Geçmiş deneyimlerime dayanarak, Şimdi size meclis üye adaylarının ne kadar partili ne kadar partisiz olduğunu yazacağım. Bu durum tüm partiler için geçerli..

Seçim yaklaşır yaklaşmaz aday olmak isteyenler güçlü görünen partilerde İnanılmaz bir istekle hemen başvurular oluşur.  Hepsi aday olur ama birçoğunu daha önceden parti içinde görmemişsinizdir. Kent sorunları tartışılırken, yâda sivil toplum örgütlerinde göremezsiniz.

Birçoğuna bakarsınız belki kendi ve alabilirse eşinin oyunu alabilecek kapasitesi var. Üçüncü bir kişiyi taşıyamaz. Tanımaz kimseyi ama oda aday olur. Tabii herkesin demokratik hakkı olabilir.

Bir kısım aday ise güçlü ailelerin kızı gelini oğlu, damadı olabilir. Onlarda hayatlarında ilk defa siyasetle tanışmışlardır. Aile desteğinin dışında bir şey konuşmaz.

Bir kısım adaylar vardır. Oda ticari alanda güçlü olanlardır. Ama küçük esnafın sorunlarını sorsanız habersizdir. Hadi hepsine tamam diyelim.

Milletvekilliği. Belediye başkanlığı, Meclis üyeliği, Kolay iş mi arkadaşlar. Bir ülkenin yönetimine talip oluyorsunuz. İkincisi kentin yönetimine talip oluyorsunuz. Üç kentin yönetiminde söz sahibi olmak istiyorsunuz çözümde yer almak istiyorsunuz. İstiyorsunuz da sorunları eksikleri ne kadar biliyorsunuz?Tabii ki istisnalar hariç..

Birde meclis üyesi olup hiç ismini duymadığımız olumlu yâda olumsuz isimler var bunların bir kısmı yine aday. Buda düşündürücü…

Şimdi kısa zamanda sıralamalar ve adaylar açıklanacak. Seçilme Sıralamasını beğenmeyenler olacak. Geçmişte örneklerini çok gördüğüm isimler diğer partilerin arkasına takılacaklar hiçbir çalışmaya katılmayacaklar. Hani düne kadar partili idiniz ne oldu diye soran olmaz. Onlar seçim olana kadar gitmişlerdir.

Geçen seçimlerde olduğu gibi herhangi bir parti çok oy aldı yerini beğenmeyenlerde seçildi. Yeniden partili olacak bu arkadaşlar. Yine kimse sormayacak hani yerini beğenmedin gittin başka adaylarla çalıştın demeyecekler.

Neden bu kadar iddialı yazıyorum bunlara çok yakından tanık olduğum için. O yıllar da Birçoğunu tanıdığım için. Başta da yazdım yaşanılmış tecrübe diye.

Şimdi seçim oldu seçilenler seçildi. Özellikle Alt belediyelerde daha çok sorun olur. Alt belediye başkanı bölgesinde olan tüm meclis üyeleriyle çalışmak zorunda ama çoğunu tanımıyor. Belki de şu olsun bu olsun deme şansı olmuyor. Ama seçimden sonra en çok sıkıntı onun başında bir taraf dan meclis üyeliğini öğretecek bir taraf dan çalışmalarını yürütecek Allah kolaylık versin.

Şimdi son olarak gelelim partilere Meclis üyesi o partiden seçilmiştir. Yüzlerini partide göremezsiniz bazılarının. Parti örgütünün hiçbir sorununu sanki onlar o kente yaşamıyorlarmış gibi kimse dikkate almaz. Bazı partilerde seçimden sonra kaybolabilir bu seferde seçilenler partisiz kalırlar en çok da onlara üzülürüm geçmiş de olduğu gibi.

Şimdi bunları yazdın da ne oldu derseniz bu kişisel bir sorumluluktur.  Bu yaşanılmış ve öğrenilmiş bir gerçektir.  Aday adaylarınızı belirlerken Parti öncelikli olmak üzere kim ne katar, ne kadar gerekli kent için, toplumsal alanda ne kadar duyarlı, bu adayların ne kadar tanınırlığı ve hatırı var bunlar önemlidir.

Bugün tanık olduğum küçük bir konuyu isim vermeden anlatmak istiyorum. Gerekirse isim verebilirim. Muhataplarına.

Bu kişi partili değil. Ama partilerin çok sevdiği saydığı bir kişiyle konuşmasına tanık oldum.  Adayları anlattı. Anlatan arkadaşımız çok doğru dürüst ve hatırlı bir kişi. Diğer dinleyen arkadaşımızda  doğru dürüst hatırlı biri..  Sonuç nemi oldu o hatırlı kişi aramızda kalsın ben artık oy vereceğim kişileri belirledim dedi. Çok duygulandım. Bu arkadaşımız hayatı boyunca hatır, gönül biriktirmiş.  Bu güzel birikimini yürekten anlatımlarla kimsenin bilmediği bir yerde kullanıyor. İnanmak budur. Siyaset de budur. Bir kişi değildi söylediği bana göre yüzlerce seveninin olduğu birine anlattı yazacaklarım bu kadar.