Eskişehirliler özellikle35 yaş üzerine yurttaşlar bilirler Bademliği…

Bademlik, yurttaşların Eskişehir’i tepeden gördüğü, piknik yaptığı ve havuzunda serinlediği, ağaçların gölgesinde serinlediği bir yerdi.

O yıllarda Eskişehirlilerin havuz keyfinin çıkarabileceği tek yer.

Tabi havuz değil biz hamamlarımızı kastetmiyorum.

Bademlik havuzunda Cuma günleri ‘kadınlara’ ayrılırdı. Hafta sonu karışık. Çok düşük bedelle yaz günleri vatandaşlar Bademlik havuzunda hem yüzerler hem serinlerdi.

Havuzun yanında kapalı alanda restaurant vardı. Bademliğin geceleri daha renkli olurdu. Yaz akşamları püfür püfür eserdi.

Ailece, arkadaşlar, dostlarla yemek yemek akşamları daha da güzelleştirirdi.

Bademlik önce sessizliğe bürünüldü.

Adeta unutturuldu, unutuldu.

2004 seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Bademlik’te termal tesislerden söz etti.

Bademlik hatırlandı.

Ve Haziran’da yani 20 Haziran’da Bademlik geri döndü.

Geri döndü ama; başka bir isimle…

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin bülteni bu konuyla ilgili haberin girişini okuyalım:

“Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in komşu illerimizde olduğu gibi Eskişehir’in de termal turizmden kazanç elde etmesi için başlattığı termal otel projesi tamamlandı. Eskişehir Bademlik’te inşaa edilen Rixos Eskişehir, termal otel ve spa merkezi müşterilerine hizmet vermeye başladı.”

Yani; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiği, yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden Polimeks tarafından inşa edilen, Rixos Hotels düzenlenen törenle açıldı.

Eskişehir’de her kesimin çok cüzi miktarla havuzundan, restaurantından, etrafındaki yeşil alanından yararlandığı Bademlik’te atılan Hotels’de fiyatlar 95 Euro’dan başlıyor. Yani; 272 lira…


891 liranın asgari ücret olduğu ülkemizde;  Eskişehir’de asgari ücretle çalışan onbinlerce insan var.

Diyeceksiniz ki; efendim burası yap işlet-devret modeli ila yapıldı. 50 milyon dolarlık yatırım yapılmış.

“Konsepti itibariyle şehrin en büyük tesislerinden olan Rixos Eskişehir, toplam 41 bin m2 alan üzerine doğa ile uyumlu olarak projelendirildi. Otel’de 104 adet standart oda, 34 adet Premium, 13 adet Suit,

4 adet Corner Suit, 4 adet Executive Suit, 2 adet Honeymoon Suit, 2 adet Hospitality Suit ve 1 adet Presidential Suit olmak üzere toplam 164 oda bulunuyor.

Proje içerisinde ayrıca lobi bölümü, bin metrekare büyüklüğünde 2 konferans ve bin 900 metrekarelik 500 kişilik çok amaçlı salon bulunuyor. Toplam bin 900 metrekare genel alanda a’la carte restoran, 4 adet bar, toplantı salonları, 2 bin 200 metrekare alanda spa, hamam, fitness, yürüyüş yolları, yüzme havızları, idari ofisler,satış üniteleri, açık ve kapalı otopark alanları yer alıyor.”

Bu kadar yatırım karşısında size ‘bedava’mı hizmet edecek diyenler olur?

Muhakkak olacaktır; özellikle sağcılar, liberalcılar, milliyetçiler, ulusalcılar, sosyal demokratlar, demokratik solcular, ‘hocacılar’,…

Eskişehirlinin olduğu Bademlikten bugünkü termal merkezi olan Bademlik…

Biliyorsunuz; devlet vatandaştan ‘verdiğiniz her vergi, size yol, su elektrik olarak dönecek’ diye vergi alınırdı.

Alınan vergiler ile, hizmetler, yaptırımlar, bakanların, milletvekillerinin, bürokratların maaşları da ödenir.

Bizden alınan vergiler ‘yol, su, elektrik’ olarak bize dönüyor ama yine de bu hizmet için yine ‘para’ ödüyoruz değil mi?

Yani bizim vergilerimizden alınıp da vatandaşın hayrına ücretsiz  hizmet edilen yatırımlar neden olmaz. Varsa da çok azdır (benim hiç aklıma gelmiyor da) ….

Şimdi düşünün; büyük parklarımız var…

Gezebiliyor, eğlenebiliyoruz…

Bu büyük parklarda ücretsiz olarak oturabileceğimiz bankların sayısı kaç tane. Hani yüzlerce insanın gezdiği bu parklarda bizden para istenmeyecek  bank veya oturma gruplara kaç tane…

Eskişehir’in altı üstü su… Kalabak suyumuz bile dağlardan geliyor.. Eskişehir’in sokak çeşmeleri çok meşhurdu…

Bu büyük parklarda çok gezdiğimizde susadığımızda ücretsiz su içeçeğimiz çeşmeler var mı?

Hani bunlar halka ücretsiz verebileceğimiz küçük hizmetler değil mi?

Neyse efendim…

Gençliğimizde paramız olmasa da oturup ağaçların gölgesinde oturacağımız, küçücük miktarlarda da olsa havuzu olan bir Bademliğimiz var…

Aldığımız asgari ücretle, artık bırakın Bademliğe, eteklerinde bile gezinemeyiz…