Eskişehir’de yaşayanların kurduğu dernek ve vakıflar kendilerine mensup hemşeri gruplarını olduğundan çok fazla göstererek bilgi kirliliği oluşturmaktadırlar. Toplumun doğru bilgi edinilmesi için bu hususu yazmak istedim. Bu abartılı rakamların ortaya konulmasının amacı ise, kamuoyunda baskı oluşturmaktır. Özelikle genel ve yerel seçimlerde SAYILARI İLE  etkin olduklarını belirterek kendi adaylarının seçilebilmesi için BASKI oluşturmak olduğu açık nettir.

TUİK veri datasından herkese açık olan güncel pek çok verilere ulaşmak mümkündür. Örneklemek gerekirse

* ilinizde diğer illerin nüfusuna kayıtlı kaç kişi yaşamaktadır. Örneğin Eskişehir’de kaç Erzurumlu-Kaç Konyalı-Kaç Afyonlu Yaşadığını görebilirsiniz.

*İlinizde ilinize bağlı  ilçe nüfusuna sahip kişi sayısı Örneğin Kaç Sivrihisar’lı – Kaç Seyitgazi’li

*ilinizde başka illerin  ilçelerin nüfusuna kayıtlı kaç kişi yaşamaktadır. Örneğin Afyon-Emirdağ’lı veya Bilecik-Bözüyük’lü gibi

*Eskişehir’li olup diğer illerde yaşayan kişilerin sayısına: Ankara’da kaç Eskişehir’li veya  Kars’da Eskişehir’li sayısını bulabilirsiniz.

*Mıhallıççık’lı  olup diğer illerde yaşayan kişilerin sayısına ulaşabilirsiniz. (başka ilçelerde datadan veriyi çekebilir.)

*Türkiye’nin, İlinizin, ilçenizin  yaş grupları, kadın-erkek, evli bekar vb demografik bilgilere ulaşabilirsiniz

Bu giriş bilgilendirmeden sonra asıl konumuza gelelim.

TUİK’in 2022 sonu itibariyle nüfus istatistiklerine göre  Eskişehir’in nüfusu 906.617 kişidir.

Eskişehir’de Eskişehir’lilerin toplam nüfusu 528.117 kişidir.

Peki Eskişehir’de en fazla hangi il nüfusuna kayıtlı vatandaşlarımız yaşamaktadır.

*Afyonkarahisar………………………63.015

*Bilecik……………………………………33.499

*Konya……………………………………23.296

*Ankara………………………………….20.557

*Kütahya………………………………..16.558

Peki Eskişehir  ilçelerinin Eskişehir merkez de yaşayan Eskişehir’lilerin sayısı kaç kişi diye baktığımız da 12 ilçemize sahip toplam 288.442 kişi olduğuna laşıyoruz.

Burada ilçelerimizin merkezde yaşayanların sayısını vermek yerine sıralamayı paylaşmak istiyorum açık ara en çok  Sivrihisar’lılar yaşıyor, ikinci sırada Seyitgazi, üçünçü sırada ise Mıhalıççık’lılar yer almaktadır.

Gelelim saadete …………..’lıler dayanışma derneği, veya ……………… yardımlaşma dayanışma vakfı gibi hemşeri dernek ve vakıflar Eskişehir’de yaşayan hemşerilerinin sayılarını 5 katı bazıları 8 katı artırarak  rakamlar  ifade etmektedirler.

Eğer söylenen rakamları alt alta koysak Eskişehir’in nüfusu 3.000.000 nüfusa ulaşır.

Son genel seçimlerde şunu da gördük ki açıkçası bu sayıların çok da anlamlı olmadığını  hemşeri desteğinin istenen düzeyde gerçekleşmediği görüldü.