Son bir haftadır sosyal medyada ve cep telefonuna çok sayıda covid tedavisinde kullanılmak için plazma kan mesajları atılmaya başladı.

İnsanların adeta dilenci gibi kan arattırılmasının doğru olmadığını düşünerek işin aslını öğrenmeye çalıştım. Birkaç sağlık sendikasının başkanı ve Kızılay Şube Başkanı Egemen Temizsoy ile görüştüm.

Son dönemde plazma talebinin artmasının bir kaç nedeni olduğunu öğrendim.

1'incisi hasta sayısının çok artması, 2'incisi doktorların plazma tedavisine biraz daha fazla ağırlık vermesinden kaynaklanıyor.

Kızılay Şube Başkanı Egemen Temizsoy, iyileşen tüm hastaların listesinin kendilerine geldiğini ve görüşme yaparak plazma vermek isteyenlerden aldıklarını belitti.

Hasta olup iyileşen hastalardan plazma vermemek istemeyen kişinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Talebe ulaşamamalarının nedeninin ise plazma kan alabilecek şartların çok ağır olduğundan ve hasta sayısının arttığından bahsetti.

Örneğin kadınlar için plazma kan almak için korona virüs tedavisi gören hastalardan doğum yapmamış olması gerekiyor. Erkekler için yakın zamanda diş tedavisi olmamış olması gerekiyor. Kriterler uzayıp gidiyor.

Doktorların hasta yakınlarına gidip plazma kan bulun diyerek yönlendirmemesi gerektiğinin altını çizdi Temizsoy...

Hasta yakınları yada doktorların Eskişehir için ESOGÜ Tıp Fakültesi ve Kızılay'dan istemelerinin yeterli olacağının altını çizdi.

Yani Kızılay'a Sağlık Bakanlığı'ndan tedavi görmüş hasta listesi gidiyor. Ve hastalarla temasa geçilerek plazma kan verme kriterlerine uygun olanlardan alınıyor.

 Plazma kan tedavisinin de kesin olarak kanıtlanmış  bir tedavisinin olmadığının bilinmesi gerekiyor.

Durum bu mesafe ve maskeye dikkat...