Yerel seçimler bitti. Eskişehir’de bazı yerlerdeki itirazlar seçim sonuçlarını büyük bir şekilde etkileyecek.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP yani Büyükerşen kazandı ama Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP çoğunluğu elde etti. Mecliste AKP iktidar oldu.

Hatırlarsanız, daha önceki dönemlerde özellikle 2004-2009 döneminde de  AKP meclis üyesi fazlaydı. İşte  o dönemden sonra Büyükerşen, ‘Meclisi çalıştırmıyorlar, hizmeti engelliyorlar” diye yakınmıştı.

Eskişehirliler bu tartışmaları istemiyor.

Çünkü bu tür tartışmalar sadece Eskişehir’e ve Eskişehirlilere zarar verir.

Kayıkçı kavgası istemiyorlar.

Türk Dil Kurumu’na göre kayıkçı kavgası; sonucu olmayan bıktırıcı münakaşa olarak tanımlanıyor.

Başta basın olmak üzere Eskişehirliler Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarını iyi takip etmelidir.

Meclise, halka yararına getirilen projeler var mı? Getiren kim, engelleyen kim olacak? Bunlara göre davranılmalıdır.

AKP meclis üyelerinin Eskişehir ve halkın yararına getireceği projeleri bekliyor.

Yarım kalan projelerin tamamlanmasını, yeni projelerin hazırlanıp uygulanmaya geçilmesini, başta trafik olmak üzere şehrin önemli sorunlarının biran önce çözümlenmesini istiyor, bekliyor…

Eskişehirliler, bir kişinin veya bir kuruluşun yararına, imar planı değiştirilip biranda çok katlı imar planı değişikliği yapılacak önerileri ve değişiklikleri istemiyor.

Meclis üyeleri şunu da iyi bilsin, ‘kayıkçı kavgası’na artık Eskişehirliler inanmıyor.

      ***                      ***

MECLİSTE AKP İKTİDARI.

Eskişehir’de CHP üç belediye başkanlığını kazandı. Büyükşehir Belediye Başkanlığını Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 4. Kez kazandı. Her seçimde oylarını arttırarak farklı kazanan Büyükerşen son seçimde bu kez yüzde anlamında düşüşe geçti. Seçimi kazandı ama bu kez  13 meclis üye farkı ile mecliste AKP iktidar oldu.

Bu farkın ilk nedeni, Büyükşehir Belediyeler Yasası değişikliğinden oluştu. Yani, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne;  ilçelerden gelen meclis üye sayısı, Büyükşehir merkez ve Odunpazarı , Tepebaşı Belediye meclis üyelerinden fazla olmasıydı. Geçen döneme göre ilçelerdeki oylarını arttırmasına hatta tek olan belediye başkanlığını ikiye çıkarmasına rağmen…. Bu farkın ilk nedeni bu.

İkinci neden; Büyükerşen’in CHP’de Odunpazarı Belediye başkan adayının belirlenmesi ve belediye meclis üye adaylarının belirlemesinden meydana gelen tepki. Zaten bu tepki oylara yansıdı. Bazı yerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için  Büyükerşen’e oy verenler, meclis üyeleri için CHP’ye oy vermedi. Tepebaşı ve Odunpazarı içinde de böyle tepkiler oluştu.

Üçüncüsü ise MHP’de daha önce Büyükerşen’e giden oyların büyük bölümünü geri aldı.