Her iktidarlar hep Kıdem tazminatları göze dikerler…

AKP iktidarı da işçilerin kıdem tazminatlarını göze dikince işçiler ayağa kalktı, özellikle DİSK..

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İktidar kıdem tazminatını fona devretmek istiyor.

Türk İş her zaman ki gibi..

DİSK daha bu işin başından itibaren tepkisini koydu ve Köleliğe Karşı-Direnİşçi Kampanyası çerçevesinde il il kitlesel basın açıklamaları yapıyor. Hafta başında da Eskişehir’de idi DİSK Genel Başkanı Kani Beko…

“Açıkça söylüyoruz: Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı hakkının yok edilmesidir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde, kıdem tazminatının güvence boyutu ortadan kalkakacaktır. Patronlar için işçi çıkartmak maliyetsiz hale gelecektir” böyle söyledi Başkan Beko…

Kıdem tazminatı olayı sadece işçileri ilgilendirmiyor.

Oysa tazminatı işçinin; oğlunun, eşinin geleceğinin  ‘küçücük de olsa teminatı’..

Diğer tarafta da ileride çalışacak oğlumun, kızımın geleceği için de emekli olanları da ilgilendiriyor.

Emekten yana, haktan yana  olduklarını söyleyen herkes bir kez daha düşünmelidir.

Kimden yanasın…

***                       ****                     *****

ORHAN KEMAL VE  İŞÇİ

İşçi sınıfının edebiyattaki temsilcilerinden birisi Orhan Kemal.

Romanlarında işçilerin ekmek ve adalet kavgasını işleyen emekçi bir usta Orhan Kemal.

Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal , Adana’da çırçır fabrikalarında çalıştı. İşçilik yaptığı yıllardaki gözlemlerini daha sonra roman satırlarına taşıdı.

Askerliği sırasında Maksim Gorki Ve Nazım Hikmet’in kitaplarını okuduğu için 5 yıl hapse mahkum edildi. Nazım Hikmet’le Burca Cezaevi’nde tanıştı. Cezaevinden çıktıktan sonra Adana’da hammalık yapan Orhan Kemal ve Bacaksız Orhan imzalarıyla öyküler yayımladı.

Siyasi etkinlikleri ve yazıları nedeniyle defalarca tutuklandı. Sayısız ödül kazandı, eserleri farklı dillere çevrilirken, tiyatro, sinema ve televizyona aktarıldı

Ardından 265 öykü, 93 şiir, 24 roman ve 5 piyes bıraktı. Anadolu’da farklı etnik kökenlerden farklı din ve mezheplerden işçiler Kemal’in romanlarında karşımıza çıkar.

“Grev, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çamarşıcının Kızı, Avare Yıllar, Ekmek Kavgası”

İşçilerin bireysel öykülerinin yanı sıra sendikal mücadeleleri de yazan Orman Kemal, ezilenleri ve emekçileri anlattığı eserleriyle yaşamaya devam ediyor.