Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi maddi manevi büyük yıkıntılara neden oldu. Deprem bölgesinde kalmak istemeyen aileler Türkiye'nin farklı illerine yönlendiriliyor. Bazıları Valilik aracılığı ile kamu ve STK konutlarına yerleştirildi. Ancak çok sayıda vatandaşımız kendi kaderi ile baş başa bırakıldı.

Ev kiralayarak Eskişehir'de sıcak bir yuva kurma telaşına düşen depremzedeler büyük sorunlar ile karşılaşıyor.

Depremzededen 3 ay peşinat isteyeni mi ararsın, depremzedeye ev vermek isteyeni mi ararsın...

İş insanı Serkan Zengin oluşturduğu gönüllü ağı ile çok büyük işlere imza attı. Eskişehir'de belediyelerin, Valiliğin, STK'ları yapamadığını yaptı.

Kullanılmayan eşyaları vatandaşların evinden aldılar, tutulan depoya götürdüler, ev kurmak isteyen depremzedelere depoya gelip istediği eşyayı seçme imkanı sağlandı. Yapılamayanı yaptılar derken, koltuğundan, televizyonuna, mutfak ihtiyaçlarına kadar karşıladılar. Diğer kurumlar gıda, kıyafet, hijyen gibi temel ihtiyaçları karşılayabildiler.

Kısa sürede 141 ev oturmaya hazır hale getirildi, 353 evin eksikleri tamamlandı, 481 evden kendi nakliye araçları ile ev eşyası toplandı.

Başlıkta acil çağrı yaptım, nedeni de şu:

Eskişehir'e gelen depremzede sayısı 20 binin üstünde, bu rakam giderek artacak…

Ama depremzedeler, Eskişehir'de kiralayacak ev bulamıyorlar. Ev bulsalar da eşyaları tedarik edemiyorlar.

Eşyalı ev bulmak da nerdeyse imkânsız.

İnsanları mağdur etmemek için çözümler üretilmeli.

Bu durum kiraların da yükselmesine neden oluyor. Sadece depremzedeler değil, tüm Eskişehir hatta Türkiye etkileniyor.

Pahalılığı da tetikliyor...

Şimdi Serkan Zengin'in şöyle bir önerisi var:

“Eskişehir'e 2+1 ve 1+1 konteynır siteler kuralım.

Bölgeden gelenlerin ev talebi artıyor ama ev kalmadı.

Ben ve birçok insan, imarlı arsalarımızı kullanıma vermeye hazırız.

Arsa hazır, altyapı belediye OEDAŞ ve ESKİ’den, hayırseverlerden konteynırlar bağışlanırsa ve resmi izinler de Valilik tarafından hızlıca çözülürse bu projeye başlanabilir.”

Zengin, telefon ile görüştüğümde insanların kalıcı evlerine kavuşuncaya kadar, geçici de olsa sağlıklı bir ortama ihtiyaç duyduğunu, özellikle eğitim alacak çocuklar için yıkılmış, altyapısı kötü ve pek çok kötü anıyı barındıran depremin etkilediği kentlerde kalmanın zor olduğunu, onlar için de Eskişehir’deki konteynırlar da kalmanın daha sağlıklı olacağını anlattı.

Bence bu çok önemli bir çağrı. Diğer iller için de örnek olabilir.

Neredeyse her yazımızda dile getiriyoruz, belediyeler ve Valilik lütfen artık harekete geçin ve o masa etrafında buluşun.

Bunu yapacak isim de sayın vali Erol Ayyıldız.