Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte, ‘yoksulluk’ toplumda konuşulmaya başlanıldı. Resmi ve bazı özel kuruluşlar bu konuda vatandaşların duyarlı olmasını isteyerek ‘yardım’ ve ‘dayanışma, paylaşma’ istemlerini dile getiriyorlar.

Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte, ‘yoksulluk’ toplumda konuşulmaya başlanıldı. Resmi ve bazı özel kuruluşlar bu konuda vatandaşların duyarlı olmasını isteyerek ‘yardım’ ve ‘dayanışma, paylaşma’ istemlerini dile getiriyorlar.

Şunu herkes kendisine sormalı, yani AKP’li, CHP’li, MHP’li, İYİ Partili, SP’li,  velhasıl her partili, her vatandaş kendine şu iki soruyu yöneltmeli:

“Yıllardır dedelerimiz, babalarımız, şimdi bizler yani çoğunluğumuz; neden hep yoksulluk sınırında veya biraz üzerinde yaşıyoruz.

İktidara gelenler hep yoksulluğu bitireceklerini dair söz verirler, ama biz hiç yoksulluktan kurtulmayız hatta dünü arayan bir hale geliyoruz. Buna rağmen hala sözünü tutmayan bizi daha yoksullaştıran iktidarları oluşturan partilere oy vermeye devam edecek miyiz?”

“ Yoksulluk nedir? ” sorusunun akla gelen ilk cevabında ekonomik ve sosyal alanda yaşanılan sıkıntılar ortaya konulur: Açlık, işsizlik, konutsuzluk  gibi.

Yoksulluk aynı zamanda yeterli sağlık güvencesine sahip olamamaktır. Bu anlamda hastaların sağlık hizmetinden yararlanamamalarıdır. Yoksulluk, eğitim ihtiyaçlarının yerine getirilememesidir.

Kur'an-ı Kerim'de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (Bakara, 2/184)

Türk-İş verilerine göre, 2022 Şubat'ta açlık sınırı asgari ücretin 300 TL üzerine çıkarak 4 bin 552 TL'ye yükseldi. Şubatta yoksulluk sınırı ise 15 bin lirayı aştı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) şubatta 4 bin 552,56 TL'ye yükseldi. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının yanı sıra kira, faturalar, ulaşım, eğitim gibi tüm aylık harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise şubatta 15 bin 139 TL’ye çıktı.

Türkiye Kamu-Sen'in, ocak 2022 fiyatlarıyla yaptığı araştırmada, çalışan bir kişinin yoksulluk sınırı 5 bin 584 lira, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 11 bin 898 lira olarak hesaplandı.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2022 Dönem Raporu 15 Mart 2022’de yayımlandı. Açlık sınırı asgari ücreti geçti, Yoksulluk sınırı 15 bin TL’ye yaklaştı

Sağlıklı beslenmek için en önemli harcama kalemleri süt ve süt ürünleri oldu. Sebzenin ve meyvenin harcama kalemleri içinde ağırlığı arttı

Açlık sınırı 4 bin 330 TL’ye yükseldi

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Şubat 2022 için 4 bin 330 TL’dir. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 14 bin 978 TL’ye yükseldi.

Ülke genelinde Ramazan ayının gelmesiyle birlikte binlerce yoksul ailenin ; Valilik, Belediye ve Kızılay'a başvurarak yardım talebinde bulunduğu ifade ediliyor. Eskişehir'de kaç tane yoksul aile yardım talebinde bulundu, yetkililer açıklasa da öğrensek.

Kurulan iftar çadırlarıyla, gönderilen içi makarna, bulgur dolu yardım kolileriyle yoksulluğun bittiğini sanma çünkü yoksullar sadece ramazanda değil, on iki ay aynı ıstırabı, aynı yokluğu, aynı açlığı yaşıyor…