Bu gerçek olayı mücadeleyi bırakmayan onurlu kadınlar için yazmam gerek..
Yıl 1967 ünlü Boston Maratonu..70 yıl boyunca sadece erkeklerin koştuğu kadınların alınmadığı maratona 261 sırt numarası ile K.Switzer adlı bir yarışmacı kaydını yaptırır. Üzerinde kapşonlu bir “sweatshirt” vardır. Start verilir . Kimsenin dikkatini çekmeyen yarışmacı beşinci kilometrede kapşonunu başından sıyırır ve uzun saçları koşunun temposuyla orantılı olarak savrulmaya başlar. Koşucu Katrina Switzer adında bir kadındır. Ve Amerika’da kadınların maratona katılması yasaktır.

Bir ara izleyicilerden, “Aa, bir kadın” sesleri yükselir. Kathrine Switzer, fark edilmiştir. Heyecanlı izleyeciler el sallar, o da mutluluk içinde karşılık verir. Derken genç kadını gören foto muhabirleri flaş üstüne flaş patlatmaya başlar..

Genç kadın ansızın tam arkasında spor ayakkabısına benzemeyen bir çift taban sesi duyar. Ayakkabıların deri olduğunu anlayınca alana sporcu olmayan birinin girdiğinden emin olur. Arkaya dönmesine vakit bulamadan adamın biri yakasına yapışır:
-Yarışımdan defol ve o numarayı çabuk bana ver !!
Bu adam, organizatörlerinden Jock Semple’dır. Switzer’ı fark edince otobüsü durdurarak koşucuların arasına dalmıştır. Switzer hayatında daha önce hiç bu kadar öfkeli ve kontrolden çıkmış bir adamla yüz yüze gelmemiştir. Organizatör ve diğer yarışçılar numarasını çıkarmaya çalıştığı sırada ne yapacağını bilemez. Dehşete düşer. Switzer ile beraber koşan erkek arkadaşı Tom Miller, ağzından salyalar akan organizatöre müdahale eder.

Kargaşa anı, basının gözü önünde yaşanır. İşler iyice çirkinleşir. Öyle ki basın mensupları arasında Switzer’a, “Neyi kanıtlamaya çalışıyorsun” diye soru yöneltenler bile olur. Switzer’ın şaşkınlığı bu aptal sorular karşısında iyiden iyiye büyür, cevabı ise basittir: -Sadece koşmaya çalışıyorum!”
-Neden koşuyorsun?
- Koşmayı seviyorum. Ne kadar koşarsam o kadar iyi.
-Hadi ama! Neden Boston? Neden numara taktın?
-Kadınlar da koşmayı hak ediyor. Eşit haklar falan, biliyorsun.
-Yeniden koşacak mısın?
- Evet.

Switzer koşmaya devam ederken antrenörü Arnie Briggs’e döner ve şöyle der:
-Ne düşünüyorsun bilmiyorum ama ben bu yarışı gerekirse yerde sürünerek bitireceğim...
Switzer, yarışı bitiremezse kadınların maraton koşacak “kapasitede” olmadığına inanılmaya devam edileceğini, maratona sırf reklam olsun diye katıldığının konuşulacağını düşünür.

Ve genç kadın maratonu dört saatte bitirir. Verdiği bu mücadele sonrası 1972 yılında kadınlar, Boston Maratonunda koşmaya başlar ve Olimpiyatlar’da “Kadınlar Maratonu” ayrı bir dal olarak kabul edilir. Bugün dünyanın en hızlı erkek maraton koşucusu, 2:02:57'lik derecesiyle Dennis Kimetto. Kadınlarda ise 2:15:25 ile Paula Radcliffe. Onca eşitsizliğe ve geç kalınmışlığa rağmen fark sadece on iki dakika yirmi sekiz saniyedir. ..