AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan adayı Orhan Soydaş’ın Cumartesi günü Sakarya Caddesi’ndeki seçim bürosunda birkaç mahalle kadın temsilcisi ile yaptığı konuşmada 5 projesi anlattı.

Bir anlattı; projeler ‘patladı.’

Zaten bu iki projenin patlayacağını anlamamak için insanın aptal olması gerekirdi.

Neyse yerel gazetelerden daha çok Haber Türk manşete koyarak bu patlamanın şiddetini ulusal sınırlara kadar taşımış oldu.

“ÇOCUKLARA ÇİP YAŞLILARA BUTON”

AKP Tepebaşı Belediye Başkan adayı Orhan Soydaş’ın bu çocuklara yönelik projesini anlatırken içimden ‘Tamam manşetlik haber” diye düşündüm.  Nasıl  tepkileri olabileceğini hissettim. Bunları düşünürken Soydaş’ın tam karşısında oturan, başörtülü kadının sorusu zaten neler olabileceğinin işaretini veriyordu.

 “Çocukların psikolojisini bozar”

Soydaş, açıkladığı iki proje kendi anlatımıyla şöyle:

“Bir pilot bölge seçeceğiz. Bu pilot bölge bir mahalle olacak. Bir çocuğu çok ufak bir bilezik takıyoruz. Çipli olacak. Anne çocuğunu evden nereye gittiğini nasıl gittiğini nasıl hareket ettiğini mükemmel bir şekilde kontrol ederek, çocuğunu en ufak bir kaçamak yola kaçmasını engelleyecek. Takip edecek. Çok basit bir proje çok ucuza mal olacak bir proje bu belediye tarafından bir pilot bölgede uygulamaya sokacağız.

Evde kalan yalnız yaşlılar için kollarına panik butonu takılacak. Düşme kalkma gibi zor durumlarda butona basması halinde belediye müdahil olacak. Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile istişare edilerek bu gibi yaşlıların kontrol mekanizmasını çalıştıracak farklı bir projeyi ortaya koyacağız”

Ülke gündeminde yıllardır tartışılan ve son günlerde de yine tartışmaya neden olan; ‘telefon dinlemeleri, insanların takip edilmesi, fişlenme’ olayları varken AKP’li başkan adayı Soydaş, minik çocukların bileklerine takılacak bilezik şeklinde çiplerle takip edilmesi için proje ürettiğini söylüyor.

Minik çocuklarının zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine destek olacak merkezlerin açılmasını düşünmüyor. Düşünmemesi de doğal, bu projesinin gerek partisinin uygulamalarına gerekse bakışının bir örneği olarak algılıyorum.

Yaşlılarla ilgili projesini anlatırken de yine AKP iktidarının ‘Aile Hekimliği’ uygulaması aklıma getirdi.

Hani ücretsiz Aile hekimliği hizmeti vardı. Hani Aile hekimleri bir telefon daha yakın olacaktı insanlara. Hani bir telefonla özellikle yaşlıların ayağına kadar gelecekti.

Böyle demişlerdi.

Şimdi herkes Aile Hekimliğinin uygulamasının gerçeğini yaşayarak öğrendi. Böyle bir uygulamayı gören vatandaş Soydaş’ın yaşlılara yönelik projesinin uygulamasını  ne kadar ciddiye alır?

Bu projeler nedeniyle CHP’nin Büyükşehir Belediye başkanı ve başkan adayı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı ve başkan adayı Ahmet Ataç’ın seçim konuşmaları neşeli geçiyormuş.

‘Çip ve butonlar’dan söz ediyorlarmış.

Neyse efendim; Soydaş bu bomba etkisi yapan özellikle iki proje beni çocukluğumda götürdü. O günlerden kalan ve arada birde olsa şimdi de söylenen bir tekerleme…

“Çocuklara balon dedelere takke,…”

‘Çocuklara çip, yaşlılara buton” aklıma geldikçe Ordu yöresine bir türkü geliyor.. Aman Yeşillendik fındık dalları..

“yine yeşerdi fındık dalları,

acep ne olacak yarin halları,

dalgalanıyor pembe şalvarı.

kız allan pullan gel gel gel yanıma,

beyaz kollarını dola boynuma.”