014 yılında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 5′lik zamla 43 lira arttı.

Peki, 846 lira olan asgari ücrete kaç simit alınır?

Son 11 yılda asgari ücret yüzde 359 arttı, simit ise tam yüzde 600 zamlandı.

Asgari Ücret; 920 simitten 604 simite düştü!

Asgari ücretin 846 lira olduğu ülkemizde, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 1081 lira…

Damga vergisinden veraset ve intikal vergisine, çevre temizlik vergisinden emlak vergisine, harçlardan değerli kağıtlara ve motorlu taşıtlar vergisine kadar her şeye zam geliyor. Ancak, işçiye, memura, emekliye, dul ve yetimlerin maaşlarına gelen ‘zam’mı zam olarak yorumlanmak veya söylenmek insana sadece güldürmekten başka bir anlamına gelmez.

Başbakan, asgari ücret olayını kendi iktidarı ile kendilerinden önceki iktidarların asgari ücreti simit ve çayla kıyaslamıştı.

Çayla, simitle kandırılacak bir göz yok bende.

‘3 çocuk’ çağrılarından yola çıkarak, 3 çocuklu bir ailenin aylık yiyecek-içecek hesabını çay ve simitle hesaplayarak, ‘acaba geçinebiliyorlar mı?’ sorusuna yanıt arayan Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş,  asgari ücretine 43 lira zam gelmeden önce hesap yapmıştı.

 “3 çocuk 2 de baba ve anne eder 5 kişi. Sabah, öğle, akşam 3 öğünden kaç simit ve kaç çay eder ben hesapladım. Simit 1,40 liradan, çay 1 liradan hesaplarsak, sadece bir öğün 2,40 lira yapar. 3 öğünde 1 kişinin 3 adet simit ve 3 adet çay tükettiğini kabul edersek bu da 7,20 lira tutar. 5 kişilik ailenin günlük çay-simit masrafı ise 36 lira yapar. Bu asgari ücretli aile ayda 30 gün yaşayacaksa 30 günlük çay-simit masrafı da bin 80 lira eder. Asgari ücretlinin eline geçen ise sadece 803 lira 68 kuruş. Çay-simit giderini hadi fazla hesapladık diyelim ve 280 lira indirim yapalım. Bu durumda 800 lira çay-simit parası tutuyor ve gelir-gider fifti fifti elde var sıfır. Soruyorum yetkililerimize, 3 çocuk diyenler bu asgari ücretli aile nerede kalacak? Elbise, ayakkabı, okul giderini nasıl ödeyecek? Bu ibretlik tabloyu halkımızın bilgisine sunmak isterim. Bu durumda hayatını sürdüren asgari ücretlileri alnından öpmek gerekir. Bu konuda akademisyenlerin de bir araştırma yapması gerekir.”

Eskişehir Sendikalar Platformu Pazar günü saat 13.00’de Adalar’da asgari ücret ile ilgili bir yürüyüş yapacak.

Asgari ücretle ilgili açıklama yapmayan CHP Eskişehir  örgüt yöneticileri, belediye başkan adayları da aynı saatlerde dükkan(pardon seçim büroları) açacaklar.