Son zamanlarda kiminle karşılaşsam dönüp dolaşıp aynı konu üzerine konuşuyoruz. Nasıl bu kadar arttı, niye herkes site kuruyor, çok mu kolay, çok mu kârlı vs… Bunları soruyorlar. Eskişehir’de yüze yakın haber sitesi var, işin garibi bunların yüzde 80’i 90’ı   7-8 ay içinde kuruldu. Böyle olunca işin içinde bir gariplik olduğu da anlaşılıyor, son zamanlarda kurulan sitelere şöyle bir bakın, isim olarak içerik olarak birbirinin neredeyse aynı, bazıları belli bir siyasi grubun propaganda alanı olarak kuruldu. Sonra gazete kurmak isteyip büyük yatırımlar yapmak istemeyen işadamları, bu konuda tatmin sağlamak için maliyeti düşük internet haber siteleri kurdurdu. Sonra bazı gazeteci arkadaşlarımız bu kadar site var, herhalde çok kârlı bir iş diye düşünüp “Ben kurayım da şöyle bir köşede dursun, ilerde lazım olur” diyerek site kurdu. “Ya o bile site kurmuş benim neyim eksik” diye birileri site kurdu vs vs…

Peki nasıl bu kadar kolay oldu? Birincisi bir internet haber sitesi kurmak yani bir isim bulup, web sitesi tasarlatmak pahalı bir iş değil. Çok ucuza da eli yüzlü düzgün standart bir haber sitesi kurulabiliyor. İşte işin kilit noktası da burası, şimdi kurmak kolay olunca herkes “Ben niye kurmuyorum” diye düşünmeye başladı. Gelip bana “Ya ben de düşünüyorum, bir köşede dursun” diyen çok insan oldu. Ama işte siteyi kurmakla bitmiyor, kurmak en kolay kısmı, şimdi hazır paket programlarla ben bile uğraşıp bir site kurarım. Bu hiç sorun değil, bence önemli de değil, kurduktan sonra bunun gerçek bir gazete gibi işlemesi, habercilik yapması, sürdürülebilir olması, tarafsız, objektif, toplumsal sorunlara odaklanan, dedikodu gazeteciliği yapmayan, bir haberi “tıklanma uğruna” doğruluğundan emin olmadan girmeyen, klasik gazetecilik anlayışının benimsediği tüm o etik kodlara bağlı habercilik yapması önemli olan.

Bu alanda önemli yasal eksiklikler var, 2005 yılından beri İnternet Medyası Yasası çıkacak diye beklendiğini biliyorum, o zamandan bugüne dönemin başbakanları ve cumhurbaşkanları ile görüşüldü, sözler alındı ancak maalesef gerçek bir adım atılamadı. Şimdi bu mantar gibi çoğalan sitelerin bir sebebi de beklenen bu yasa. İnternet haber siteleri, basın yayın kuruluşları arasında görülmüyor mevcut durumda, dolayısıyla bir devlet desteği de yok, resmi ilan yok, çalışanlar basın işkolunda görülmüyor, 212’den faydalanamıyor vs… (tabi 212’nin artık ne faydası kaldıysa o ayrı bir tartışmanın konusu…) Şimdi bu arkadaşlar düşünüyor ki; bu yasa çıkınca biz de devlet desteği alacağız, resmi ilan alacağız, eleman da çalıştırmıyoruz, zaten giderimiz de yok, başka bir iş yaparken hobi olarak site kurmuşuz bizden kârlısı yok. Şöyle söyleyeyim, bu yasanın çıkması daha çok zaman alır, ülkenin sürekli değişen bir gündemi varken, OHAL varken daha çok bekleyeceğimiz anlaşılıyor…

Kaldı ki yasa çıksa dahi bunun kapsadığı haber siteleri için belli kriterler de getirilecek, sitenin kaç yıllık olduğu, günlük haber sayısı, çalışan sayısı, tıklanma sayısı, içerik özellikleri gibi… Yani öyle her siteyi kucaklamayacak. O yüzden gerçekten gazetecilik kökenli olmayan, derdi gazetecilik yapmak olmayanların lütfen mümkünse bu alandan uzaklaşmalarını istiyoruz. Bunu gerçek haber sitelerinde çalışan, bunları bin bir emekle büyüten, ayakta tutmak için ter döken tüm internet medyası çalışanları adına söylüyorum. Sizin başka hesaplarınız yüzünden emeği ile bu işi yapanlar zarar görüyor. Şimdi bakıyorum site kuruluyor, kurulurken bir sloganla ortaya çıkıyor, diyor ki; Eskişehir’in en çok tıklanan haber sitesi ya da en büyük haber sitesi, hatta daha komiği var, site kurulmadan reklam için arayıp biz bir site kuruyoruz ilan bekliyoruz deniyor. (Reklamın da akla uygun olması gerekmez mi?  Nasıl yeni kurulan bir site en çok tıklanır, günde 2 elin parmağını geçmeyen, ajans haberlerini, bülten haberlerini girip sonra da en çok tıklanan siteyim demek akıl tutulmasıdır, buna inananlara da biraz daha araştırmalarını öneririm.) Daha acısı da var bazı grupların sözcülüğü için kurulan haber siteleri, firmaları ya da kurumları arayıp, tehditle ilan almaya bile çalışıyor! Bu kadar olmaz, bu iş bu kadar da ayaklar altına alınamaz, küçük hesaplar yüzünden bu şehirde internet basınına tamiri çok zor zararlar veriliyor…

Peki ne olacak bu haber siteleri, ben artık çoğalmalarına engel olunamıyorsa doğal seleksiyon yoluyla bunların azalacağına zamanla gerçek haber sitelerinin ayakta kalacağına inanıyorum, inanmak istiyorum. Bunları da “en çok biz tıklanıyoruz, en iyi haber sitesi biziz” diye ahkâm kesmek için yazmıyorum, ama bu şehirdeki ilk haber sitesi kurucularından biri olarak bu işe bir dur denmesi gerektiği için yazıyorum. Haber sitelerini itibarsızlaştırmayın, bunu bir rant kapısı olarak görmeyin, başka çıkarlarınıza haber sitelerinizi alet etmeyin, hiç eleman çalıştırmadan emek vermeden, özgün haberler üretmeden bir alan adı aldınız diye haber sitesi olduk sanmayın. Bu işi gerçekten emek emek yapan, kimseye yaranmadan, yaslanmadan ayakta kalabilmek için işini en iyi şekilde yapmaya çalışan internet basını çalışanlarını itibarsızlaştırmayın. Belki de en önemli alternatif medyalardan biri olan internet basınının daha iyi noktalara gelmesi tüm haber sitelerinin lehine olacaktır, değersizleştirdiğiniz bu alan sizin için de iyi bir son hazırlamayacaktır, bu geminin içindeki herkese zararı olacaktır…