“Eskişehir’de uzun yıllardır hava alanımız var ancak uçuşlar sağlıklı bir şekilde neden yürütülemiyor” sorusunun cevabını ararız. İşte bu sorunun cevabını bulmak için bir panel düzenlendi.
Oral Büyüksarı derinden ve sessiz ama önemli işlere imza atıyor ama etkili ve yetkililerden yeterli desteğini alamadığını da görüyorum. Büyüksarı’nın koordinesinde geçtiğimiz günlerde “Eskişehir’in geleceği, geleceğin Eskişehir’i” konulu bir panel düzenlendi.
Eskişehir ve Türkiye’nin havacılık alanında önemli konularına değinildi. Bu panelde benim dikkatimi çeken; SHGM Lisans Müdürlüğü’nden emekli ve en uzun süre bu kurumda çalışmış Hasan Sarıdağ’ın hava limanının kendilerinin işletebileceği sözleri oldu.
Diğer konu ise Eskişehir’in bir HUB yapılması gerektiğiydi.
Toplantıda Genel Koordinatör Oral Büyüksarı katılımcılara, Eskişehir’in neden havacılıkla ilgili önemli bir yer de bulunduğunu anlattı. Eskişehir’in; askeri, sivil havacılık alanlarında; teknisyen, kuleci, pilot gibi branşlarda eğitimin olduğu bir havacılık kenti olduğu, aynı zamanda sanayisi ve dört tane havaalanı ile dünyadaki havacılık kentleri arasında sayılan önemli bir merkez olduğunu hatırlattı.
SHGM eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı sözleri ile gündeme getirilen önemli konuları aşağıda sıralıyorum. Umarım etkili ve yetkililer bu konuları dikkate alır:
-70 üniversitenin 77 bölümünde havacılık eğitimi verilen ve her yıl yaklaşık 15 bin öğrencinin mezun edildiği ülkemizde mezun olan bu 15 bin öğrencinin yaklaşık olarak 2000'nin ancak iş bulduğu, geriye kalanların ise hipermarketlerde ve pastanelerde çalıştığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Havacılık eğitimi veren ilk üniversite olan bugünkü Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin havacılık eğitim kalitesinin artırılmasına öncülük etmesi gerekir.
-Türkiye'nin askeri ve sivil tüm imkân ve kabiliyetleri bir araya getirerek ve gerekli koordinasyonu da sağlayarak, 20-100 koltuk kapasiteli bölgesel uçak üretmesi şarttır. Ülkemizde bu imkânlar mevcuttur, yapılması gereken siyasi karar alınarak düğmeye basılmasıdır. Yaklaşık 20 milyon öğrenci bulunan ülkemizde öğrencilerin ve gençlerin uzay ve uçak sanayi teknolojisiyle iç içe büyümelerine olanak sağlanmalıdır.
Eskişehir özelinde konuya bakacak olursak, havacılık sanayi ve kombine taşımacılık (Hava, Kara, Demir Yolu, Boru Hatlarıyla ve Deniz Taşımacılığı) konularında çok iyi bir alt yapıya sahip olunduğu anlaşılmaktadır. Bu taşıma modları arasında gerekli entegrasyon ve koordinasyonun sağlanarak, Eskişehir'in bir HUB (merkez) haline getirilememiş olması büyük bir eksikliktir. Bu konuda bir stratejik plan var mı bilmiyorum, varsa neden uygulanmıyor, yoksa üç devlet üniversitesinin bulunduğu bu şehirde büyük bir eksiklik değil mi? Bu konuda mutlaka kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlar yapılarak yürürlüğe koyup uygulanmasını sağlamak şarttır.
Daha sonra SHGM E. Genel Md. Yrd. Haydar Yalçın is şunları aktardı:
Sanayinin limanlarla entegre etmesi önemli bir konu. Bu Demir yoluyla denize tabii ki havalimanına entegrasyon için Eskişehir’deki bu havaalanları kargo taşımacılığı için de elverişlidir.
Eskişehir, yerli ve milli havaalanı üretimi için en elverişli yerdir.
Hürkuş, 2 kişilik eğitim uçağı yerli ve millidir. Eskişehir’deki insan unsuru yetişmiş ve havacılıkla ilgili tüm branşlarda altyapısı olan önemli bir faktördür bunu da kullanarak devlet olarak yapılacak tabii ki özel sektörü de içine alacak yerli ve milli hava aracı için en avantajlı şehirdir özel sektörde bu konuda çalışmalıdır.
Mesela Dronelar ; üretimde ÇİN başta geliyor. Sizlerde kentin ileri gelenleri olarak bu üretimlere öncülük etmeli yatırımcıları davet etmeli ve Eskişehir’deki bu avantajı durumu kullanılması için insanları mutlaka bilgilendirmelisiniz.
SHGM Lisans müdürlüğünden emekli ve en uzun süre bu kurumda çalışmış Hasan Sarıdağ’ın sözleri de önemli:
Malumunuz şu an Eskişehir’de bulunan 3 üniversitenin yaklaşık öğrenci kapasitesi 60 bin civarındadır. Bu sayının % 10’nunun havacılığa yönlendirilmesi halinde ( pilot , hostes , yer destek personeli, teknisyen ) ülkemiz havacılığının insan kaynak sonunu çözülür hatta yurt dışına emek transferi mümkün hale gelir. Şehrin ortasında Havalimanı var, şehir alt yapısı konaklama ve ulaşım açısından çok uygun, müşteri potansiyeli sayılabilecek Ankara ve İstanbul’a yakın yani tüm koşullar bunu yapabilmek için müsait.
Aynı zamanda pilotaj konusunda Eskişehir’in üs olmasını istiyoruz. Bugüne kadar Yetiştirdiği sektörde binlerce öğrencisi ve Havacılığın değişik branşlarında çalışan mezunu var. Yine altını çizerek tekrar etmek istiyorum Eskişehir’deki bu havalimanının işletmesi eğer üniversite ve yetkililer kabul ederse bizler onlar adına en iyi şekilde burayı işletiriz ve bazı konularda hem Havacılığın hem de üniversitenin ve Eskişehir’deki hava ulaşımının canlılığını sağlarız bundan herkes memnun kalır.”