İmzamız kıymetli, sözleşme imzalarken, kefil olurken iki kere düşünmemiz gerekiyor… Fakat tüm dikkatimizi vermemiz gereken anların en önemlisi bize senet imzalamamızı önerdikleri andır.

Tüketicinin, kira sözleşmesinde ya da mal alımında eğer kredi kartı da kullanmıyorsa karşısına çıkabilir. Öncelikle dikkat etmemiz gereken, senet metni boş iken imzalamamaktır. Buzdolabı alırken, tüm mal varlığınızdan olmak istemiyorsanız, senet metni tamamen doldurulmadan imzalamayın.

Senet metninin doldurulması üzerinde düzenleme ve vade tarihinin, meblağın ve ödenecek kişinin yer aldığı tüm bilgilerin doldurulmuş olması demektir.

Boş senet metnine imza atarsanız, imzaladığınız tutarın 50.000 TL değil de 5.000 TL olduğunu ispat edemezsiniz. Senedin ödeneceği kişi ya da şirket ismi kısmı da doldurulmuş olmalı. Eğer mal ya da hizmeti henüz teslim almadan senet imzalamanız isteniyorsa. Senedi ne için verdiğinize dair bir yazı alın. Senedin ödeneceği kişi ya da şirket tarafından imzalanmış bu yazıda, senedin tutarı, vade ve düzenleme tarihi açıkça yazsın.  Mal ya da hizmet size teslim edilmezse bu senedi ne amaçla verdiğinizi ispatlamakta zorlanırsınız. Özellikle kişilere ciro edilirse ödemek zorunda kalırsınız.

Ekonomik bütünlüğümüzü korumak, ailemizin bize olan güvenini sarsmamak için kıymetli evrak imzalamamız gerektiğinde dikkatli olalım. Bu alışık olduğumuz senet görüntüsü olabileceği gibi aynı bilgilerin yazılı olduğu farklı bir kağıt da olabilir. Henüz teslim almadığımız mal ya da hizmet için senet düzenlenmesini kabul etmemek en önemlisi. Mutlaka vermemiz gerekiyorsa ne için verildiğine dair elimizde yazılı evrak olmalı.

Bilinçli tüketici olmak, asgari düzeyde de olsa bilgi sahibi olmayı gerektiriyor.