Eskişehir emek dünyasının önemli ve hareketli sendikalarından Kristal-iş Eskişehir Şubesi'nin olağanüstü genel kurulu yapacağını duyunca, Şube Başkanı Erdal Akyazı'yı aradım.

Hatırladığım kadarıyla daha 2022’nin eylül ayında şube yönetimi Olağanüstü genel kurulu toplamış; Erdal Akyazı ve ekibi yeniden şube yönetimine seçilmişler idi. Haklı olarak ben de sordum, Erdal başkan ne oluyor, bu üst üste Olağanüstü genel kurulların sebebi nedir.

Meğer memleketin bütün kurumlarında yaşanan çürüme oraya da sirayet etmiş. Sendika içi demokrasi, farklı düşünce ve ifadeye tahammül hak getire. Demokratik bir kurumu ele geçiren bir kişi veya gurubun o kurumu babasının mülkü zannetme hastalığı. Bir dokun bin ah işit durumu... Yani batı cephesinde değişen bir şey yok. İşte Kristal-İş Sendikası’nda yaşananların kısa hikayesi.

2016 yılında Erdal Akyazı’nın şube başkanlığında Eskişehir şube yönetimi ve ekibi, Genel merkez yönetim kurulunun işyerlerinde temsilcilik seçimlerinin yapılmaması, Eskişehir şubesinin gücü ile eşit oranda genel merkez genel kurullarında temsil edilememesi gibi nedenlerle, olağan genel kurullarını, genel merkez genel kurulundan önce yapmak istediklerini bildirir bir yazı yazar ve genel merkeze gönderirler. Bu yazının akabinde genel merkez yönetim kurulu, Eskişehir şubenin bu talebini reddederek, Eskişehir şubeye bağlı Polatlı Düzcam fabrikasını Eskişehir şubesinden ayırır. Şube başkanı Erdal Akyazı ve iki yöneticiyi disipline sevk ederek görevden el çektirir. Yerine eski Baş temsilci ve ekibini atar. Atanan şube başkanını Eskişehir işçisi istemez. Bunun üzerine Genel başkanlık, genişletilmiş temsilciler meclisini Eskişehir şube binasında toplamak ister. Derken şube önünde işçi karşı karşıya getirilir, baskılar, tehditler, arbede ve takip eden mahkemeler, karşılıklı davalar...

Genişletilmiş temsilciler meclisinin toplandığı gün, mahkeme genel merkezin aldığı kararı durdurur ve Erdal Akyazı ve arkadaşlarını göreve iade eder.  Erdal Akyazı genel başkanlığa adaylığını ilan eder. Kristal-İş Sendikası olağan genel kurulunda, genel başkanın sendikanın parasını kendine nüfuz sağlamak amacıyla ve organize bir şekilde kullandığını iddia eder. Buna bağlı olarak savcılığa suç duyurusunda bulunur. Aynı genel kurulda temsilciler meclisinin toplanmasını engellemekten 6 arkadaşı ile sendikadan ihraç edilir. Seçimi kaybeder. Bir buçuk yıl sonra mahkeme ihraçları durdurasıya kaşar boşta gezer.

Göreve döndükten sonra Eskişehir şube olağan genel kurulunu yaparak genel başkanın karşısına çıkardığı adayı büyük bir farkla yenerek yeniden Eskişehir şube başkanı olur. Peki bu baş döndürücü hikaye burada bitti mi? Tabii ki hayır. Zamanın yıpratıcı gücü çalışmaya devam eder. Eskişehir şubeyi yöneten ekip ikiye bölünür. 2022 Eylül ayında genel başkanın himayesi ve teşviki ile ayrılanlar Olağanüstü genel kurul ister.  Şube yönetimi talebi kabul ederek olağanüstü genel kurulu toplar ve seçimleri yeniden Erdal Akyazı ve ekibi kazanır.

Tam bir yıl sonra yeniden olağanüstü talebi var ve arkasında da Kristal-İş Sendikası genel başkanı var. Tüm bu ısrar ve uğraşının temel nedenini gelin Erdal Akyazı'nın kendi ağzından dinleyelim:

“Onlar da biliyor ki bu seçimi de kaybedecekler. Ancak önümüzde merkez genel kurulu var ve ben de adayım. Belki biraz Eskişehir şubeyi karıştırır mıyız diye düşünüyor olabilirler. Ama asıl maksadın genel başkanın güveni kötüye kullanmaktan yargılandığı davayı düşürmek olduğunu zannediyorum. Çünkü Eskişehir şube başkanı olarak davanın tarafıyım ben. Benden kurtulurlarsa dava biter diye düşünüyorlar. "