Bugün toplanacak CHP Parti Meclisi’nde 200’ün üzerinde seçim çevresinin belediye başkan adayları belirlenecek.

Eskişehir’de başkan adayları için kritik saatler

Eskişehir için kritik saatler başladı, genel merkezin CHP adaylarını bugünkü PM toplantısından sonra açıklayabileceği söyleniyor. Bugün toplanacak CHP Parti Meclisi’nde 200’ün üzerinde seçim çevresinin belediye başkan adayları belirlenecek.

Eskişehir’de genel merkezin talimatı ile CHP’li mevcut 3 belediye başkanı da aday adaylığı için başvurmuş, büyükşehirden Yılmaz Büyükerşen dışında 1 kişi, Odunpazarı ve Tepebaşı bölgeleri için ise 4’er kişi aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Büyükerşen’in başvuru yapmasına karşın, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un Büyükşehir için genel merkezde yoğun bir kulis mesaisi yaptığı ifade ediliyor, Yılmaz hocanın aday gösterilmemesi durumunda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da Büyükşehir için aday olmak istediğini uzun süredir dillendiriyordu. Büyükerşen’in olmadığı bir tabloda Kurt ve Ataç’ın Büyükşehir için mücadele edeceği biliniyor. Büyükerşen’in ise; kendisinin aday olmaması durumunda Ahmet Ataç’ı Büyükşehir’de görmek istediği bilinen bir gerçek ancak, burada genel merkezin kararı, PM üyelerinin çoğunluğunun görüşü belirleyici olacak.

Genel merkez, CHP Eskişehir il yönetiminin hazırladığı Eskişehir raporunu dikkate alırsa mevcut 3 belediyenin de aynı şekilde seçime gitmesi bekleniyor. Eskişehir ile ilgili bir karar verirken yerel dinamiklere, parti örgütüne ve en önemlisi halkın görüşüne öncelik verilmesi en doğru kararın verilmesini sağlayacaktır, genel merkez dedikodularla, kulislerle değil verilerle karar verecektir diye düşünüyorum. Öte yandan Kazım Kurt’un milletvekilliğinden gelen birikimle genel merkezde yoğun kulis çalışmaları yaptığı ve genel merkezde kendisiyle ilgili olumlu bir algı yaratma çabaları da uzun süredir devam ediyor. Bugün; Kurt’un ekibi tarafından dolaşıma sokulan liste de bu algı operasyonunun bir parçası olarak görünüyor. Bu listede Kazım Kurt Büyükşehir, Erman Gölet Odunpazarı, Ayşe Ünlüce ise Tepebaşı belediye başkan adayı olarak gösteriliyor. Peki Büyükerşen ve Ataç'ın olmadığı bu liste mümkün olabilir mi? Bu durum Eskişehir’de en başta CHP’lilerin ve halkın tepkisi ile karşılaşmaz mı? Böyle bir olasılıkta bu iki ismin bağımsız aday olması bile bizi şaşırtmaz ve CHP’li başkanların yine CHP’ye karşı kazanması da hiç sürpriz olmaz. Böyle bir olasılığın varlığı bile yukarıda belirttiğim listenin sonuçları bakımından anlamlı!

Genel merkezden nasıl görünüyor bilmiyorum ancak, Eskişehir’de 5 dönem başkanlık yapan Büyükerşen ve 4 dönem başkanlık yapan Ataç’ın devam etmesi yönünde bir beklenti var, ancak Odunpazarı bölgesinde Kazım Kurt’a karşı halkın aynı teveccühü gösterdiğinden söz etmek zor. Yalnızca vatandaşlarla değil, hemen hemen herkesle kavgasını bitirmeyen Kurt, “dediğim dedik” partiliden daha çok “partizanca” tavırları nedeniyle uzun süredir tepki topluyor. Dolayısıyla Kurt’un olmadığı bir tablo CHP’ye başarı getirebilir ancak Ataç ve Büyükerşen’in olmadığı bir listenin Eskişehir’de kazanması mümkün görünmüyor!

Yılmaz hocanın Büyükşehir adaylığı burada çok kritik bir noktada duruyor çünkü; Büyükerşen’in aday olmaması durumunda Tepebaşı ve Odunpazarı başkanlarından hangisinin Büyükşehir için aday olacağı büyük bir tartışma yaratır, nitekim ikisinin de bu konuda istekli olduğu biliniyor. Böyle bir kavganın yaşanmaması için Büyükerşen’in adaylığının dengeleyici bir unsur olarak gözetilmesi gerekiyor. Nitekim Yılmaz Büyükerşen de farklı zamanlarda Büyükşehir için aday olmayabileceğini ancak böyle bir durumda büyükşehire kimin aday olacağı tartışmalarının partiye zarar vereceğini bu nedenle adaylığını “zorunlu” olarak koyduğunu anlatmıştır.

CHP’nin Eskişehir adayları bugün belli olabilir, önümüzdeki haftaya da sarkabilir, önemli olan bu liste hangi dinamikler göz önünde bulundurularak yapılacak bunu isimler açıkladığında göreceğiz, bakalım genel merkez Eskişehir için bir maceraya mı atılacak yoksa müesses nizam devam mı edecek?