Otelde yaşadığımız memnuniyetsizlik de ayıplı hizmet kapsamındadır. Ayıplı hizmet, taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.

Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler de ayıplı kabul edilir.

Bu şu anlama geliyor, reklamında gördüğümüz gibi olmayan, rezervasyon yaptığımızda vaad ettikleri hizmeti daha sonra sağlamayan işletmelerde yaşadıklarımızı tazmin etme imkanımız var.

Hizmetin ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketicinin 4 seçimlik hakkı mevcuttur. Tüketicinin sağlayıcıdan talep edebileceği haklar şu şekilde sayılmıştır:

Hizmetin yeniden görülmesi;

Hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı;

Ayıp oranında bedelden indirim ya da

Sözleşmeden dönme

Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği talebi yerine getirmekle yükümlü olup, seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflardan da sorumludur.

Tüketici, yukarıda sayılı taleplerden birine ilaveten ayrıca Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat talep etme hakkına da sahiptir.

 

Buraya kadar tamam, tamam da bu haklarımızı nasıl kullanacağız? Otelin reklam ve ilanlarını saklamalıyız. Kalacağımız yeri oradan beğendik. Bu hizmeti o reklamlar sebebi ile seçtik. Tur şirketi ile çalışıyorsa, tur şirketinden paket kapsamını yazılı olarak göndermesini talep etmeliyiz. Ödediğimiz bedelin ne karşılığında olduğunu ispat edebiliyor olmamız gerekiyor.

Faturamızı almalı ve fatura bedelini ve hangi hizmet karşılığı olarak ödendiğinin faturada yazdığından emin olmalıyız. Ters giden, beklenildiği gibi olmayan her şeyi kayıt altına almalı, fotoğrafları kamera kayıtlarını saklamalıyız. Bunları vaad edilen ile verilen hizmetin aynı olmadığını, hizmetin ayıplı olduğunu ispatlamak için kullanacağız.

 

Bazen insan yalnızca zararını karşılamak için değil, benim başıma geldi başka kimsenin başına gelmesin diyerek dava açıyor, hakkını arıyor. Ayıplı hizmetle karşılaştığımızda bedeline göre tüketici hakem heyetlerine başvurabilir ya da tüketici mahkemesinde dava açabiliriz. Fakat ispata yarar her türlü bilginin elimizde mevcut olması gerekiyor. Bunları toplamaya ve saklamaya özen gösterirsek hakkımızı aramamız kolaylaşır.

www.tukdes.org­|[email protected]

 

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER