Mart ayının sonunda yapılacak yapılacak olan yerel seçimler öncesi Eskişehir’de en çok merak edilen ve takip edilen yer Odunpazarı…

Odunpazarı İlçesi, sol oylarının yoğun olduğu bir ilçe, Tepebaşı İlçesi’de sağ oylarının yoğun olduğu bir ilçe.

Yerel seçimlerde oy yoğunluğuna ters adaylar başkan oldu.

Burhan Sakallı iki dönemdir Odunpazarı Belediye Başkanı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ta bir dönemden sonra yeniden belediye başkanı olmayı başarmıştı ve şimdi de en güçlü başkan adaylarından birisi.

İktidar ve ana muhalefet partileri açısından Odunpazarı Belediye Başkanlığı önemli. Bu ilçedeki seçimler kıran kırana geçiyor.

Sosyal demokrat partilerin kendi aralarında anlaşamaması ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in  sosyal demokrat partiler arasında ‘uyum’ sağlamaması üzerine Burhan Sakallı iki dönem sol ağırlıklı ilçenin belediye başkanı oldu. Tabi bu sadece iki sosyal demokrat partinin anlaşamamasından kaynaklanmıyor.

Burhan Sakallı’nın kişiliği, insanlarla diyalogu sevilmesi, Mihalıççık gurubunun büyük desteği bunlar hep etken oldu.

Bu dönemde de gerek iktidar partisinin gerekse ana muhalefet partisinin Odunpazarı Belediye Başkan adayları belli değil.

Aday adaylar var.

Başarılı çalışmaları ve sevilen kişiliği ile seçimlerde bir çok partinin tabanından oy alan Burhan Sakallı’nın ‘aday olmayacağını’ söylemesinden sonra gerek ana muhalefet  gerekse diğer muhalefet partisi açısından seçimi kazanma umutlarını arttırdı.

AK Parti yöneticileri(tabi ki genel merkez yöneticileri) Sakallı’ya alternatif bir aday bulması gerekiyor. Bence bulması zor. Çünkü bu bölgede AKP’nin oyları ile belediye başkanlığını kazanması adeta mümkün değil. MHP ve sosyal demokrat tabanından oy alabilecek bir alternatif aday çıkmalı.

Belki AKP yöneticileri Tepebaşı Belediye başkan aday adaylarından olan Zihni Çalışkan ve Vahap Ata’dan bir tanesini Odunpazarı ilçesine kaydırabilir. Bunlar da yapılabilecek stratejik yol olabilir.

Bence, Sakallı’nın aday olmaması AKP açısından yeni bir sancı oluşmuştur. AKP, bu süreç içinde Sakallı’nın yerini doldurabilecek bir aday çıkarma şansı az.

Ancak diğer tarafta da şimdilik sessiz duran CHP’de, Odunpazarı Belediye Başkan adayının belirlenmesinden  sonra fırtına çıkabilir.

CHP’nin 4 tane başkan aday adayı var.

Geçen dönemde de aday olan Erman Gölet yeniden Odunpazarı Belediye Başkan aday adayı oldu.

Gölet, parti tabanından gelen, il başkanlığı yapmış ve tabanda sevilen özellikle Odunpazarı bölgesinde parti içinde gülcü bir tabanı olduğu biliniyor.

Diğer adaylar; Erdal Caferoğlu, Ayhan Kavas ve geçen dönemde DSP’den Odunpazarı Belediye başkan adayı olan Jale Nur Süllü’nün  Büyükerşen’ci olarak  yorumlanması parti içinde büyük sıkıntıya neden oldu.

Bu yüzden gerek parti içinde gerekse Odunpazarlılar CHP’nin adayını bekliyorlar. Gölet’in aday olmaması halinde CHP’de büyük bir gurubun  seçimlerde oy vermeme veya başka bir adaya oy verip vermeme düşüncesi ağırlık kazanacağa benziyor.

CHP’liler, Burhan Sakallı’nın aday olmamasının kendileri için bir avantaj olduğunu, Erman Gölet’in partinin aday olması halinde Mihalıççıklıların partiye oy vereceklerini ve seçimi rahatça kazanacaklarına inanıyorlar.

Tepebaşı İlçesi’nde CHP’de var olan başkan Ahmet Ataç rahat görünüyor. Parti içinde kendisine aday çıkan olmadı. İki dönemdir yaptığı icraatları ile bölgesinde sevilen Ataç, seçimleri yeniden kazanacağına inanıyor.

AKP ise  bu bölgede Ataç’a karşı başarılı olacak, dengeleri sağlayacak bir aday peşinde. Bölgede göçmenlerin (macurların) yoğun olması Zihni Çalışkan’ın bir adım daha önde görünüyor. Tepebaşı Belediye Meclis üyesi Vahap Ata ve Mustafa Birsen partisinin bu bölgede başkan aday adayları olarak çalışmalarını sürdürüyor.

AKP ve CHP’nin özellikle Odunpazarı Belediye Başkan adayını belirlemesinden sonra bu sessizliğin fırtına dönüşmesi  bekleniyor.

Görüp, bekleyeceğiz.