Gülen yüzlerin güldürmek için, bu sanat dalını seçmeleri ne kadar da anlamlı. Genel olarak çok haşır neşir olamasakta gidip marketten bir karikatür dergisi almak için illa çocuk yada bluçağımızda olma kuralı ile yaşatılsakta; Ahmet Ataç çocuklarımıza Karikatür sanatını günümüz teknolojileri arasında tozlandırmadan A’dan Z’ye tüm detaylarıyla yaptırdığı “Karikatür Ev”inde öğretiyor.

 

Eskişehir de Prof .Atila Özer Karikatürlü ev açıldı. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de bulunduğu toplam 17 karikatüristin 50 karikatüründen oluşan karma sergi Prof. Atila Özer Karikatürlü Ev’de açıldı. Sergi, 15 Şubat’a kadar açık kalacak.

Tepebaşı belediye başkanı Ahmet Ataç bu güne kadar yaptığı çalışmalarında Sanat ve sanatçıların da yüzünü güldüren değerli çalışmalar yaptı, yapacaktır da. Tepebaşı bölgesi çok yakın bir tarihe kadar nasıl olduğunu anlatmaya gerek var mı bilmem ama şimdi ışıl ışıl her alanı..


Rönesans devrinde başlamıştır. Bilinen en eski modern karikatür örnekleri, belirli kusurlarını modele dökmek için insanları gözlemleyen Leonardo da Vinci tarafından verilmiştir. Bunlarda amaç, özgün olanın bir portreden daha vurucu olduğu izlenimi vermekti. Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), yine bu alandaki ilk sanatçılardan biri olup, bir insanı üç dört çizgiyle mizahi olarak betimlemeyi başarmasıyla bilinmektedir. Karikatür sanatı, zamanla Fransa ve İtalya'daki kapalı aristokrat kesiminde yaygınlaştı.
Türkiye’de ilk karikatür; Teodor Kasap’ın 1870’te çıkardığı Diyojen Dergisi’nde görüldü. İlk karikatürist Cem adındaki bir ressamdır.Şiirden Romana, Resimden Heykele, Karikatürden Tiyatroya bütün sanat alanlarını var oluşunu bilmek biraz düşünmek için bu ayrıntıları es geçemezdim.

Türkiye’nin birkaç ilinde Karikatür sanatı ile ilgili dernekler ve sanat evleri vardır. 
Eskişehir’de bir ilk olan karikatürlü ev Tepebaşı belediyesinin ayrıcalıklı bir çalışmasıdır. 
Bu arada Sevgili Yaşar Arda’yı anmadan olmaz. Yaşar Arda bana göre Karikatür sanatı için çok emek vermiş bir emekçi kardeşimizdir. Kendi yüzü gülmez ama Karikatürleriyle bizleri en sıkıntılı anımızda gülderen Yaşar Arda Karikatür evinde de birçok arkadaşı gibi öğreticilerin içindedir.

Kısaca doğru olan gerçekler arasında zaman zaman güldürüp, zaman zaman düşündürmesi ve gerçekleri maalesef ki ört bas edilen dünyamızda her zaman ilaç olarak kalması başta bana mutluluk vericidir. Eksik bırakmayalım hayatlarımızdan karikatürleri kah gülelim kah düşündürtelim.