Ekonomik olmadığı gerekçesiyle bir türlü “tarifeli uçuşların” yapılamadığı ya da yapılmadığı Eskişehir Hasan Polatkan Hava Limanı’nda her şeye rağmen yıllık 100 bin yolcu kapasitesine ulaşıldığını biliyoruz. Bu arada Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermesi için yapılan yap işlet devret modeli ile yolcu garantili olarak yapılan Zafer Hava Limanı’nda bir türlü istenilen sonuçların alınamaması ve zarar edilmesi kamuoyunda ve özellikle de siyasetin merkezinde tartışma konusu olunca işin uzmanları çözümü(!) Hasan Polatkan Hava Limanı’na yapılan uçuşları Zafer Hava Limanı’na kaydırmakta bulmuşlar. Böyle olunca doğal olarak Eskişehir kamuoyu aya kalktı. Muhalefet partisi milletvekilleri, yerel yönetimler, sivil toplum ve meslek örgütlerinin tepkileri yükselince AK Parti milletvekilleri ve teşkilatları da konuya müdahil açıklamalar yaptılar.

Sorunun çözümü ile ilgili açıklama öncesi düzenlenen basın toplantısında Milletvekili Avcı kendilerinin konuyu kamuoyuna mal olmadan önce çözüm için çaba sarf ettiklerini ve uygulamanın “ekonomik ve siyasal sonuçları” olabileceği uyarısında bulunduklarını anlattı. Hatta Nabi Hoca’nın o basın toplantısında ilgili makamlara, “Zafer Havalimanı’nı canlandırmak için Hasan Polatkan Havalimanı’nı atıl duruma düşürmenin doğru olmadığını” anlattıklarını ifade etti…

Sayın Avcı bununla da yetinmedi ve açıklamasında “Bugüne kadar Zafer Havaalanı açıktı. Hasan Polatkan da açıktı. Şimdiye kadar vatandaşlar tercihlerini Hasan Polatkan’dan yana kullandılar. Niye? Çünkü Eskişehir’de Emirdağlı nüfusu var. Avrupa’dan gelenler Eskişehir’e geliyor önce. Eskişehir’e geliyorlar Eskişehir havaalanına değil. Zafer Havaalanı’yla çeşitli ulaşım sorunları yaşanıyor onlar açısından. Dolayısıyla böyle bir girişim şu sonucu verir: Eğer siz birtakım yapay önlemlerle, girişimlerle Hasan Polatkan’ın yolcusunu Zafer’e aktarabileceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. O yolcu Sabiha Gökçen’e gider. Oradan Eskişehir’e ulaşmak daha kolaydır. Zafer Havaalanı’nı biraz daha canlandıracağız derken 2 tane âtıl havaalanı sağlama ihtimali var. Bu hesabın iyi yapılması lazım” İfadelerini kullanmıştı.

Bütün bunlardan sonra ne oldu? Önce kamuoyuna bir kare fotoğraf servis edildi.  AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay, İl Başkanı Zihni Çalışkan, Odunpazarı Belediye eski başkanı ve AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sakallı, Odunpazarı Meclis Üyesi Murat Özcan’dan oluşan bir ekip Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüşerek sorunun çözüldüğünü açıkladılar.

Tam konu soğumaya terk edilmişti ki tartışmalar CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in açıklamalarıyla yeniden başladı. Çakırözer’in açıklamalarından anlıyoruz ki sorunun çözümü için atılan adım, tüm uçuşların geri gelmesi değil, hava yolu şirketlerinin iki uçuş Zafer Hava Limanına, bir uçuş da Hasan Polatkan Hava Limanı’na şeklinde yapılan düzenlemeden ibaretmiş… Peki, bu adım sorunu gerçekten çözüyor mu, yoksa sorun çözülüyor “MIŞ” gibi mi yapılmış oluyor… Belki de Nabi Hoca gibi duyarlı ve aklıselim sahibi tecrübeli bir siyasetsiçinin çok ciddi uyarılarına rağmen “MIŞ” gibi yapmak, gündemi soğumaya terk etmek bazıları için yanlışta ısrarın ilk adımıdır. Aslında önemli olan “siyasi ve ekonomik sonuçlar”dan çok vatandaşın sorununu çözmek değil mi? Eskişehir’i tercih etmek, yatırım yapmak bir cezalandırma sebebi olamaz, olmamalıdır. Zafer Hava Limanı da her türlü yanlışa rağmen milli bir değerdir. Ancak bu Hasan Polatkan Hava Limanı’nı asla değersiz kılmaz.

Sonuç olarak yanlıştan dönülüp dönülmediğini takip etmek ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak iktidar partisinin yerel yöneticilerinin ve temsilcilerinin boynunun borcudur…