www.esgazete.com'un bünyesinde faaliyet gösteren, Manşet Gazetesi başarılı bir haberciliğe imza atarak, Türkiye’ye örnek olacak Süper Kent Projesi’ni enine boyuna araştırdı, inceledi, yapılacağı yere gitti, hiçbir yerde yayınlanmayan 3 boyutlu maket fotoğraflarına ulaşmayı başardı.
 
Türkiye’nin gözde projesi şehir merkezine uzak bir alana yapılacak. Bu kadar büyük bir hazine arazisinin başka yerde olamaması, zemininin çok sağlam olması, tarım arazisinin çok az olması gibi etkenler bu bölgenin seçilmesinde önemli faktörler oldu. Projede her şey düşünülmüş. İçinde barındıracağı donatılar dışında, bölgenin durumu da dikkate alınmış. Ufku açık bir çalışma olmuş ki; bir ucu Eskişehir ve Türkiye için öneme sahip Kızılinler Termal Turizm bölgesine bağlantı yapılmış.
 
Süper Kent’in yapılacağı arazinin bir kısmını gidip yerinde gördük. Bölge ormanlık alan ile iç içe… Havası çok temiz. 4 köy bu proje içinde kalacak. Bölgede maden ocakları da mevcut. Yaptığımız görüşmelerde köylülerin tedirgin olduğunu gördük. Gelecekleri ile ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmamış. Çünkü köyler kaldırılacak. Köylülere büyük ihtimalle proje dışında bir yerleşim alanı gösterilecek. Benin önerim köylüler için de örnek bir proje yapılarak, alt yapısı ile, temiz besihaneleri ile, büyük bir çiftlikleri ile yeni bir yaşam alanı inşa edilebilir.  Köylünün de barınacağı yurt dışında olduğu gibi ağaçtan evler de inşa edilebilir. Onlar için hazırlanacak bu yeni yaşam alanı hem köylülerin bu yeni projeye daha sıcak bakmalarını hem de Eskişehir için bu kadar önemli bir proje hayata geçirilirken, köylülerin de mağdur edilmemesini sağlayacaktır. Böylece “Köylü milletin efendisi” sözünün de Eskişehir’de nasıl gerçek olduğunu görmüş oluruz.  Köylülerin diğer bir kaygısı da arsa simsarları. Proje hayata geçirilirken; kandırılan da,  kanan da kandıran da, peşkeş çeken de, çekilen de çok olacak. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine çok iş düşüyor. Çok fazla dedikodu, soru işareti oluşmadan konulara eğilerek bilgilendirmeleri yerinde ve zamanında yapması gerekiyor.
 
 
Türkiye’nin incisi bir proje dedik ya… Gerçekten de öyle olacak. Eskişehirli bu önemli projenin daha farkına varamadı belki ama. Sizler için bu süper projeyi yazdık, araştırma haberimizde bu konuyu ele aldık. Manşet gazetesi olarak bu konuya parmak basmanın gururunu yaşıyoruz. 75 bin kişinin barınabileceği bu akıllı şehirde yok yok.
Yapı adaları, eğitim tesisleri, kamusal hizmet alanları, sosyal ve kültürel tesisler, sağlık tesisleri, ibadet yeri, teknik alt yapı alanları, vadi alanı, kent parkı, kent korusu, spor alanı, tarım alanları, mesire alanı, meyve bahçeleri, izcilik ve kamp alanları, kayalıklar, arkeolojik alan, biyolojik arıtma ve su toplama göleti, organik pazar-köy pazarı, teleferik, pv birimleri olacak. Süper projede başka neler mi var, onu da haberimizden öğrenin, keyifli okumalar…