Bayram öncesi Eskişehir’de yapılan bir ihale Türkiye gündemine oturdu ve Türkiye rekoru olarak epey ses getirdi.

Kamu çalışanlarını doğrudan ilgilendiren bir konu olması ve ülke genelinde bağıt altına alınan rakama bugüne kadar ulaşılamaması bunun sebebiydi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 2023-2025 banka maaş promosyon ihalesi çekişmeli bir artırım sonucunda finale kalan iki özel bankadan birinin 31000 tl vermesi ve diğer bankanın çekilmesiyle sonuçlandı.

En yüksek teklifi veren bankanın üst yöneticisinin rakamı çalışanlara jest olarak 31100 Tl açıklaması da ince bir detay oldu.

Esogü banka maaş promosyon ihale süreci en yüksek kazanım rakamıyla sonuçlanınca konuyu herkes kendi penceresinden yorumladı ve kendine malzeme yaptı.

Haliyle kazanımdan pay çıkarmak istenmesini garipsemedim.

Beraberinde ihale süreci ve  sonrasında ilginç bazı gelişmeleri tespit ettim.

İhale komisyonunda üniversitede bulunan 4 ayrı yetkili sendika temsilcisi, kurum temsilcileri olmasına rağmen sosyal medya paylaşımlarında “yaparsa bizim sendika yapar, işte fark” gibi paylaşımlara gerçekten güldüm…

Şimdi bu noktada kesin ve net altı, üstü, yanı, önü, arkası boş olarak durumdan vazife paylaşımı yapanlara sormak istiyorum.

Arkadaş bu kadar bu işe hakimsiniz de biriniz kendi kurumunuzda Eskişehir deki tüm sağlık çalışanlarını niye 4700 tl ye mahkum ettiniz ve o ihale döneminde ısrarla 4/D çalışanlarına ayrı ihale yapılsın diye sendikacılık ruhuna aykırı teklifi kime hizmet getirmiştiniz.

Bir diğerinizde aynı dönem ihalesinde devasa bütçeli Anadolu Üniversitesiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi arasında 250 tl farkla neticelenen ihale sonucunu çok mu büyük gördünüz ya da şimdi ne değişti diye sormak isterim.

Bir kere şunu bilin bu işler uzmanlık ister, öyle kuru hava sıkmakla olmaz.

Ders çalışmak gerektirir, araştırmak gerekir, iyi ikili ilişkiler gerektirir.

Yalnızca sosyal medyaya poz vermekle, yazmakla bu iş olmaz.

Biz Esogü Banka Maaş promosyon ihalesiyle detaylarıyla devam edelim.

Buradan konuyu açmak istiyorum.

Sekiz yıl süren sendikacılığımızda banka maaş promosyon ihaleleri ders titizliğinde çalışıp hazırlandığımız bir konuydu.

Özellikle alanımızda olan üniversite eğitim çalışanlarının ekstradan aldıkları tek ödeme olan maaş promosyonları beklentisi daima yüksek olan bir durumdur.

15 ocak 2023 tarihi maaş ödemeleri baz alınacak ihalede bir önceki yetkili sendika Türk Eğitim Sen Eskişehir 2 Nolu Şubenin ihalenin erken açılması ısrarlı talebi sonucunda açılan ve çok istekli iki özel bankanın ihaleyi alma isteği gerçekleşen rakamı sağlamıştır.

Yukarıda biz yaptık diyenlerin referans geçmişleri bu konuda epey olumsuzluk ve başarısızlıkla dolu olduğundan bahsettik.

Belirttiğim üzere bu kahramanların son ihalede getirdikleri bazı tekliflerde şaşkınlık yaratmış bulunmaktadır.

Taşerondan kadroya geçenler için ayrı ihale yapılsın teklifi, üniversitede en çok üye bende ihale masasında tek ben olayım talebi gibi aslında sendikacılığın ruhuna aykırı bu söylemler gösteriş merakında olanların asıl niyetlerini çok güzel ortaya çıkarmaktadır.

Bahsettiğim geçmiş tecrübelerim ile banka maaş promosyon ihalelerinin bazı püf noktalarını sizlere aktarayım.

Bu ihaleler kurumların kamu ihale kanununa tabi olmayan özel sözleşmeleridir.

Onay makamı kurumun en üst yöneticisidir.

Nitekim 2020-2023 Esogü ihale sürecinde yetkili sendika olarak komisyonunda bulunduğumuz  teklif oranı beklentimizin çok altında kalınca eski Türk Sağlık sen başkanımız Sevgili Hüseyin Kararman ile rektöre çıkıp bu ihalenin iptal edilmesi gerektiğini, bankalara revize ve gerçekçi bir teklifle gelmelerinin söylenmesi gerektiğini bizzat sağlamıştık.

Devamında yinelenen ihalede 3500 tl gibi o günün şartlarında ortalama üstü bir kazanım sağlanmıştı.

Aynı süreçte bugün böbürlenen sendikacıların yetkili olduğu Anadolu Üniversitesi ihalesi 3750 tl ile sonuçlanmıştı ve o günün yetkili muhatabının sendikaların böyle ihalelerde etkisi yoktur sosyal medya paylaşımı kayıtlarda durmaktadır.

Yine bu süreçte bazı banka yöneticilerinin maaş ortalamaları düşük 4/d çalışanları ayrı bir ihaleyle değerlendirelim demelerine her ikimizin bunu duymamış olalım diye verdiğim cevabı şahitlidir.

Bu ihalelerin ödeme tarihinden en az 6 aylık bir ön süreçte yapılması bir taktiktir,

Bankalar zaman daralması ve maaş ödemeleri aksama riski doğacağından tekliflerini düşük tutabilmekteler.

Sebeple burada Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesine sesleniyorum.

 2023-2025 banka maaş promosyon ihalesini bir an önce açın ve bankalara Esogü fiyatının baz alınmasını bence hissettirin.

Devamında gelinen süreçte kriz dönemlerinin en kazananı olan bankacılık sistemi şu anda elinde nakit birikmesi ve dönüş ödeme garanti müşteri darlığı yaşamaktadır.

 Yine devamında bankacılık diğer ürünlerini pazarlamada bir yavaşlama görünmektedir.

Üniversiteler özelinde yukarıda bahsettiğim bankacılık argümanlarına en potansiyel kitle mevcut olduğundan bankaların ürün satma ve kampüslerde olması isteği ihale iştahını ciddi tetikleyen bir durumdur.

Hayatın zorluklarında her geçen günde birer ekonomist olmaya mecbur kaldığımız bir durumda çalışanların cebine bir nebze daha fazla para girmesi ve bazı samimi olmayan arkadaşların beyanları bu yazıya sebep oldu.

Temennim şehrimizdeki diğer iki üniversite ve bunları baz alacak diğer kamu kurumlarının üst yöneticilerinin inisiyatif ortaya koymasıyla güzel rakamlar alması ve güzel günlerde kullanmalarıdır.

Konuya paralel olarak ülke genelinde gerçekleşen diğer ihalelerde de ortalama üzeri rakamlar çıkması sözleşmeleri devam eden diğer bazı kurumlarda çalışanları beklenti içine sokmuştur. Bazı hava peşinde olan ve konuyu kullanıp üye devşirme niyetindeki sendikal yapılarda mevcut ihaleyi iptal ettirip güncel rakam alacağız söylemi kullanmaktadırlar ancak günceli ve hukuku takip etmediklerinden hayattan haberleri olmaması normaldir diyorum.

Danıştay 13. Dairesi 05/07/2022 tarihli kararında Diyanet işleri başkanlığı banka maaş promosyon ihalesinin Ankara 4. İdare mahkemesince alınan iptal kararını bozmuş ve ihalenin devamı yönünde karar vermiştir.

Konu Türk Diyanet Vakıf Sendikasınca Anayasa Mahkemesine götürülmüştür.

Yani yasal süresi devam eden ihalelere muhatap kamu çalışanları beklentiye girmesin derim yerel mahkemeler lehte karar verebilir ama Danıştayın kararı ortak bağlayıcı karar olarak dikkate alınacaktır.

Bu konuda bilgilendirme yapmak gerekti diye düşündüm.

Bir sonra buluşmak üzere saygıyla, sevgiyle Eskişehir’de Eskişehirli kalın…