Yangın var dostlar, yangın.

Mutfak yanıyor, market yanıyor, Çarşı-Pazar yanıyor.

Birisi de çıkıp “getirin şu hortumu da söndürelim şu yangını” demiyor. Tam aksine yangına körükle gidiyoruz.

Birinin kiracısı evden çıkıyor fahiş fiyata yeni kiracı giriyor, malum ortada kiralık evde yok. Hemen bir diğer ev sahibi bundan etkileniyor yıllardır evinde oturan kiracısına (bu kiracı devletin öngördüğü artışı yapmasına rağmen) zammı yeterli bulmayıp “ya evden çık, ya da kiraya %100 zam yap, çıkarsan 3 bin 500 TL’ye kiracı hazır” diye pişkin pişkin baskı yapıyor.

Bir diğer ise market market dolaşan market görevlisi, daha geçen gördüm x market üniforması ile y markette fiyatların fotosunu çekiyordu. Sordum “hayırdır ne yapıyorsun” diye “fiyatları karşılaştırıp güncelleme yapacağız” şeklinde açıklama yaptı.

Aynı durum çarşı-pazarlarda da mevcut, sıfır ve 2. El araba fiyatları el yakıyor. Altı ay önce 90 bine aldığım otomobil geçen şöyle bir bakayım dedim 2. Elde ne kadar diye? Oooo bir de ne göreyim 265 bin olmuş. Artık binlere ev almak hayal oldu, milyonlar konuşuluyor ev fiyatları için. Eskiden emekli olan bir işçi emekli ikramiyesi ile bir ya da iki ev alabiliyordu ama şimdi para pul oldu. İkramiyenin üzerine bir hayli yükleme yapmak gerek en az yarım milyon TL ilave edin tabii yeterse. Bunlar yetmezmiş gibi yangını söndüreceğini iddia eden hükümet doğalgaz ve elektrik fiyatlarına %50’nin üzerinde zam yapmaz mı?

Olup bitene seyirci kalınarak, pansuman tedbirlerle, yine günlük açıklamalarla ortamı yumuşatma çabasıyla bu günler geçmez, bu yangın sönmez. Yangın büyümüş fakat panik yok. Caminin çay ocağında bir bardak çay 5 TL, kafede 15 TL. Adını bilmediğim soğuk kahveler 35-40 TL. Markete giriyorsunuz öyle çok değil 5 kişilik bir ailenin beş günlük ev ihtiyacı (peynir-zeytin-tereyağı-yoğurt vs.) almaya kalkın 400-500 TL’nin kapısı.

Velhasıl Kelam yangın var Hâkim Bey biri getirsin şu hortumu.

Ancak bu yangına sen de ben de su taşımalıyız. Sen de dök, ben de dökeyim ki sönsün.

GEÇMİŞ OLSUN HAN

Geçenlerde helikopterlerin biri gidiyor biri geliyordu hayırdır diye bir araştırdım gerçekten de yangın varmış. Han ilçemizde çıkan yangın epey bir alanı yok etmiş. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu yangını söndüren ekiplerimize de teşekkür ediyorum. İşte onlar gibi kolektif bir çalışma ile ekonomik yangının da bir an evvel söndürüleceği kanaatini taşıdığımı bir kez daha yineliyorum.