İYİ Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu’nun istifasının ardından,   AK Parti MKYK toplantısında AK Parti’ye geçeceği ifade ediliyor.

Şenay Bilik Yıldırım

Hatipoğlu'nun istifasının Eskişehir'deki yankıları sürerken, istifa sonrasında nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin farklı iddialar ortaya atılıyor. Hatipoğlu'nun istifasını AK Parti'nin adaylarını açıklamasından önce yapmasının bir anlamı olduğunu ifade eden AK Partili kaynaklar, partinin Nebi Hatipoğlu'nu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak göstereceğini söylüyor. Hatipoğlu'nun adaylığının yanı sıra merkez ilçeler; Tepebaşı ve Odunpazarı adaylarının belirlenmesinde de söz sahibi olacağını aktaran AK Partili kaynaklar Hatipoğlu'nun bu kararı aylar öncesinden aldığını anlatıyor. Nitekim Hatipoğlu'nun; milletvekili seçilmesinin hemen ardından ulusal kanallara çıkarak yerel seçimde AK Parti veya MHP gibi sağ bir parti ile ittifak yapılmasın gerektiği yönündeki açıklamaları ve 25 yıldır Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanlığını sürdüren Yılmaz Büyükerşen'e özellikle yaşı üzerinden yaptığı ağır eleştirileri de bunu doğruluyor.

İYİ PARTİ İLE İPLER NE ZAMAN KOPTU

İYİ Partili kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise; Nebi Hatipoğlu'nun Yılmaz Büyükerşen'e yönelik eleştirileri ile başlayan tartışmaların arka planında Hatipoğlu'nun Büyükşehir adayı olma isteği yatıyordu. Ancak, daha önce Eskişehir adaylarının belirlenmesi noktasında kendisine görev veren Genel Başkan Meral Akşener'in Hatipoğlu'nun bilgisi dışında Melih Aydın'ın Büyükşehir adayı olacağını  açıklaması, Hatipoğlu'nun parti ile olan ipleri koparmasında son noktayı koymuş. Daha öncesinde AK Parti il yönetiminde bulunmuş, teşkilat içinde etkili bir isimle bir süredir görüşmeler yapan Hatipoğlu, son olarak AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan'ın da devreye girerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konuyu aktarması üzerine AK Parti'ye geçme kararını netleştirmiş.

AK PARTİ'DE HATİPOĞLU İSTENİYOR MU?

Hatipoğlu'nun yerel seçimde AK Parti MHP ittifakı ile Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmeyi hedeflediği dillendiriliyor. Böyle bir durumda Nebi Hatipoğlu, Eskişehir'de Büyükşehir için İYİ Parti'nin adayı Melih Aydın ve CHP'nin (Büyükerşen son kararını net bir şekilde dillendirmese de) adayı 25 yıldır seçim kazanan Yılmaz Büyükerşen ile yarışa girecek. İşadamı ve bir dönem Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı yapan Hatipoğlu'nun Eskişehir'de iyi bir oy potansiyeli yakalayacağına inanan AK Partili bir grubun yanı sıra; AK Parti içinde Hatipoğlu'nun adaylığına karşı olanlar da bulunuyor. Karşı grup; Hatipoğlu'nun parti dışından gelmesi nedeniyle tabanın benimsemeyeceği bir isim olduğunu,  genel seçim boyunca kendi partilerine karşı politika ürettiği ve seçildiği partiden istifa ettiği için halkın tepkisini üzerine çektiğini dile getirerek, Hatipoğlu'nun adaylığının partiye kaybettireceğini düşünüyor.

BAŞKANLIK YARIŞINDA KİM KAZANIR

2019 yılında yapılan son yerel seçimde Millet İttifakı'nın adayı olarak seçime giren Yılmaz Büyükerşen yüzde 52 oy alırken, Cumhur İttifakı'nın adayı (Eski Odunpazarı Belediye Başkanı) Burhan Sakallı ise yüzde 45'te kalmıştı. Mayıs ayındaki son genel seçimde ise Eskişehir'de CHP 216 bin oy ile yüzde 34, AK Parti ise 6 bin kadar farkla 210 bin oy ile yüzde 33 oy almış, İYİ Parti'nin ise 87 bin oyuna karşılık aldığı oy yüzde 13 olmuştu. Bu durumda seçime ittifak yapmadan girecek olan İYİ Parti'nin adayının yerelde kazanma olasılığı düşük görünürken, İYİ Parti'nin desteğini almadan tek başına seçime girecek CHP için ise seçimi kazanmanın düşünüldüğü kadar kolay olmayacağı ifade ediliyor. CHP ve İYİ Parti'nin oyları bölerek ayrı ayrı seçime girmesinin ise Millet İttifakı'nın adayının lehine olacağı dillendiriliyor.