Yıllardan beri iktidar olamayan CHP’de tüzük değişiklikleri, parti programına eklemeler veya çıkarmalar, yeni söylemler hemen hemen her şey değişti.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın  son yıllarda sık sık kullandığı bir tabir var:

“Sağdan oy alamadığımız sürece iktidar olamayız.”

Bu söyleme yanlış diyemeyiz. Ülkede yaşayan insanların çoğunluğu sağ partilere oy veriyor. Yüzde 25-30 civarında  sosyal demokrat partilere veriyor.

Düşünebiliyor musunuz, CHP’nin yerel anlamda yıllardır iktidarda olduğu örneğin Eskişehir’de CHP kalıcı bir birinci parti olamıyor. İktidarın tüm yıpratıcı olaylara, yanlışlara, yolsuzluk iddialarının artmasına, yoksulluğun artmasına, terörün artmasına rağmen CHP yerel anlamda yıllardır iktidarda olduğu yerlerde bile birinci parti olamıyor.

“Sağdan oy almak” için neler yapılır?

Diyeceksiniz ki, hizmet yapılması gerekir, kadrolaşmada sağa yer vermek gerekir gibi yanıtlar olabilir.

Bizim belediyelere yani yerel iktidarlara baktığımızda bunların hepsini yapmışlar ve yapmaya devam ediyorlar.

Hatta belediyelerimiz ülke genelinde olduğu gibi dünyada da bir şehre örnek olmuş hayata geçirilmiş projeler ve hizmetleri  var.  Camilere, vakıflara yardımlarda bulunmuş. Öyle ki partilinin işe yerleşmesinden önce sağdan kişilere öncelik verilmesine rağmen sağdan oy alamadılar. Özellikle 7 Kasım seçimlerinde MHP’nin oyları AKP’ye giderken CHP ağzını açtı.

Demek ki sadece hizmet vererek, işe alarak, müdür yaparak sağdan oy alınamıyormuş.

Umarım bunu CHP’liler öğrenmişlerdir bu kez.

Sağdan olmak için hizmet yaparken insanları düşünsel anlamda ‘dönüştürmen’ gerekiyor.  Bu dönüşme sadece oy anlamında değil, düşünsel anlamda  dönüştürmek gerekiyor.

Bunu yapmak içinde belediye yöneticileri kendi düşünsel siyasetlerine inanmaları ve bunu uygulamaları gerekiyor. İkincisi de bu uygulayacak kadro veya ekibi olmalı. Yani ekibin içinde partili olması bu ekibin iyi olması anlamına gelmiyor.

Yan yatıp, gününü geçirmek, kişisel çıkarları içinde bulunmak, egolarını tatmin etmek isteyenlerle olmaz.

Yaklaşık 20 yıldan beri yerel de iktidar olan düşünce genel seçimlerde iktidar olamıyorsa bunu masaya yatırmalı. Bunu öncelikle parti örgütü yapmalıdır. Belediyelere ‘hesap sorma’, parti düşüncesinin uygulaması gibi konularda masaya vurmadığı sürece daha çoooooooookkk iktidar olmayı bekler.

CHP kongreleri başladı ve devam ediyor. Örgüt yönetimlerinde birilerinin adamı olmak için mücadele eden partinin iktidara gelmesi mümkün olamaz.

Bakalım CHP’de değişim olacak mı?

Yoksa, hala belediye yöneticileri alkışlamaktan başka iş yapmayan parti örgütü mü olacak?

Göreceğiz.