Çemberleme; paletlenmiş bir ürünü en güvenli şekilde sabitlemeye yarar. Çemberleme genel olarak üç amaç için kullanılır. Bunlardan ilki palet çemberlemedir. Bir diğeri ise bir çemberi birleştirmektir ve sonuncusu ise daha fazla güç sunmaktır. Hem kırılgan ürünlerin korunması hem de ağır yüklerin güvenli hale getirilmesi için kullanılır. Çemberleme işlemi bir çember makinesi ve ambalaj şeridi ile yapılır.

Çemberleme sürecinde direnç seviyesi yüksek olan şerit çemberleri kullanılır. Bu çemberler polyester çember (PET), polipropilen çember (PP), kompozit çember veya çelik çember olabilir. Çember makinesi, ürün üretildikten sonraki her aşamada güvenliği sağlamak adına yapılan ambalajlamayı sağlayan makinedir. Makinenin modeline göre kullanılabilecek şerit çeşidi değişiklik göstermektedir. Bir çember makinesi ile tüm çember çeşitleri kullanılamaz. Örneğin plastik çember makinesi ile çelik çember bağlamayı denemek makineyi bozabilir.

Çember Makinesi Neden Kullanılır?

Ambalaj işlerini kolayca ve güvenli şekilde yapmak için tasarlanmıştır. Çember makinesi kullanım kolaylığı sağlarken maliyet açısından tasarruf sağlar. Genel olarak otomatik çemberleme makineleri elektrikle çalışmaktadır. Fakat akü ile çalışan ya da şarjlı modelleri de bulunabilir. Manuel ya da havalı çember makinesi çeşitleri bulunur.

Bu makineler tipik bir paketlemede, maddi ve manevi tasarrufu da kapsayan enerji ve materyal tasarrufu sağlayarak tüm zor işleri yapar. Bütün işi, gerdiriciler, kesiciler, kombinasyon araçları gibi manuel çalışan makinelere gerek duymadan yapar. Ayrıca ürün paketlemede estetik ve düzenli bir görünüm oluşturmaya yarar. Zaman tasarrufu sağladığı için bütün bunları çok kısa bir sürede yapar.

Koli çemberleme makinesinin üretilmesindeki asıl amaç ise koli bandı ve ip kullanımına çok daha hızlı ve güvenli bir alternatif sunmaktır. Çok farklı sektörlerde, endüstride sıklıkla kullanılır. Piyasada; manuel çember makinesi, havalı çember makinesi, otomatik çember makinesi, akülü çember makinesi, yarı otomatik çember makinesi, metal çember makinesi modelleri bulunur.

Çember Makinesinin Avantajları Nelerdir?

Çember makinesi, kullanılan çember ile ürünü kolayca birleştirir ve teslimata hazır hale getirir. Çemberlenmiş ürünlerin ambalaj gücü artar ve dolayısıyla olası hasarlara karşı ambalajın sağlamlık gücünü arttırır. Ambalaj, depolama ve nakliye işlemlerinin her aşamasında dış etkenlerden korunarak güvende kalır.

Çember makinesi ile çemberlenmiş palet yoluyla gönderilen ürünlerde, ürünün palete sabitlenmesini sağlayarak dökülme veya çökme riskini büyük ölçüde azaltır. Çemberleme makinaları genel olarak, makinenin arıza yapma ihtimalinin en aza indirilmesi için gelişmiş PLC kontrolleri kullanmaktadır. Çember makineleri dayanıklılığı en üst düzeye çıkarırken ve hasar riskini en aza indirecek şekilde tasarlanmışlardır.

Çemberleme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

En çok kullanılan çeşitleri; otomatik çemberleme makinesi, yarı otomatik çember makinesi, manuel çember makinesi, şarjlı çember makinesidir. En yüksek performansa sahip çember makinesi otomatik çemberleme makinesidir. Hızlı bir şekilde ve tek hareketle çemberleme işlemini gerçekleştirir. Genellikle gıda, kereste, sunta, teneke ve şişe gibi ürünlerin ambalajlanmasında kullanılır.

Yarı otomatik çember makinesi ise operatör yardımı ile kullanılan ve genelde koli çemberlemesi için kullanılan çember makinesi çeşididir. Dört ayaklı masa gibi görünür. Manuel çemberleme makinesi küçük ebatlarda ürünler için idealdir. Bu makinelerde çemberi sabitlemek için çember tokası kullanmak gerekir. Dolayısıyla bu makineler çoğunlukla küçük işletmeler tarafından tercih edilir.  Şarjlı çember makinesi küçük, rahat taşınabilir makinelerdir.

Editör: Mustafa YILDIRIM