Siyaset, sivil toplumla işbirliğini "kuvve'den fiile" -sözden uygulamaya-  bir an önce geçirmelidir. Siyasetten ve TBMM'den somut isteklerimizin gecikmeden uygulanmasını bekliyoruz.
 
Türkiye küçük Millet Meclisleri’nin Hamalları ve Mutfak ekibi her yıl 23 Nisan’da Ankara’da bir araya geliyor.
 
23 Nisan genelde “Çocuk Bayramı” olarak kutlansa da, malum TBMM’nin kuruluşunun da yıl dönümü. Milli egemenlik kurumu TBMM’nin 96. Kuruluş yıl dönümünü de kutladık.
 
TkMM yıllık buluşmalarında, hem bir yıllık çalışmalarını değerlendiriyor, hem de Büyüğü’nü, TBMM’yi ziyaret ediyor.
 
İki gün süren buluşmanın birinci günü illerden gelen Hamallar’ın yerel paylaşımları ve genel değerlendirmeleri ile başladı. Her Hamal, ilinin küçük Millet Meclisi’nin durumunu, eksikliklerini, sorunları karşısındaki deneyimlerini diğer illerle paylaştı, diğer illeri dinledi.
 
Öğlen saatlerinde ise TkMM’nin TBMM yolculuğu başladı.
 
Görüşmelerin ilk adresi Ak Parti grubu oldu. Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile bayramlaşıldıktan sonra, ikinci görüşme adresi CHP grubu oldu. TkMM heyeti olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve  Grup Başkanvekili Özgür Özel buluştuk. Bayramlaşma ziyaretinin üçüncü adresi ise HDP grubuydu. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman TkMM heyetiyle sırasıyla bayramlaştılar. TBMM bayramlaşma ziyaretinin son adresi MHP grubuydu. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile de bayramlaşıldıktan sonra, kısa bir TBMM turu ile ziyaretler son buldu. 
 
El sıkıştık sonra... Konuştuk.
 
Her dört siyasi partiye TkMM’ler hakkında özet bir sunum yapıldı. Dört görüşmede de altı çizilen noktalar ise şunlar:
 
Parti farketmez, sonuç aynı. Siyaset, sivil toplumla diyalogdan hoşnut değil.
 
Herkes sadece kendi kulübünde konuşuyor, farklı görüşlerle diyaloga yanaşmıyor.
 
Kutuplaşma en yukarıdan teşvik edildikçe, tabanlar da kopuyor, toplum bölünüyor.
 
TkMM bu arada hala varlığını sürdürebiliyorsa, toplumdaki sağduyu sayesinde.
 
Sivil diyalogu eğer gerçekten istiyorsanız, yetkili kurullarınızda karar alıp duyurmalısınız.
 
Sivil toplumun siyasetten ve TBMM'den 10 isteğini  Eylül 2015’te gerçekleştirdiğimiz bir dizi çalıştayla belirledik.
 
Her dört partiye de aktardığımız bu ortak görüşlerin yanında, Hamallar illerinde parti teşkilatları ve milletvekilleriyle ilişkileri hakkında da kısa bilgileri paylaştılar.
 
Siyasi parti temsilcileri aktarılanları kayda geçtiklerini ve sorunların çözümü için işbirliği ve diyalog içerisinde olacaklarını belirttiler.
 
Her dört bayramlaşma ziyaretinin ardından, siyasi parti temsilcilerine Hamallar tarafından TkMM rozetleri takıldı.
 
Ortak gelecek rüyamız.
 
Buluşmanın ikinci günü TkMM ailesinin komşuları da buluşmanın misafiri oldular. Denge ve Denetle Ağı sekretaryası devam etmekte olan mecliste.org çalışmasının detaylarını ve hedeflerini paylaşırken, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Haber Müdürü Ayşe Sayın  meclis ve siyaset haberciliği deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
 
Buluşmanın son oturumuyla, TkMM Hamalları ve Mutfağı, iki günlük çalışmanın sonunda açığa çıkan yıllık stratejik hedefleriyle yola koyuldular bile.