Yunus Emre için en çok incelenmiş, hakkında çok yazı, kitap yazılmış şairimiz denilir. Bu gerçeği yansıtmıyor. Yunus Emre için hazırlanırmış bibliyografya’ya baktığımız da yaklaşık 1400 civarında kitap görebiliriz. Bu rakam Yunus Emre gibi insanlığın olmuş, sayılı büyük şairlerin arasında yok denecek kadar azdır. İtalyanların 5. sıradaki şairi , Yunus Emre’den 500 yıl sonra yaşamış Leopardi Giacomo için yazılmış Müze Arşivi’nde kitap sayısı 25 bindir. Bu arada Dante, Goethe, Puşkin gibi şairlere müze arşiv kitaplıkları kurulurken Yunus Emre’ye daha böyle bir şey düşünülmemiştir. Kurulsa da ancak küçük bir odanın rafları ancak dolabilir. Onlarda çoğunlukla birbirinden yazılmış divanı ya da Yunus Emre’den Seçme Şiirler kitapları yer alır.
Yunus Emre kitaplarına baktığımızda; Yunus Emre Divanı, Divan İncelemesi, Yunus Emre hakkında incelemeler, Mezarı Nerede? Kitapları, biri Fransızca’dan çeviri 14 romanı, 25 tiyatro oyunu, Yunus Emre için yazılmış şiirler antolojileridir. Bunlara baktığımızda özgün, çağdaş yani günümüz insanımıza sunulan inceleme kitapları da 100 kadarı geçmez.
Yunus Emre konusunu ciddi olarak ele aldığımız söylenemez. Çünkü Yunus Emre’ye sahip çıkacak onunla ilgili çalışmalar, yayınlar yapacak hem de tanıtacak bir kurumumuz daha yok. Onun için insanımıza ve çevirileri ile dünyaya sunacağımız Yunus Emre için ortaya koyacağımız bir kitabımız da yok. İtalyanların Dante için, Almanların Goethe için en çok konuşulan dillere Yunus Emre’yi çevrip sunma çalışmamız da hevesli düzeyinde.
Bir başka konu; Yunus Emre’nin adını çocuklarımız, okullarımız, hastanelerimize, parklar, apartmanlara vermişiz ama insanımıza tanıtamamışız.Şiirlerini kolay okunur hale getirememişiz. “Hacı Bektaş Veli’ye alıç götürdü” gibi söylencelerle kitapların yazılmasıyla günümüz insanına sunumu insanımıza tanıtımını yapamıyor.Dünya 600-700 yıl önce yaşamış yazarlarını, şairlerini insanına nasıl sunuyor, tanıtıyoru bizim de gerçekleştirmemiz gerkiyor.
İtalya’ya gittiğinizde hangi kitapçının vitrinine baksanız Dante’nin, Almanya’da Goethe’nin, Rusya’da Tolstoy’un, Puşkin’in kitaplarını görürsünüz. Ülkemizde, diğer şehirlerimizi bırakın mezarı burada, şiirlerini burada yazdı diye anıldığı Eskişehir’de bile bir vitrinde Yunus Emre kitabı göremezsiniz. Hatta Eskişehir’de kitapçıların vitrinini bırakın, bir Yunus Emre kitabı almanız için kitapçı kitapçı gezmeniz gerekiyor…