Davranışlarınızı çoğunlukla korkularınız belirler. Hemen hemen herkes bir şeylerden korkar. Kiminiz işinizi kaybetmekten, kiminiz insanların sizin hakkınızda ne düşündüğünden, kiminiz başarısız olmaktan, kiminiz hastalanmaktan, kiminiz ise başkaları tarafından sevilmemekten korkar. Bütün bu korkular hep bir şeylerle bağlantılıdır. Peki ya siz, korkularınızı biliyor musunuz ? Biliyorsanız bunlarla ilgili neler yapıyorsunuz ? Elbette onlardan kaçıyorsunuz, bir çoğunuz ise onları farklı uğraşlarla baskılıyorsunuz değil mi ? Korkulardan kaçmak ya da baskılamak, onları büyütmekten başka bir işe yaramaz.
Korku ve endişe hayatınızı sekteye uğratan duyguların başında gelir. Korkularınız farkında olmasanız da yaşamınızın önünü tıkar. Bu duygularla başa çıkmak ve fobilerinizin üstesinden gelebilmek için ilk yapmanız gereken şey sizi korkutan duygularınızı bulup onlarla yüzleşmek. Aslında durumlara karşı duyulan korku, korkulan olgunun kendisinden çok daha büyüktür. Gözünüzde büyüttüğünüz, yani korktuğunuz durumla yüzleşmek, bunun üstesinden gelişinizi kolaylaştıracaktır.
Bütün korkular bir amaca hizmet eder. Korkuların bir amacı vardır.
Korku öncelikle sizi güvende tutmak ister. Korku duygusu temelde sizi kötü ve tehlikeli şeylerden korumak için vardır. Üzerinde düşünürseniz eğer korkarak korunmaya ve güven duymaya ihtiyacınızın olmadığını göreceksiniz. Bazen de başınıza gelme ihtimali yüksek olan potansiyel riskleri gözünüzde büyütüyor ve onlardan korkuyor olabilirsiniz. Karşılaşma ihtimaliniz yüksek olan riskler karşısında korkuyor ve endişeleniyor oluşunuz elbette bir noktaya kadar normaldir. Ancak olayların negatif taraflarına odaklandıkça, başınıza gelebilecek potansiyel problemleri, kötü ihtimalleri gözünüzde büyüttükçe korku ve kaygılarınız da artar.
Hadi şimdi bir düşünün bakalım. Sizin en büyük korkunuz nedir ? En çok nelerden korkuyor olabilirsiniz ?
Her ne kadar farklı hayatlar yaşasanız da çoğunuz başarısız olmaktan, değişimden, acı veren duygulardan, terk edilmekten ya da reddedilmekten korkar.
Ölümden korkarsınız en çok da, bazılarınız sevmekten bazılarınız da sevilmemekten korkar.
Ünlü yazar Shakespeare ise bakın bu konuda ne demiş: ''İnsanların çoğu Sevmekten korkuyor, kaybetmekten korktuğu için. Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için. Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için. Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. Ve ölmekten korkuyor, aslında yaşamayı bilmediği için...''
Korku bilinçaltının en çok kullandığı duygulardan biridir. Risk almanıza, hoşunuza gitmeyen bir ilişkide ya da istemediğiniz bir işin içinde sıkışıp kalmanıza neden olabilir. Korkmak diğer insanların karşısında küçük düşmenize, size gülünmesine, kalbinizin kırılmasına engel olmaya çalışsa da gerçek potansiyelinize ulaşmanıza engeldir. Korkularınız bazen de mantık sınırlarını aşıp sizi tamamen eylemsiz bırakabilir. Korku sizi günlük yaşantınızdan alıkoyabilir.
Kendi imkanlarınızla bunlarla başa çıkmanız kolay olmayabilir. Eğer böyle bir durumdaysanız alanında uzman bir profesyonel koç, bir psikolog ya da bir psikiyatrist ile görüşüp yardım almak size kolaylık sağlayacaktır. Kısacası korkularınız hayatınızı kısıtlamaya başladıysa bir önlem almanın zamanı gelmiş demektir.
''Korkarak yaşıyorsanız yaInızca hayatı seyredersiniz. '' demiş, Nietzsche.
İşte bu söz kulağınıza küpe olsun efendim...
Cesaretle...
KORKULAR
Nalan Özver
Yorumlar (11)
Trend Haberler
Eskişehirspor Taraftarlarından protesto
Eskişehir'de TOKİ konutlarının teslimine başlanıyor
Tramvay kullananlar dikkat!
Eşinin 1 adet bileziğini bozdurarak kurduğu firmasında başarı yakaladı
Kamu Platformu Çalışanlarından Vergi Adaleti Talebi
Doktor başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu