Alışveriş için geçerli bir sebep daha bulma günü. İlk kim söyledi bilmiyorum. Biri söylemiş olmalı:

“ 8 Mart Dünya kadınlar günüdür. Bu nedenle hafta boyunca kadınlar daha çok alışveriş yapmalı. Daha çok eğlenmeli, daha çok tüketmelidir...”

“Bugüne özel yüzde elliye varan indirimler yapılarak tüketim teşvik edilmeli…”

Tabi bununla da yetinmemek gerekir: “Daha fazla hediye, daha fazla çiçek alınmalıdır. Böyle önemli bir günde, önemsenen her kadın hediye ve çiçeğe boğulmalıdır.”

Tüketmeyenin suçluluk duyacağı, eksik hissedeceği yepyeni bir sebep daha yaratmışlar ne güzel. Bugün de itinayla tüketelim.

Halbuki,

“8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.”[1] 16 Aralık 1977 tarihinde ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Emeğin yalnızca fiziksel çalışma ile sınırlandırılmaması, emekçinin, nakdi sermaye koyan dışında her türlü çalışma, üretme faaliyetini gerçekleştiren kişi olduğunun da unutulmaması gerekir.

Anmak, kutlamak, farkına varmak için özel bir gün. Tüketerek değil daha fazla üreterek kutlayalım ama. Hediye mi? Kitap neden olmasın. Düşünmeye ve paylaşmaya daha fazla vakit ayıracağımız bir gün olması temennisi ile…

www.tukdes.org- [email protected]

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER

[1] http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_Kad%C4%B1nlar_G%C3%BCn%C3%BC