Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılması diye durum söz konusu değil, ancak uçuşların Kütahya Zafer Havalimanı’na “teşvik” edilmesi talepleri dolaylı olarak Eskişehir’deki havalimanımız için tehlike yaratıyor!

Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılması konusundaki tedirginlik, ilk kez 16 Mart’ta dillendirilmiş ETO Başkanı Metin Güler tarafından, Güler’e 1 Mart günü ulaşan yazıda yurt dışı uçuşlarında Zafer Havalimanı’nın desteklenmesi ifade ediliyormuş…

Zafer Havalimanı ile ilgili haberleri hepimiz takip etmiştik, çok tartışılan Zafer Havalimanı’nı BirGün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, 2021 yılının ilk 4 ayında sadece 61 kişi kullanmış! Sözcü gazetesinin haberine göre ise, 2021 senesinde Zafer Havalimanı’nı toplamda yalnızca 22 bin 936 kişi kullanmış. Söz konusu havalimanı için yolcu garantisi ise; 1 milyon 317 bin 733 olarak hesaplanmıştı. Yani yolcu kapasitesi için belirlenen 2021 garantisi yüzde 98,2 oranında şaşmış! Dönelim Eskişehir Teknik Üniversitesi Hasan Polatkan Havalimanı’na, burada; 2021 yılı içinde 1498 yolcu iç hat, 97674 yolcu dış hat olmak üzere toplam 99172 yolcu havaalanını kullanmış, yani neredeyse 100 bin yolcu ihtiyacı için burayı tercih etmiş. Şimdi bu rakamlar çok şey anlatıyor zaten, tekrar anlatmaya gerek yok… Hasan Polatkan Havalimanı’ndan herhangi bir yetkiliye ulaşamayınca 16 Mart’ta Valilik’te yapılan URAYSİM toplantısına katılan AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan’la görüştüm.

Bu toplantıda ETO Başkanı Metin Güler, yurt dışı uçuşlarının zafer havalimanına yönlendirilmesinin teşvik edilmesi gerektiği ifade edilen (yazının hangi kurum tarafından yollandığını tam hatırlayamadığı için yazmıyorum) bir yazıyı toplantıya katılanlarla paylaşmış. Toplantıda ETO Başkanı Metin Güler, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Vali ve Zihni Çalışkan varmış…

Çalışkan, hem Binali Yıldırım’a hem de Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na konunun Nabi Avcı tarafından bir kere daha anlatıldığını söyledi. Son olarak çözüm noktasında Cumhurbaşkanına bu meselenin aktarılacağını söyleyen Çalışkan, konuyu 20 gündür Ankara merkezine de anlattıklarını, çözüm istediklerini ve konunun takipçisi olduklarını dile getirdi. Çalışkan, Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ise kesin bir dille ifade ediyor.

Şimdi gelişmeleri takip edip, izleyeceğiz ama en azından şunu biliyoruz ki; Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılması gibi bir tehlike söz konusu ise buna AK Parti de CHP de, tüm siyasi partiler, STK’lar da aynı şiddetle ve kararlılıkla karşı duracak, karşı durmalı da! Ben bu konuda birlikte hareket edileceğini düşünüyorum, nitekim yapılan açıklamalar da bu yönde.

Dediğim gibi takip edeceğiz ve tüm gelişmeleri paylaşacağız, ancak uçuş garantisi verilen Zafer Havalimanı için Eskişehir’deki uçuşların kaydırılmak istenmesi gerçeği hala önümüzde duruyor ve bu konu üstünden 1 hafta geçtikten sonra yeniden gündeme geliyorsa AK Parti kanadından yapılan görüşmelerin henüz sonuç vermediği de anlaşılıyor.

AK Parti’nin Zafer Havaalimanı projesinin yanlış olduğu defalarca yazıldı ama bu son yaşananlar, bunun ne kadar yanlış bir proje olduğu da kanıtlanmış oldu. Şimdi yapılmak istenen gerçekleşirse, bu durumdan Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı ve birçok insanın etkileneceği de bir gerçek!

Peki çözüm mü? O benim değil, siyasilerin yetki alanına giriyor, ancak biz de kamuoyu yaratarak konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz…