Kurban bayramında kurbanlıkları yazmak istedim. Kurban bana göre yok ediş .  Bu yok ediş araştırılmadan yıllar yılı sürüyor sürüyor. İbrahim peygamber Oğlunu keserken onu,  yaptığı bu acı ve kötü olaydan kurtarmak için verilen destek .

Ama bu konunun için de bir söz var yerine getirmek için göze alınmışlık var. Kurbanı bu kadar düşünmek yerine verilen sözlerin kurbandan daha önemli olduğunu düşünmek gerekliliği vurgulanıyor. Tabi bu benim görüşüm.

Kurbanlık alınırken yada seçilirken neye dikkat edilir. Bir kere çok sağlıklı olmasına kalan sağlıksızları zaten garibanlar yiyor. Anlamı yoksulları doyurmak ve bağışlamak.

 Tamam anladım. Peki yoksulların karnını doyurmak yerine hepsini istihdam edip çalışkan üretken insan haline getirsek daha çok sevap işlemezmiyiz.

. Çalışan insan hem kendine hem ülkesine faydalı olmaz mı.?Çalışmak ve üretmek adına alanında bilgi sahibi olup belki başka alanları da araştırıp okur  eğitir kendini Faydalı hale gelir.

 Ama yok.. kesinlikle kurban kesmek için onların fakir ve gariban kalması lazımmış gibi bir çaba içinde sen neye girdin, ben şuna girdim  aa sen neden kesmiyorsun her şeye para buluyorsun da gibi  sözlerle sevap işliyoruz dimi.

 Kurban eden, Birkaç tanık olduğum evlerden yazayım. Bu eşim için, bu babam için, bu anam için, onların vasiyetleri var onun için kesmek lazım.

Yine tamam onlar farklı bilmiyorlardı bunu istediler diyelim. Belki de oğlum kızım her yıl kurban bayramın da kurban parası kadar ( yaklaşık bir askeri ücret) bir fakire ver. O fakir istediği gibi harcasın karışma. demezler miydi.? Belki de derlerdi eğer bu günleri görselerdi.Çünkü o büyükler daha sevgi dolu insanlardı dillerinden barış kelimesi düşmezdi. Bayramı iple çekerler küsleri barıştırıp, bağışlatıp öyle yemek yerlerdi.

 Şunu da yazamadan geçemeyeceğim sen tokken açları düşünmüyorsan insan değilsin. Bu söz de çok anlamlı. Kurban dan, kurbanamı yoksullar düşünülecek.  Sen malın mülkün var kesiyorsun bir de kendini rahatlatmak, tüm yılını kurtarmak için,7 garibana yılda bir iyilik yapıyorsun. Evin aylarca et dolu oluyor her gün yediklerinin dışın da bir de kurban bayramındaki kalan hisselerinle ohh .. ikide bir şu kavurmayı ısıt da yiyim diyen bir zihniyet gözümün önüne gelerek yazıyorum bu satırları.

 Yeniden kurbana dönersek kurban bir anlaşma sen bana şunu yaparsan, ben de sana kurban adıyorum. Ya bu da çok anlamsız geliyor bana Allah’la pazarlık yapılırmı?

Kurbanların Kurban olmadığı Nice bayramlar diliyorum.