WhatsApp Image 2021-12-21 at 13.31.27

Değerli dostlar öncelikle gönülden saygı ve selam ile sözlerime başlamak istiyorum.

Günü ve yeri olduğu için yüksek müsaadenizle bugün kuruluşunun 12. yılını  kutladığımız, sorumluluk düsturuyla kurduğumuz, günden bugüne başkanlığını üstlendiğim Eskişehir Kent Kültür Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği , kısa adıyla ESKENTimizdenbahsedeceğim.

21 Aralık 2009 günü gönül birliğimiz olan değişik meslek gruplarından arkadaşlarımızla her türlü birikimimizi şehir ve insanı için kullanmak ve çok değerli Alaattin Otuzoğlu Hocamızın tabiriyle kahve köşesinde oturup okey oynamamak için topluma, kente dair söylenecek sözümüzü, kafamızdaki projelerimizi, bu şehrin sokaklarından edindiğimiz vicdanı fiiliyata dökmek, el uzatmak, gören göz olmak, söyleyen dil olmak için çıkılan bir yolda dolu dolu ve sürekli faaliyetiçinde , sürekli üreterek bugünlere geldik.

 5. Olağan Kongremizi geçtiğimiz hafta yaparak güçlendirilmiş bir kadroyla yeni dönem , yeni süreç ve yine yeniden düsturumuzla durduğumuz yerden yürüyoruz.

ESKENT bu 12 yıllık süre içinde neler yaptı kısaca bahsedeyim.

Çalışmalarımızı yaz ve kış dönemi çalışmaları olarak ikiye ayırdık.

Bunu yaparken en belirgin durumumuz sürekli saha ve birebir insan etkinliği düzenleme daimi prensibimiz oldu.

Kış döneminde kültürel etkinliğimiz olarak son iki senedir salgın sebebiyle gerçekleştiremediğimiz ama çok özlediğimiz , şehrimizde bir zamanların yaygın kültürü olan Oda Toplanmaları’nı yaşattığımız Eskişehir Akşamları , sohbet programımızdır.

Günceli sohbet ederek , yöresel bir lezzetimizi program sonunda ikram ederek , gönülleri ve ağızları tatlandırmayı ve bu güzel geleneğimizi yaşatmayı hedefledik ve devam edeceğiz.

Sarıkamış Şehitlerimizi yad ettiğimiz, Hocalı Katliamı’nı duyurduğumuz ve unutturmadığımız belge, fotoğraf ve müzikli açık alan sergilerimiz kış dönemine denk gelen ESKENT etkinliğidir.

Kış ayları bitimiyle Eskişehir’in değişik noktaları olan Hamamyolu’nda, Tepebaşı’nda, Emek Mahallesi’nde, Odunpazarı Meydanı’nda yaptığımız açık hava etkinliklerimizdendir.

Vatan uğruna şehit düşmüş Eskişehir’in evlatlarının fotoğraf ve özgeçmiş belge çalışmamız son aşamada olup yaz döneminde açılacak sergiyle insanlarımıza yiğitlerimizi tanıtacaktır.

Çanakkale Zaferi kutlamalarımız, Türkiye’desaha etkinliği olarak yalnızca bizim yaptığımız Kut’ülAmare Zaferi’ni bayram olarak kutlayan tek kuruluş olduğumuzu göstermektedir.

23 Nisan’ı , 19 Mayıs’ı, 30 Ağustos’u unutmayan, unutturmayacak bir sorumluluk sahibi yapıdayız.

29 Ekim coşkusunu , cumhuriyet kenti olmamız sebebiyle hissederek yaşayarak , 10 Kasım’da Atamızı yad ederek ,  ilke ve ülkülerine sahip olduğumuzu haykırarak kutlamaktayız.

Yaz dönemi prestijetkinliğimiz olan “Bizim Çocuklar” çalışmamızdır.

Kenarda, kırsalda, sosyal hizmetlerde kalan bu şehrin çocuklarınıalıyor , kentimizin güzellikleriylebuluşturuyoruz. Tarih, kültür ve kent yaşayanı olduklarının günlük yaşam eğitimini vererek sonunda bir çocuğun gönlünde ne varsa , nereye gitmek isterse ikram ediyoruz. Ya bir tiyatro ya bir sinemaya götürüp akşamında en azından bu şehrin bir bireyiyim duygusuna sahiplendirerek evlerine teslim etmekteyiz.

Kent Çalışmaları Merkezimiz, normal şartlarda oluşturduğumuz ancak salgın sürecinde kesintiye uğrayan şehre yönelik sorunları tespit eden, öneri sunan ve takip eden Kent Çalışmaları Merkezi , yeni dönemin en aktif birimi olacaktır. Süreçte bizim farklı bir dernek olduğumuzu gösterecek çalışmalara şimdiden başlandı. Çalışmalar pekiştirildiğinde şehir kamuoyuyla paylaşılacaktır. Sürekli gündemimizde olan Eskişehir’e değer katacak Karacahisar Kalesi’nin ayağa kaldırılması öncelikli çalışmamız olarak devam etmektedir.

ESKENT’in aktif birimi olan ve bu noktada sorumluluğundan dolayı  büyüğümüz Sayın Sezai Altay’a canı gönülden teşekkür ettiğim sosyal yardımlaşma ve dayanışma  birimimiz yılın 12 ayını çalışarak bu süreci sistematiğe bağlamış durumdadır.

Özellikle kapanma döneminde ve Ramazan Ayları’nda sayıları katlanan yüzlerce mağdur, mahsunhemşehrimize birebir ulaşmakta, el uzatmakta, veren el ile alan eli buluşturmaktadır.

Dini bayramlarımızda uyguladığımız “Vefa Çalışması” da birim çalışmalarımızdandır. Evinde, sokağında kaderini yaşayan, penceresinden, hasta yatağından yol gözleyen kıdemli hemşehrilerimizi ziyaret edip bayramlık şekerini, kolonyasını, maskesini iletip ellerini öpmek, hal hatır sormak önceliği olan çalışmalardandır ve  ısrarla devam ettirilecektir.

Eğitim birimimiz ilkokuldan üniversiteye tespitimizde olan, talebi olan her çocuğumuza el uzatmaya devam etmektedir.

 Sınav dönemlerinde kaynak ve test desteği, tercih döneminde rehberlik hizmeti vererek bu şehrin çocuklarına sahip çıkma gayesini hayata geçirmektedir.

En büyük sevincimiz desteklediğimiz, yönlendirdiğimiz çocukların bugün meslek sahibi olanların bizlerle irtibatlarını kesmemeleri ve vefalarını ülkenin her yerinden bizlere göstermeleri Eskişehir mensubiyetini belirtmeleridir.

Değerli dostlar iddiayla söylüyorum ki öylesine biraraya gelmiş bir toplulukdeğiliz, iş olsun diye tabela asılmış bir dernek hiç değiliz.

Çalışan, sorumluluk hisseden, üreten, sahip çıkan, duyguları yaşatan bir yapıdır,ESKENT.

Tüm çalışmalarımızda emek veren mensuplarımıza, yaptıklarımızı görüp her dönem desteklerini artıran ESKENT gönüllülerine ve bizi bilen, bize moral veren tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Altyapısı sağlam, yaptığı, yapacağı işi bilen bir yapıyız ve inandığımız yoldan taviz vermeden işimize bakarak, işimizi yaparak bizi mutlu eden , bize haz veren bu işlere devam edeceğiz.

Son cümlede şehrimizi ve hemşehrilerimizi saygıyla selamlıyorum, sağlıklı ve bereketli günler diliyorum.Eskişehirli olun, Eskişehirli kalın.