İş değiştirmek çalışma hayatının olağan bir durumu.

İş değiştirmek, yeni bir iş yerinde çalışmaya başlamak ya da bir süre ara verip yeniden çalışma hayatına dönmek mümkün.

Fakat aynı vergi dönemi içinde iş değiştirdiğinizde önceki iş yerinizdeki kazançlarınız eklenmediği için vergi matrahı nasıl değerlendirilecek?

Burada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor. Çalışanların ödeyeceği gelir vergisinde yıl içindeki gelir toplamı belirleyici oluyor.

Ve vergilendirme maaş ödenirken gelir dilimine göre hesaplanıyor.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre her işveren yapmış olduğu ücret ödemeleri üzerinden yine Kanunda yer alan tarifeye göre gelir vergisini hesaplayarak personelin ücretinden kesmesi ve muhtasar beyanname ile beyan ederek ödemesi gerekiyor. Tek işverenden alınan ücretlerde stopaj nihai vergileme ve kişinin ayrıca bir beyanname vermesi, başka bir gelir için beyanname veriyorsa bu geliri beyannameye dâhil etmesi gerekmiyor.

Fakat iş değişikliği yapılması durumunda önceki işyerinde elde edilen kümülatif gelir tutarı yeni iş yerinde elde edilen kümülatif gelir tutarı ile ilişkilendirilemeyeceğinden erken vergi diliminin uygulanması da mümkün olmuyor.

Kanunda Gelir Vergisi Kanunu 86 1/b, beyanname verilmemesi için tek işverenden ücret alınmasının dışında bir de kazanç dilimi ön görülmüş.

Bu şu anlama geliyor. Yıl içinde iş değiştirdi iseniz beyanname vermeniz gerekebilir.

İçinde bulunduğumuz dönemde pek çok kişi bu gerekliliği bilmediği için cezai müeyyide ile karşı karşıya kaldı. İş değiştiren pek çok kişiye gelir idaresi başkanlıklarından izahat talebi de içeren evrak gönderilmiş durumda.

Eğer iş değişikliği yaptı isek öncelikle kazanç tutarlarının kanunda öngörülen tutarlarda olup olmadığının kontrolünü yapmak gerekiyor. Beyanname verilmesi gereken sınırı geçti isek, yıllık gelir vergisi matrahından düşülebilecek eğitim, sağlık vb. gibi giderlerimiz olup olmadığı da gözden geçirilmeli. Zira bu gelir vergisi talep edilmesi durumunu değiştirebilir.

Aslında burada sonraki beyanname verilirken önceki beyannamenin verilebileceği bir sitemin oluşturulması en doğru olanı olur. Zira çalışanı tüm mevzuatı takiple yükümlendirmek de doğru değildir.