Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı sayfasından Kadına Yönelik Şiddet nedir sorusuna

"Kadına yönelik şiddet, cinsiyeti nedeniyle ev içinde ve dışında kadına uygulanan sistematik şiddet davranışlarıdır. Bu şiddetin ardında, erkeklerin toplumun her alanında görülen egemenlikleri ve kadın ile erkek arasındaki eşitsizlikler yatar. Erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının nedeni: güç göstermek, öfke boşaltmak, kadınları kontrol etmek ya da cezalandırmaktır. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik, dijital şiddet biçimlerinin tümü bu amaca yöneliktir. Şiddete maruz kalmak, kadının korku, çaresizlik ve güvensizlik içinde yaşamasına neden olur" şeklinde yanıt verilmiş.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayınladığı rapora göre, Ocak ayında 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 28 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Ocak ayı raporunda Platform tarafından “Ocak ayında öğrendiğimiz 28 kadının şüpheli ölümleri bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Yapılacak şey bellidir; İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilmeli, 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır” denildi.

2015 yılından bu yana yürütülen Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde son 10 yılın kadın cinayetlerini derledi.

Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin haritalama çalışması, Türkiye'de 2010-2020 yılları arasını kapsayan 10 yılda işlenen kadın cinayetlerinin detaylı bir veritabanını oluşturuyor. Kadincinayetleri.org adresi üzerinden yayınlanan interaktif haritalama çalışması, Türkiye'de 10 yılda en az 2 bin 534 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu.

Tabi bu rakamlara 2021 yılı ve 2022 yılı Ocak ve Şubat aylarındaki rakamları eklediğimizde vahşetin ve insanlık dışı davranışların bilançosu arttığını gösteriyor. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı hazırladığı rapora ilişkin yaptığı açıklamada “Maalesef 2021 yılında da kadınlar erkekler tarafından öldürülmeye, katledilmeye, ötekileştirilmeye, hedef gösterilmeye devam etti. 2021 yılında 474 kadın öldürüldü. En az 166 kadının ölümü şüpheli ölüm diye kayıtlara geçti. Kadın cinayetleri her geçen yıl hızla arttı. 2019’da 474; 2020’de 469 ve 2021 yılında 212’si Şüpheli olmak üzere toplam 493 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Bu kadar cinayet ve şiddet üzerine konuyu gündeme getirmek ve bu cinayet ve şiddetin önlenmesi için sloganlar üretildi, kamuoyunda seslendirildi:

Şiddet, yetersiz kimsenin son barınağıdır..

Korkma gücünün farkında ol, sıra sana gelmeden sesini çıkart..

Evde, işte, sokakta kadına şiddete sessiz kalma. Ölmek istemiyorsan haykır. Önce zihinlerdeki kadını özgürleştirmemiz gerekiyor! Kadına şiddete hayır demek zorunda bırakılmayacağımız bir hayat diliyorum. Her sessiz kalınan şiddet bir gün sizi bulur..

Kadın üzerine söylenen tümce ve şiir,…

“Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.-Mustafa Kemal Atatürk”

“Kadın; bilmeyene 'nefs', bilene 'nefes'tir.-Şems-i Tebrizi”

Bir kadın olarak benim bir ülkem yok. Kadın olarak benim ülkem tüm dünya.- Virginia Woolf” 

“Bir kadını ortadan ikiye böl…/Yarısı annedir,/Yarısı çocuk,/Yarısı sevgili/Yarısı aşk...-Cemal Süreya”

“Kendi bedenine sahip olmayan ve bedenini kontrol edemeyen bir kadın özgür değildir. Ve hiçbir kadın bilinçli olarak anne olup olmamayı seçene kadar kendine özgürüm dememelidir.-Margaret Sanger”