olmadığınızın tespitinin yapılmasını sağlamanızdır. Daha sonra doktorunuz tarafından tedavi yöntemi belirlenir ve süreç başlatılır.
Tedavi yöntemi belirlenirken hastanın yaşı ve çene durumu göz önüne alınmaktadır. Ameliyata karar verildiği takdirde çeşitli ameliyat yöntemleri bulunmaktadır. Üst çeneyi uzatmak ya da alt çeneyi kısaltmak bu yöntemler arasında yer almaktadır. Çene cerrahisinde sıklıkla kullanılan bir diğer yöntemler ise yüz implantları kullanmaktır.
Çocuklarda Alt Çenenin Önde Olması Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda alt çenem önde ne yapabilirim sorusunun cevabı yetişkinlere nazaran farklı yöntemler ile cevaplanabilmektedir. Yetişkinlerde durum genellikle ameliyat ile tedavi edilirken çocuklarda bu durum farklı seyredebilmektedir. Burada da tedavi yöntemi problemin şiddetine ve tipine göre uzmanlar tarafından belirlenmektedir. Alt ve üst çenenin konumları ile ilgili yaşanan problemlerde 7-9 yaş arasında tedaviye başlanabilmektedir.
Ortodontik sorunların tedavisinde 2 çeşit çocuk diş teli yani aparey kullanılmaktadır. Bunlara ağız dışındaki aygıtlar ya da ağız içinde ki aygıtlar denilebilmektedir. Ağız dışında kullanılan aparatlar işitsel sorunları ortadan kaldırmak veya ağız içerisinde kullanılan aparatlara destek olmak amacıyla takılmaktadır. Ağız içi aparatlar ise kendi içlerinde ikiye ayrılırlar ve şu şekildedir;
● Damaklıklar; Yer tutucu olarak ya da çene darlıklarında kullanılmaktadır.
● Braketler; Dişlerin eksen eğilimlerinin ayarlanması ya da boşlukların kapatılması için kullanılmaktadır.
Alt çenem önde ne yapabilirim sorusunun cevabı çocuklar için ameliyatsız olarak çözülebilmektedir.
Alt Çenenin Önde Olması Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?
Alt çeneyi geriye alma ameliyatsız olarak mümkün mü sorusu alt çenem önde ne yapabilirim sorusuna ameliyatsız cevap arayanlar için sorulmaktadır. Hasta 18 yaşından küçükse ve problem erken teşhis edildiyse gelişim çağında aparatlar kullanılarak bu sorunun ortadan kaldırılması mümkündür. Fakat 18 yaşını doldurmuş yetişkinlerde böyle bir işlemin ameliyatsız gerçekleşmesi söz konusu değildir. Fakat yine de durumunuzla alakalı uzman bir hekimden bilgi almanız doğru olacaktır.
Alt Çeneyi Geriye Alma Egzersizleri Var mı?
Alt çenenin önde olduğu durumlarda sorunların giderilebilmesi için apareyler takılabilmektedir. Bununla beraber çene cerrahisi ile beraber üst çenenin uzatılması ya da alt çenenin kısaltılması gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Probleme bağlı olarak plastik cerrahi desteği de alınabilmektedir. Alt çenem önde ne yapabilirim egzersiz ile tedavi mümkün mü gibi sorulara cevap arıyorsanız alt çene geriliği için egzersiz yöntemlerinin etkisi kanıtlanamamıştır. Fakat yine de alanında uzman bir doktordan tavsiye almanız faydalı olacaktır.
Bunun yanı sıra alt çenenin geride olduğu durumlarda bazı egzersizlerin gelişim çağındaki çocuklara fayda sağladığı bilinmektedir. Özellikle alt çene geriliği basit bir düzeydeyse egzersiz ile tedavi mümkündür.
Alt Çeneyi Geriye Alma Aparatı Nedir? Nasıl Kullanılır?
Alt çenem önde ne yapabilirim sorusun cevapları arasında apareylerin kullanılması bulunmaktadır. Apareyler alt çene önde aparatı ya da alt çeneyi geriye alma aparatı olarak da tanımlanabilmektedir. Bu aparatların bakımı ve doğru kullanımı tedavi süreci için oldukça önemli konular arasında yer almaktadır.
Apareyler çıkarıldığında kendi kutusu içerisine konularak muhafaza edilmelidir. Daha sonra takılmak için çıkarıldığında hem apareyler hem de dişler öncelikle fırçalanarak temizlenmelidir. Bu aparatların etkili olabilmesi ve çene problemlerini ortadan kaldırabilmesi için gün içerisinde 16 ya da 20 saat süre ile takılması önerilmektedir. Kısacası sadece yemek yerler ya da içecek içerken çıkarmanız doğru olacaktır. Ağız içerisinde ki sabit apareyler ise tedavi süreci boyunca çıkarılmamaktadır.
Üst Dişlerin Önde Olması Nasıl Tedavi Edilir?
Alt çenem önde ne yapabilirim sorusuna ilave olarak sıklıkla sorulan bir diğer soru ise üst dişlerin önde olduğu durumlarda tedavinin nasıl gerçekleştiğidir. Böyle bir sorun da tıpkı alt dişlerin önde olduğu durumlarda ki gibi farklı tedavi yöntemleri ile giderilmektedir. Hastanın yaşına ve durumun ciddiyetine göre uygun bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Yetişkinlerde gelişim çağı tamamlandığı için diş telleri, plaklar ya da cerrahi müdahaleler kullanılabilmektedir. Çocuklarda ise henüz kemik gelişimi tamamlanmadığı için diş teli ve plak kullanımı oldukça hızlı sonuç verebilmektedir.
En İyi Çene Cerrahı Kimdir?
Çene cerrahisi oldukça ciddi operasyonları içeren bir bölümdür. Hastaların estetik kaygıları da ortadan kaldırmayı amaçlayan ortodontik tedavilerin giderilmesinde en iyi çene cerrahı arayışları oldukça normaldir. Bu süreçte sizlere tecrübeleri ile yardımcı olabilecek Prof. Dr. Celal Çandırlı bulabileceğiniz en iyi cerrahlar arasında yer almaktadır. Yaşadığınız problemle ilgili yardım almak, alt çenem önde ne yapabilirim gibi sorularına cevap alarak bilgi edinmek ve randevu oluşturmak istiyorsanız iletişime geçebilirsiniz.
Alt Çenem Önde Ne Yapabilirim Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Alt çenem önde ne yapabilirim sorusuna ilave olarak çeşitli sorular sorulmaktadır. Bu tür sorunlar estetik açıdan insan psikolojisini etkileyebilen problemleri içermektedir. Ciddi cerrahi müdahale gerektirmese de tedavi edilmesi kişinin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir. Sizler de bu konu hakkında aklınıza takılan diğer sorulara cevap arıyorsanız aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.
1- Alt Çenem Önde Ne Yapabilirim?
Alt çenenizin önde olduğu durumlarda yapmanız gereken öncelikli olarak alanında uzman bir hekime başvurarak tedavi yönteminin belirlenmesini sağlamaktır. Daha sonra durumun ciddiyetine göre yöntem belirlenerek süreç başlatılmaktadır. Burada hastanın yaşına göre işlem belirlenebilmektedir.
2- Alt Çene Neden Öne Gelir?
Alt çenenin önde olduğu durumlar arasında en etkili faktör genetik etkenlerdir. Aile bireylerinden gelen kalıtımsal durumlar çene yapınızı veya diş yapınızı etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra ağız içerisinde ve çene etrafında oluşan ödemler, yaralanmalar, darbeler veya kazalar de şekil bozukluğuna neden olmaktadır. Çocukluk döneminde uzun süreli parmak emmek, emzik kullanmak ya da biberonla beslenmek de bu duruma yol açabilmektedir.
3- Çene Aparatı Kaç Ay Kullanılır?
Çene aparatları kişilerin çene yapısında ki problemin seviyesine göre 6 ila 12 ay arasında kullanılabilmektedir. Öte yandan iyileşme durumuna bağlı olarak bu süreç uzayabilir ya da beklendiğinden erken tamamlanabilir.