Yola çıkış yazım gayemiz öncelikle ve öncelikle Eskişehir ve Eskişehir değerleri, kazanımları ve beklenti ile taleplerini dile getirmek, kayda geçirmekti.

WhatsApp-Image-2022-05-10-at-15.10

Zaman ilerledikçe ve biz yazdıkça yazım kuralımız bazı durumlarda siyasete yada şehir dinamiklerine ikaz ile eleştiriye yönelmeye başladı.

Bu yönelmede kasıt yada bir hesap yok.

Hep bir darlanmamızın yada bazı yanlışlarda şehir ve insanı aleyhi durumlarda ısrar edilmesi, bazı durumlarda insan aklıyla alay edermiş vaziyetleri ikaz vazifemizi yerine getirdiğimi düşünüyorum.

Bu geldiğimiz günde başlangıç rotamıza dönerek şehir değerlerinden bahsetmeye devam edeceğim.

Geçen yazılarımızdan birinde Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikasını yazmıştım.

Yazımıza o kadar güzel dönüşler aldım ki gerçekten çok mutlu oldum.

Eskişehir’in elinde böyle bir değerin böyle bir cumhuriyet kazanımının olması ve sahiplenilmesi çok hoş bir duygu oluşturdu.

Yanında Kazım Taşkent ve Doğan Kardeş Dergisini şehir insanına tanıtma ayrı bir haz kaynağı oldu.

Ben bugün yine şehrimizin sahip olduğu ve pek çoğunuzun haberinin bile olmadığı bir şehir değerinden bahsetmek istiyorum.

WhatsApp Image 2022-05-10 at 15.10.32

Tarife klasik tabirimizle başlıyalım.

Eskişehir’e Ankara yönünden geldiğinizde Gurur Kaynaklarımızdan olan Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı önünden geçip Biz zamanların 27 Mayıs Caddesi ama bizim hafızamızda hep Sivrihisar Caddesinden devam ettiğinizde yeni otogarı geçince sağda sanırsınızki hemen Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası başlar.

Ancak öyle değil.

Rahmetli Şehit Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı köşesinden Şeker Fabrikası Binalarının başladığı sağ yapılar Şeker Fabrikası Gölgesinde olan Eskişehir Şeker Makina Fabrikasına ait.

Sevgili Dostum Şeker İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hemşehrimiz Cengiz Ünder Kardeşimin hatırlatması ve Şube Başkanı Güzel insan Hamit Dokuzlar ile beraber ziyarette bulunduğum Eskişehir Şeker Fabrikasının bir anlamda dahilinde olan şahsına münhasır ama niteliği ve potansiyeli ile Türkiyenin ilklerden olan Şeker Makina Fabrikasından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle bahsedeyim kendisine merhaba dediğimiz ve tanımaktan çok mutlu olduğumuz Fabrika Müdürü Yaşar Özüdoğru Bey gerçek anlamda yaşayan bir liyakat abidesi.

Başında olduğu fabrikaya 1984 yılında attığı adım işinin ehli olması, kendini yetiştirmesi, babacanlığı ile bulunduğu makama sindire sindire gelmesine vesile olmuş.

Dikkat çeken bir nokta ise Sayın Özüdoğru aslen Ankaralı ama geçen süreç kendisini tam bir Eskişehirli yapmış.

Sayın Özüdoğrunun verdiği bilgiler ile biz bilmediklerimizi öğrendik ve vesileyle sizlere aktarıyoruz.

Yıllık imalat kapasitesi 3000 bin ton olan pik, çelik ve demirdışı metal dökümhaneleri, Çelik konstrüksiyon atölyeleri, Pres kalıp ve sıcak demir atölyesi ve kauçuk atölyesi tam kapasite faal olarak fabrika bünyesindedir.

Fabrikada tüm döküm sistemleri uygulanmakta, cnc ve nc tezgahlarında üretimler yapılamakta. Komple tesis ve makine imalatı yapılabilmektedir.

Yani bir şeker fabrikası sıfırdan kurulup mevcutlarının her türlü yedek parça gereksinimi karşılanmakta.

Kaliteyi artırma yönünde fabrika bünyesinde bulunan laboratuvarlarda sektörle ilgili her türlü makine, aksam yada geresinim testleri bünyede yapılabilmektedir.

Topladığımızda görünmez, bilinmez dev Eskişehir Şeker Makina Fabrikasında Şeker, çimento, petrokimya sanayiine ait makina ve tesisler, dişli kutuları, elektrikli ve dizel pancar işlem makinaları, titreşimli konveyorlar, karıştırıcılar, santrafüjler, her nevi pompalar, katar kontrol ağırlıkları, pancar kesme makinaları, ot tutucuları, konveyor bantları, sızdırmazlık elemanları, lastik takoz ve malzemeleri değişik ebatlarda parçaların dinamik balans alma işleri yapılma kapasitesi ve kabiliyeti bu fabrikada mevcuttur.

Ne demiş Büyük Atatürk” her fabrika bir kale” işte size yazdıklarımdan bunun kanıtı ve ispatı.

Eskişehir Şeker Makina Fabrikası gerçekten bir kale.

Minnet olsun bu vatanı böyle tesislerle böyle kalelerle donatıp onları sahiplenip yaşatanlara.

Milli ülküye verilen değerin göstergesi Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası yanında olan ve Eskişehirin bilinmeyen görülmeyen değeri Eskişehir Şeker Makina Fabrikası çok yaşasın ve çok üretsin temenni ediyorum.

Şehir kazansın, insanı kazansın, vatan kazansın.

Değeri ve özlemiyle her an yad ettiğimiz Büyük Türkiye Cumhuriyetinin banisi Mavi Gözlü Dev Adamın izinde ilelebet payidar olsun.

Saygı ile.

Eskişehirde Eskişehirli kalın, gurur duyun.

WhatsApp Image 2022-05-10 at 15.10.31