eskisehir-icin-hep-beraber-daha-cok-calismaliyiz

 Ak Parti İl Başkanı Av. Zihni Çalışkan ile sohbet toplantısında bir araya geldik. Zaman zaman gazeteciler ile bir araya gelen Çalışkan önemli bilgiler paylaştı. Yapılanlar yapılamayanlar, yeni projeler hepsi masada konuşuldu.

 Belediyelerin yeteri kadar çalışmadığını üzerine basarak anlatan Zihni bey, trafik sorunu ve Eskişehirspor konularının da önemsediğini yineledi.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, esgazete.com ile medyamidas.com   yöneticileri ile bir araya geldi. Midas Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kutlu ve medyamidas.com Genel Yayın Yönetmeni Murat Atikel ile esgazete.com Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yıldırım ve Yazı İşleri Müdürü Şenay Bilik Yıldırım ile bir araya gelen Zihni Çalışkan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Beylikova’ya yapılan sulama tesisinin haberini yapmıştık. Bizimle paylaştığı video ve anlattıkları sonrasında ne kadar önemli bir proje olduğunu anladım…

Tarımsal üretim ve kuraklık konularının önümüzdeki dönemde hayati öneme sahip olduğunu düşünenlerdenim. Bu tip projelerin çoğalması gerekiyor.

Su konusuna girmişken Zihni Çalışkan  Porsuk Barajı’nı acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda epey dirsek temasında bulunmuş. Mevcut barajın birazdaha ilerisine yeni bir set yapılması planlanıyor. Bu yapılırken Eskişehir’e akıtılan suyun dipten alınmayacak şekilde yapılmasının öneminden bahsederek, üzerinde durduğu diğer bir konu oldu.

Gerçekten bu konu da çok önemli.

Çeşmemizden akan suyun barajın temiz bölümünün Eskişehir’e akıtılması çok çok önemli. Çalışkan ayrıca başka önemli bir konuyu da bizimle paylaştı. ESKİ’nin suyu temizlemede ozon yerine daha fazla kolor kullandığından bahsetti ve sağlık açısından çok riskli olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

SORUMLULUK ALMAYIP TOKİ’Yİ SUÇLAYARAK GERÇEKLERİ SAPTIRIYOR

Odunpazarı'nda Kazım Kurt'un başkanlığı döneminde yıllardır ilerlemeyen Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Projesi 2. etabı hakkında açıklamalarda bulunan Zihni Çalışkan, TOKİ'nin Eskişehir'e yıllardır binlerce konut kazandırdığını, ancak Karapınar'da Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt nedeniyle bir türlü projeye başlanamadığının altını çizdi.

 Oraya gidere herkesle tek tek anlaşmak zorunda. Çünkü sözleşme bunu söylüyor. 

Sözleşmede diyor ki, 'Planlar yapıldıktan sonra belediye sahayı mülk sahipleri ile anlaşmak suretiyle temizleyerek TOKİ'ye verecektir'. Gidecek sözleşmeleri yapacak, sözleşme gereklerini yerine getirecek, bunları yıkacak veya yıktıracak, sonra da TOKİ'ye teslim edecek. Kazım Kurt, 'Ben bunu yapmayayım' diyor. Ama gecekondu önleme bölgesi olarak yapıyorsun, nasıl dönüştüreceksin burayı. TOKİ bunu bize versin diyor. Böylece sorumluluk almayıp TOKİ’yi suçlayarak gerçekleri saptırıyor.

 TOKİ'nin Eskişehir'de ve ilçelerinde birçok projeye devam ettiğini ifade eden Çalışkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk olarak müjdelediği 81 ile sosyal konutlar projesi ile ilgili de önümüzdeki günlerde Eskişehir'de yapılacak konutların da detaylarının belli olacağını ifade etti. 

BEYLİKOVA'YA ÖNEMLİ TESİS

 Çalışkan Beylikova projesi ile ilgili şunları söyledi; “DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor. Eskişehir ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.   

Beylikova ilçesinden kış aylarında boşa akan Porsuk Çayı’nın depolanması amacıyla 1996 yılında DSİ tarafından inşaatına başlanan Beylikova Su depolama Tesisi 2010 yılında tamamlandı, 2021 yılında ise Beylikova belediyesi ve DSİ arasında yapılan protokol sonrası Beylikova Su Depolama Tesisi’nin işletmesi belediyeye verildi. Porsuk Çayı’ndan Emircik Pompa İstasyonu vasıtası ile basın su, 9 kilometre uzunluğunda olan su isale hattına dökülerek sultaniye pompa istasyonu ile Beylikova depolama alanına suyu taşmakta. Beylikova ilçesinin 3 kilometre uzağında yer alan tesisin temelden yüksekliği 37,14 metre 74 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip, 1. Etap cazibeli sulama sistemi tamamlanarak Beylikova Belediyesi tarafından işletilen depolama tesisi 9.250 dekar kıraç susuz tarım arazisinin sulanmasına hizmet veriyor. Projenin 2. Etap sulama sisteminin ihalesi tamamlanarak toplamda 22 bin dekar kıraç susuz tarım arazisinin sulanmasına hizmet verecek. 3. Etap sayesinde ise Beylikova ilçesi, Mihalıççık Yunus Emre Mahallesi ve Sivrihisar Biçer Mahallesi’ndeki 90 bin dekar kıraç susuz tarım arazinin sulanmasına hizmet verecek. Artık su akar Türk bakar yok, su akar Türk yapar var”  

BU BİR BAYRAK YARIŞIDIR

Zaman zaman sitemde de bulunan Çalışkan “Zor dönemde çalışıyorum. Siyasetçi üretmeliyiz, seçimlerden sonra genel merkez ile görüşerek il başkanlığını bırakmamız mümkün olabilir. Bu bir bayrak yarışıdır. Yeni yüzler ile devam etmek lazım. 

Bu kadar yapılanı ve söyleneni hak etmiyorum. Bir şeyler söylemek zorundamısınız,  illa bir şey söylenecekse bizi desteklesinler. Bize ne görev verirlerde onu yapacağız.”

Sayın Çalışkan’ın uzun bir zaman ayırarak bizimle Eskişehir gündemini konuştuğu için ayrıca teşekkür ediyorum.