Ülkemizde yıllarca bitmeyen tükenmeyen ‘adalet’ tartışmaları yaşanır.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet yürüyüşü’ ile bu tartışmalar en doruğa çıkarken diğer tarafta da Vicdan ve Adalet Nöbeti başladı….

CHP, Çanakkale’de Ağustos ayı sonunda yapması beklenen Adalet Kurultayı ile ülkemizde yine adalet tartışması bir kez daha alevlenecek.

Adliye önlerinde konulan Adalet Heykeli, adaletin sembolü olarak kabul edildi. Eskişehir Adalet Sarayı’nın karşısında , Cumhuriyet Bulvarı içinde yeralan Refüjdeki bulunan  Adalet Heykeli’nin önünden  kaç yurttaş habersiz geçip gitti.

Adalet Heykeli’nin yakından bakıldığında, kılıcın ucundan başlayan bir küflenme görülüyor. Bu küflenmeyi gören vatandaşlarda “Adaletin Kılıcı da mı paslanıyor” diye yorumuna neden oluyor.

Adalet nedir?

Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme

Adalet dağıtmak:

Kanunların saydığı hakları sahiplerine vermek.

Neden Adalet Heykelinin Gözleri Bağlıdır?

Reference.com’a göre, Adalet Heykelinin gözünün bağlı olması hukuk ve adalet ile ilgili konularda tarafsızlığını simgelemektedir.  Adalet Heykeli aynı zamanda Tarafsızlık Heykeli ve Adalet Terazisi olarak da bilinir.

Roma adalet tanrıçası Justitia ve Yunan mitolojisinde ilahi düzeni, hukuku ve gelenekleri kapsayan tanrıçası Themis’in birleşimi günümüzde Adalet Heykeli şeklinde simgelenmektedir. Tanrıçaların heykelleri klasik antik döneme dayanmakta olmasına karşın gözü bağlı temsillerine en erken 1543’ten İsviçre’nin Berne şehrinde rastlanmıştır. Adalet Heykeli’ne genellikle adliyelerin veya duruşma salonlarının yakınlarında rastlanmıştır.

Neden Adalet Heykeli Kılıç Tutar?

Reference.com’a göre ,Adalet Heykeli, doğruluğun ve gücün simgesi olarak kılıç tutmaktadır. Ayrıca diğer eliyle tuttuğu terazinin anlamı ise hukukta denge, eşitlik ve adil yargılanmayı simgelemektedir. Üçüncü sembol olarak ise heykelin gözlerinin bağlı olması, hukukun icra edilmesinde tarafsızlığı simgelemektedir.