Homo sapiens veya “bilen insan”

Vikipedi’ye göre; kültürün, dilin, aletlerin gelişimini sağlamış büyük ve karmaşık yapılı beyinleriyle öne çıkarak, yeryüzündeki en baskın tür konumuna gelmiş, iki ayaklı primat ve günümüzde Homo cinsinin hayattaki tek türü.

Bu tarife göre dünya üzerindeki sayımız, her saniye 2,6 kişi artıyormuş. Ve Worldometers’in internet sitesinde Mart 2023 itibariyle 7 milyar 924 milyon Homo sapiens mevcut.

***

Gelelim vatanımıza, vatandaşımıza ve yazımın kalbine.

Ülkemizin nüfusu 85 milyon 279 bin 553. Kayıt dışı olanlar da vardır tabii ki!

28 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci tur oylaması yapılacak. Seçmen sayımız 60 milyon 697 bin 843 olarak ifade ediliyor.

Unvan ayırt etmeksizin;  seçimlerde görev alacak her bir kişinin, hangi parti olursa olsun görevli-gönüllü herkesin, tüm vatandaşlarımızın sükûnet, saygı ve milli dayanışma içerisinde hareket etmesini önemle vurguluyorum.

“Aynılık, ortaklık” anlamı taşıyan bir ek vardır bilirsiniz, “-daş”.

Gardaş, arkadaş, duygudaş, gönüldaş, yoldaş, candaş, paydaş, dadaş, vatandaş gibi kelimelere ne güzel ve özel anlamlar yükler. Hele bunları “bilen insan” olarak Türkiye Cumhuriyeti’mizin kuruluşunun 100. yılına sayılı aylar kala gerçekten yaşıyor ve yaşatıyorsak…

14 Mayıs tarihindeki seçimlerde müşahit olarak sahadaydım. Ve Eskişehir özelinde yaşanılan olaylardan bazılarına, yetkililerle birlikte tanık oldum. Öyle anlar geldi ki; “Lütfen sesinizi yükseltmeyin, konuşmalarınıza dikkat edin” şeklinde sabır içinde uyarıp, “EDEP YA HU” dedim.

Dediğim kişi ya da kişiler seçmen miydi derseniz, cevabım “Hayır”.

Ana rahminden kundaktaki bebeğe, çocuğundan ergenine, yetişkininden büyüklerimize kadar tüm vatandaşlarımızın; en doğal ve temel anayasal hakkıdır huzur içinde yaşamak!

Değerli Okurlarım, Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirine kulak verelim. Dünü, bugünü ve hayal edebiliyorsanız yarını düşünerek…

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farklı olsun, kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim

Yaşamak sevmek gibi gönülden olsun, olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Siz ne istersiniz?

Takdir,  sandığa gitme görevi boynumuzun borcu olan bizlerindir.

Milletimizindir.

***

Son söz; 11 Eylül 1924 tarihinde, Bursa’dan halka seslenen Mustafa Kemal Atatürk’ten gelsin.

“Efendiler; bir memleketin, bir memleket halkının, düşmandan zarar görmesi acıdır. Fakat kendi ırkından büyük tanıdığı ve başlarında taşıdığı insanlardan vefasızlık, felaket görmesi, ondan daha acıdır. Bu; kalp ve vicdanlar için unutulmaz bir yaradır.”

Sağlıkla ve huzurla kalın.