Söyleşi: Büşra Mısırlıoğlu 

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Odunpazarı İlçe Başkanı Hulusi Emeksiz ile emekli astsubayların sorunları ve talepleri üzerine konuştuk. Emeksiz, aynı eğitime sahip kişiler arasında kanun önünde eşitlik ilkesi gereği aynı özlük hakların verilmesi gerektiğini belirtirken, talepleri adına mücadele etmek için herkesi TEMAD çatısı altında birlik olmaya davet ediyor.

DSC_0195

-Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Ben emekli kara Astsubayı Hulusi Emeksiz, 1968 Emirdağ doğumlu, esnaf bir baba ve ev hanımı bir annenin beş çocuğundan biriyim. 1983 yılında Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu’na, 4 yıllık sürenin ardından 1987 yılında meslek hayatıma başladım. Bünyesinde olmaktan büyük onur ve şeref duyduğum TSK’dan kendi irade ve isteğimle, 2015 yılında emekli oldum. Meslek hayatımın devam ettiği süreçte üniversite tahsilimi de tamamlayarak A. Ü. Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Evliyim. Eşim Fransızca öğretmeni olup, tıpta uzmanlık eğitimi gören tıp doktoru bir kız, şu anda Almanya'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren inşaat mühendisi bir erkek evlat ve de 2 yaşına henüz basmış bir erkek torun sahibiyim.

DSC_0202

ESKİŞEHİR’DE KISA SÜREDE 1000 ÜYEYE ULAŞILDI

-Eskişehir’de derneğe kaç üyeniz var ve dernek olarak ne gibi projeler yapıyorsunuz?

Emekli Astsubaylar Derneği, 11 Kasım 2015 tarihinde Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde kurulmuş ve günümüze kadar uzanan süre içerisinde 1000’e ulaşan üye sayısıyla, şehrimizde yaşamakta olan emekli astsubay ve ailelerine sosyal, kültürel ve hukuki alanda destek olan, birlik beraberliği sağlayan, sosyal dayanışmalarını artırmak adına kamu yararına fayda sağlayan faaliyetleriyle, hızla büyümeye devam etmekte, şehrimizin önde gelen örnek bir sivil toplum kuruluşu olmak adına emin adımlarla faaliyetlerine devam etmektedir.

Misyonumuz, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları ile çizdiği yoldan yürümek, emekli astsubayların, ailelerin ve toplumun gelenek, görenek, örf ve adetleri ile insan haklarına saygılı, öncelikle mesleki sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamaktır. Bu çalışmalar ışığında derneğimizin gelişimine destek olmak, üyelerimizin yaşam kalitesini arttırmak ve katılımcı demokrasi kurallarını uygulayarak karşılıksız, gönüllülük esasına dayalı uluslararası her alanda çağdaş dünya içindeki yerini almasını sağlayabilmek için her türlü çalışmaları yapmak ve yapanları desteklemektir.

Vizyonumuz, ülke geneline yayılmış, dinamik ve katılımcı örgüt yapısı yanında, üyesi olmaktan gurur ve mutluluk duyulan ve gönüllülük esasına dayalı olarak bir araya gelmiş olan, karşılıksız ve beklentisiz bir anlayışla, amaçları; meslektaşlarına sadece hizmet etmek olan nitelikli üye yapısı, gerektiğinde istihdam sağlayabilen, ulusal sorunlarda söz sahibi ve toplumda ağırlığı ve saygınlığı olan, yeniliklere açık olması ile toplumun dikkatini çeken ve üyeleri arasındaki güçlü bağ ile örnek alınan demokratik bir sivil toplum kuruluşu olmaktır.

-Ast-üst ilişkisi eskiden çok ciddi boyutlardaydı. Şu an ne durumda, astsubaylar lojman ve kamplardan yeterince yararlanabiliyor mu?

Askerlik mesleğinin kendi içinde hiyerarşik bir yapı olması gayet doğaldır. Bunun aksini düşünmek disiplin zafiyetine sebep verir. Ancak, aynı eğitime sahip kişiler arasında, kanun önünde eşitlik ilkesi gereği aynı özlük haklarının verilmesi ve Astsubayların meslek güçlüğü de dikkate alınarak meslek hayatları boyunca ve emekliliklerine de yansıyacak şekilde hak kaybına uğramış olması en büyük haksızlıktır.

-Askerlik çatısı altındaki başka hangi dernekler mevcut?

  Sadece astsubayların değil, subayların TESUD, uzman çavuşların da EMUZDER olarak kendi dernekleri ve bu paralelde kendi faaliyetleri halen devam etmektedir.

ASTSUBAYLAR EMEKLİ OLDUKLARINDA MAĞDUR EDİLDİ

-Astsubay maaşları sizce yeterli mi, subaylar emekli olduğunda maaşlarının yüzde 75’ini alabilirken astsubaylar yüzde 45'ini alabiliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bizler Astsubaylar olarak her daim devletimizin yanında, milletimizin emrinde olduk. Sırası gelmişken rahmet ve minnetle andığımız 15 Temmuz darbe girişimi önünde duvar olan ve vahşice şehit edilen, Astsubay Kıdemli Başçavuş, Ömer Halis Demir'dir. Ancak vatanı ve milleti için canlarını seve seve feda eden bu camia gerek çalışırken gerek emekli olduklarında maaş ve diğer konularda mağdur edilmiştir. Biz her şeye rağmen devletimize güveniyor ve bu sorunun en kısa zamanda çözümünü yine devletimizi yönetenlerin yapacağına inanıyoruz.

- Yarbay ve daha üst rütbedeki subaylara emekli olduklarında makam-görev ve temsil tazminatı veriliyor, astsubaylar için buna benzer bir uygulama bulunuyor mu?

Maalesef bu konu camiamızın en büyük problemlerinden birisidir. Emekli olan astsubaylar maalesef hiçbir tazminat almamaktadırlar. Bu mağduriyet bizleri fazlasıyla üzmektedir. Örneğin, 23-30 yıllık emekli astsubay, 15-20 yıllık Kd.Bnb. ve Bnb.tazminat puanı ve ek gösterge olarak önünde olmak zorundadır. Bu yadsınamaz bir gerçek ve haktır. Astsubayların makam ve görev tazminatı almasına yönelik mücadelemizi kurumsal yapımız olan TEMAD çatısı altında ve öncülüğünde, kim ne derse desin kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.

-Sizce astsubaylar gereken ilgiyi görüyor mu, maaş konusu dışında ne gibi sorunlar ve beklentileriniz vardı, bunların hangileri gerçekleşti?

Astsubaylarımızın, mesleğe 9. derecenin 2. kademesinden başlatılmalarının hukuki düzenlemesi yapıldı. Kanun, görevdeki astsubaylarımıza ve emeklilerimize bir kademe kazandırıyor. Ayrıca Astsubaylarımızın ek göstergelerinde bir düzenleme yapıldı. Astsubaylar için yapılan düzenlemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emektarları olan biz astsubaylar ve aileleri açısından büyük bir önem taşıyor. Son birkaç yıl içerisinde astsubaylarımızın çalışma imkânının 60 yaşa kadar uzatılması, mesleğe başlama derece, kademe olayının dokuzun birinden, dokuzun ikisine getirilerek astsubaylarımıza birer kademe verilmesi, 3600 ek gösterge kapsamı içerisine Türk Silahlı Kuvvetler personeli dâhil edilerek astsubayların da ek göstergelerinin 3600’den 4200’e yükseltilmesi, 3600 alamayan malulen emeklilerimiz ve özellikle alt kademede maaş alanlara da 1200 lira gibi bir iyileştirme yapıldı. Yukarıda bahsettiğim iyileştirmelerin bir milad olması ve devamında camiamız ile ilgili müspet neticelerin alınması en büyük beklenti ve temennimizdir. 

SONUÇ OLARAK, 

Haklı taleplerimizi almak, bu uğurda mücadele etmek için, taşın altına elini sokmak için, güç birliği sağlamak için, tüm meslektaşlarımızı yasal tek derneğimiz ve adresimiz olan TEMAD çatısı altında buluşmaya, birleşmeye davet ediyorum. 

Üyemiz olsun olmasın, camiamızın kıymetli mensupları ve ailelerine hürmetlerimi arz ediyor, onları saygı ile selamlıyorum.

Editör: Mustafa YILDIRIM