Kişisel Verileri Koruma Kurumu, geçtiğimiz günlerde "UNUTULMA HAKKI (UNUTULMA HAKKININ ARAMA MOTORLARI ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ)" başlıklı bir rehber yayımladı. Rehberde her türlü kişisel verinin kayıt altına alındığı ve bir kere kayıt altına alındıktan sonra hızlı ve geniş paylaşım nedeniyle ortadan kaldırılmasının oldukça güç olduğu gü[1]nümüz teknolojisinde, ilgili kişinin verilerinin üçüncü kişiler tarafından takip edilememesi bireyin yaşamını özgürce sürdürmesi adına önem arz ettiği bu anlamda bireyin kişisel verilerine, üçüncü kişiler tarafından erişimin kısıtlanması sağlanarak; onurlu yaşamının güvence altına alınması ge[1]rekliliğinden bahsedilmiştir.

 Unutulma hakkı “bireyin geçmişte hukuka uygun olarak yayılmış ve doğru nitelikteki bilgilerinin zamanın geçmesine bağlı olarak erişimden kaldırılmasını ya da gündeme getiril[1]memesini talep edebilmesi” olarak tanımlanmaktadır Anayasa, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlen[1]mesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edil[1]mesi Hakkında Kanun unutulma hakkının tesisine yönelik çeşitli araçlar barındırmaktadır.

Unutulma hakkı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce de yargı kararlarına konu olmuştur. İnternet haber arşivinde bulunan bir haberin içeriğinin yayından kaldırılması talebi[1]ne ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi’nin 03.03.2016 tarihli ve 2013/5653 Başvuru Numaralı Kararında, “bireyin geçmişte haber yapılmış ve gerçeğe aykırılığı ileri sürülmemiş davra[1]nışlarının artık hatırlanmasının engellenmesi”nin hukuki mesele olarak ortaya konulmuştur. İnternet haber arşivlerin[1]deki kişisel verilere erişimin engellenerek kişilerin yaptıkla[1]rının unutulmasının sağlanması yönündeki talep unutulma hakkı olarak nitelendirilmiştir.

Ayrıca kararda; “Başvuru tarihi itibarıyla söz konusu haberin yaklaşık on dört yıl önce[1]ki bir olaya ilişkin olduğu ve böylelikle güncelliğini yitirdiği açıktır. İstatistiki ve bilimsel amaçlar yönünden de yukarıda ifade edilen gerekçelerle bu bilgilere internet ortamında ko[1]laylıkla ulaşılmayı gerekli kılan bir neden bulunmamaktadır. Bu bağlamda kamu yararı bakımından siyasi veya medyatik ir kişiliğe sahip olmayan başvurucu hakkında internet or[1]tamında yayınlanan haberlerin kolaylıkla ulaşılabilirliğinin başvurucunun itibarını zedelediği açıktır.” denilmek suretiyle unutulma hakkının nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin kıstaslar belirlenerek haberlerin kişinin Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan şeref ve itibarın korun[1]ması hakkını ihlal ettiğine karar verilmiştir. Kişisel Verileri Koruma Kurumu bu kapsamda arama motor[1]ları özelinde yapılması gerekenleri sıralamıştır.

 Buna göre: - İlgili Kişinin Veri Sorumlusuna Başvurusu İlgili kişilerin, arama motorları üzerinden ad ve soyadı ile yapılan arama[1]larda ulaşılan sonuçların indeksten çıkarılmasına yönelik taleplerinin yerine getirilmesi için Kanunda belirtilen yön[1]temlerin izlenmesi zorunludur. - İlgili kişi, Kanunun 11. maddesinde belirtilen hakları kapsa[1]mında taleplerini, yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi, güvenli elektronik imza, mobil imza ya da ilgili kişi tarafından veri sorumlusuna daha önce bildirilen ve veri sorumlusunun sisteminde kayıtlı bulunan elektronik posta adresini kullanmak suretiyle veya başvuru amacına yöne[1]lik geliştirilmiş bir yazılım ya da uygulama vasıtasıyla veri sorumlusuna iletebilecektir.

- İlgili kişilerin unutulma hakkına yönelik talepleri kapsa[1]mında mevzuat hükümleri çerçevesinde öncelikli olarak arama motorlarına başvurması gerekmektedir. - Kişisel Verileri Koruma Kuruluna Şikâyet İlgili kişiler veri sorumlusuna başvuru şartını yerine getirdikten sonra Kurula şikâyette bulunabilecektir. - Kanunun “Kurula Şikâyet” başlıklı 14. maddesi uyarınca başvurunun veri sorumlusu tarafından reddedilmesi, verilen yanıtın yetersiz bulunması veya ilgili kişiye cevap verilme[1]mesi hallerinde ilgili kişi tarafından, veri sorumlusunun cevabını öğrendiği tarihten itibaren otuz ve her halde baş[1]vuru tarihinden itibaren altmış gün içinde Kurul’a şikâyette bulunulması mümkündür.